Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ειδική επιχείρηση στήθηκε στον Όλυμπο για τη μεταφορά των συντριμμιών ελικοπτέρου.

Μία διαφορετική επιχείρηση και όχι για διάσωση αυτή τη φορά, έγινε στον Όλυμπο. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Τρικάλων κ. Βασίλη Ντόβα γι’ αυτή την επιχείρηση, στην οποία συμμετύχε και ο ίδιος, μαζί με άλλα μέλη της Ε.Ο.Δ.
Μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σε συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), χθες 28 Ιουλίου στον Όλυμπο. Μέλη της ΕΟΔ με ειδικό εξοπλισμό και του Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) του στρατού, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Chinook στο οροπέδιο της Σκούρτας σε υψόμετρο 2200 μέτρα, προκειμένου να παραλάβουν ένα ιδιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέπεσε στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2008, κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ενός Βούλγαρου ορειβάτη.
Προκειμένου να γίνει εφικτή και ασφαλέστερη η μεταφορά του, το ελικόπτερο τεμαχίστηκε σε μικρότερα κομμάτια και στη συνέχεια η καμπίνα του παραλήφθηκε από το Chinook ως εξωτερικό φορτίο, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του σκελετού φορτώθηκαν μέσα στο ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο του Λιτοχώρου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσχέραιναν τις διαδικασίες και χρειάστηκε να γίνει δεύτερη προσπάθεια, προκειμένου το Chinook να μπορέσει να προσγειωθεί στο οροπέδιο.
Ήταν η δεύτερη φορά που επιχειρήθηκε κάτι παρόμοιο στην περιοχή του Ολύμπου, αφού το 1995 έγινε αντίστοιχη ανεπιτυχής προσπάθεια για τη μεταφορά ενός ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε καταπέσει στο Οροπέδιο των Μουσών τον Ιούλιο του 1995 κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ορειβάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!