Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Στην Κοζάνη δε βλέπουν άσπρη μέρα, τώρα δεν θα βλέπουν και στη Θεσσαλία!

Καταγάλανο ουρανό βλέπουν μόνο στο όνειρό τους, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και Κοζάνης. Τα καυσαέρια που σχηματίζονται από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στον κόσμο, σχηματίζουν ολόκληρα σύννεφα και όταν ο καιρός ευνοεί, ξαναπέφτουν στο έδαφος σε μορφή βροχής.
Διάπλατα ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη στην Ελασσώνα, και μάλιστα από ιδιωτικά συμφέροντα, μετά την απόφαση σοκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεούται σε διάστημα έξι μηνών να προχωρήσει σε διαγωνισμούς γιατην εκμετάλλευση του κοιτάσματος και άλλων τριών κοιτασμάτων σε άλλεςπεριοχές, στους οποίους μάλιστα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνησηείναι εκείνη που πρότεινε την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Ελασσόνας. Σημειώνεται ότι στην ουσία πρόκειται γιααπόφαση που σχετίζεται με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε. καιτο δικαίωμα των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας ναέχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα, όπως και η ΔΕΗ. Το θέμα έφερε στηδημοσιότητα ο βουλευτής Λάρισας και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση γιαεξαπάτηση των πολιτών της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού,εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με την προοπτικήεκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Τι είναι ο λιγνίτης;
«Ο λιγνίτης Πτολεμαΐδας σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου (10 εκατομμύρια χρόνια περίπου) και εκτιμάται ότι οι διεργασίες τελείωσαν πριν 1 εκατομμύριο χρόνια.
Η ευρύτερη λεκάνη Μοναστηρίου, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Σερβίων καλύπτονταν την εποχή εκείνη από αβαθείς λίμνες και έλη. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν τη μεγάλη βλάστηση, υδροχαρών φυτών (βρύα, καλάμια, κλπ) σε διάφορες θέσεις της λεκάνης. Με το χρόνο τα φυτά αυτά συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στον πυθμένα των λιμνών. Στη συνέχεια η βλάστηση καλύφθηκε από γαιώδη υλικά. Έτσι οι οργανικές ύλες των φυτών, ευρισκόμενες υπό πίεση και με την επίδραση διαφόρων μικροοργανισμών, μετατράπηκαν με το χρόνο σε στρώματα λιγνίτη. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές και τέλος πάνω από τα νεώτερα στρώματα λιγνίτη επικάθισαν άλλα γαιώδη υλικά, τα λεγόμενα «υπερκείμενα». Έτσι προέκυψαν λιγνιτικά κοιτάσματα μορφής Zebra. Το πάχος των υπερκειμένων υλικών κυμαίνεται από 12 μέχρι 230 μέτρα για τα Ορυχεία που βρίσκονται σε λειτουργία στην περιοχή Πτολεμαΐδας. Τα υλικά αυτά είναι, συνήθως άμμος, αμμοχάλικα, μαλακός ασβεστόλιθος και άργιλος. Αλλά και το κοίτασμα του λιγνίτη δεν είναι ενιαίο διότι μέσα στο κοίτασμα αυτό υπάρχουν λεπτά στρώματα από τα γαιώδη υλικά και τα οποία επειδή βρίσκονται μεταξύ των λιγνιτικών στρωμάτων, ονομάζονται «ενδιάμεσα». Το μέσο πάχος των απολήψιμων στρωμάτων λιγνίτη ανέρχεται σε 2 μέτρα περίπου, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 20 έως 30.
Το μεγαλύτερο λιγνιτικό δυναμικό της χώρας είναι συγκεντρωμένο σε τρεις περιοχές - λεκάνες κατά μήκος του άξονα Φλώρινα - Αμύνταιο - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη - Σέρβια.Σταδιακά στην περιοχή Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα Λιγνιτικά Κέντρα στον κόσμο...»
(από τη ΔΕΗ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!