Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Αυλαία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας

ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 11ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
“Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σκοινί
θα φανεί στο χειροκρότημα”
232 ταινίες από 62 χώρες
Προχωρώντας για την εφηβεία το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας, διατηρεί τη νεανική φρεσκάδα σε ιδέες, σε εικόνες, σε αρχές και πιστεύω, ένα φεστιβάλ με πολιτική και κοινωνική στόχευση και με τον νεανικό «τσαμπουκά» και την αγνότητα που αρνείται τον ελιτισμό και την λαϊκίστικη έκφραση του εύπεπτου. Ένα φεστιβάλ που έχει ανοικτές τις κεραίες του σε νέες φόρμες και νέες ματιές στο διαπολιτισμικό χαρακτήρα της τέχνης του κινηματογράφου.
11χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και 4 χρόνια στη Πάτρα, το Διεθνές Πανόραμα από τη πρώτη στιγμή (το 2006) κατάκτησε τις καρδιές των Πατρινών και κατακτήθηκε από τους Πατρινούς. Ρίζωσε για τα καλά και πλέον έγινε θεσμός φέρνοντας και εμπλουτίζοντας τη πόλη με πολιτιστικά στοιχεία από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Φέτος η Οργανωτική Επιτροπή κάνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας, είτε ασχολούνται με το σινεμά (Κινηματογραφική Λέσχη, Γυμνός Οφθαλμός, Καλλιτεχνική Διάδραση) είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, με στόχο το σπάσιμο της απομόνωσης και του εσωτερικού μονολόγου με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος. Για να βρούμε τη θέση μας σε ένα Ενιαίο πολιτιστικό χώρο έτσι ώστε η Πολιτιστική Πράξη να αποκτήσει νόημα στο διηνεκές. Για το Κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν είναι ουτοπία αλλά προσδοκία.
Το Χθες αποτελεί το μεγάλο και ανεκτίμητο κεφάλαιο της παράδοσης της πόλης μας που έχουμε όλοι την υποχρέωση να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η πολιτική στον άξονα αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό για ότι συνέβη και ευαισθησία για να μην ταφεί στη λήθη της καθημερινότητας. Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι αμείωτη και συνεχής. Πολύτιμοι βοηθοί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η βιωσιμότητα των οπίων πρεπει να αποτελέσει μια από τις κύριες φροντίδες της πολιτιστικής πολιτικής στην πόλη μας.
Το Σήμερα είναι η λέξη που συμπυκνώνει την «δρώσα ζωή». Είναι η δημιουργία που καθημερινά προκύπτει από την ελεύθερη δράση και την ανησυχία των πολιτών.
Πολιτισμός δεν είναι μόνον οράματα, ιδέες, ρεύματα, τέχνη κ.α. είναι και συμπεριφορές, ευαισθησίες, αλληλεγγύη, αισθητική. Πολιτισμός σημαίνει συμπαράσταση στον αδύναμο, στον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, στο μετανάστη, στον άστεγο, σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, σημαίνει με δυο λέξεις Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στην 11η διοργάνωση του φεστιβάλ που θα γίνει από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ θα έχουμε:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
για το πρόγραμμα των προβολών καθώς και στοιχεία των διαγωνιζόμενων ταινιών στην ιστοσελίδα του Πανοράματος www.independent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!