Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Στο σκαμνί για “ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση”

Στέλνει το Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Αθ. Ζιώγκο, τον υπεύθυνο δημοτολογίου και 27 ακόμη εμπλεκόμενους ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας
Με φόντο την υπόθεση των παράνομων μεταδημοτεύσεων προ των δημοτικών εκλογών του 2006
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δημάρχου Οιχαλίας κ. Αθ. Ζιώγκου, του υπεύθυνου δημοτολογίου Δ. Οιχαλίας και 27 ακόμη ατόμων παραγγέλλει ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας,
κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Κώστα Οικονόμου (σ.σ. επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου) και του Αθανασίου Μακρυγιάννη, δημότη Οιχαλίας, κατά της υπ' αριθμ. 7/2009 Διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμμελειοδικών Τρικάλων που θέλησε να βάλει στο αρχείο σχετική μήνυση που υπεβλήθη τον Ιανουάριο του 2008 από τους προαναφερθέντες.Ο Εισαγγελέας Εφετών, παραγγέλλει την άσκηση δίωξης κατά του Δημάρχου για την πράξη της “ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση”, και της απλής συνέργειας στην παραπάνω πράξη για τους υπόλοιπους 28 που αντιμετωπίζουν κατηγορίες.
29 κατηγορούμενοι
Όπως πιθανότατα έχουν ήδη αντιληφθεί οι αναγνώστες μας, πρόκειται για παρακλάδι της υπόθεσης που έγινε προ τριετίας περίπου γνωστή ως “παράνομες μεταδημοτεύσεις στο Δήμο Οιχαλίας”, και συγκεκριμένα αφορά τη μήνυση που είχε υποβληθεί κατά του Δημάρχου, για τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων περί υποτιθέμενης διαμονής 27 πολιτών στο Δήμο Οιχαλίας και την εν συνεχεία εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους του συγκεκριμένου Δήμου. Υπόθεση που λίγο έλειψε να μπει στο αρχείο οριστικά, μα που πλέον, μετά την προσφυγή των Κώστα Οικονόμου και Αθανασίου Μακρυγιάννη και την παραγγελία του Εισαγγελέα Εφετών, θα φτάσει τελικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως κατηγορίες αντιμετωπίζουν πέραν του Δημάρχου Οιχαλίας και του υπευθύνου του δημοτολογίου, πολλοί ακόμη δημοτικοί υπάλληλοι μετά των συζύγων τους, επιχειρηματίες, επενδυτές, καταστηματάρχες, καθηγητές πανεπιστημίου, κάτοικοι Γερμανίας, εκδοροσφαγείς των Δημοτικών Σφαγείων, στρατιωτικοί, ως και στενοί συγγενείς του κ. Ζιώγκου.
Σύμφωνα με τη Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών, «Με βάση τις αιτήσεις ο πρώτος εγκαλούμενος Αθανάσιος Ζιώγκος, ως Δήμαρχος Οιχαλίας, εξέδωσε αντίστοιχες βεβαιώσεις, με τις οποίες βεβαίωνε το γεγονός της μόνιμης κατοικίας αυτών κατά την τελευταία διετία στο Δήμο Οιχαλίας και στη συνέχεια με βάση τα έγγραφα αυτά εκδόθηκαν από τους δύο πρώτους εγκαλούμενους, ο δεύτερος των οποίων ήταν υπάλληλος του Δήμου αρμόδιος για την τήρηση του δημοτολογίου, αντίστοιχες αποφάσεις εγγραφής αυτών στα βιβλίο, δημοτολογίου του Δήμου Οιχαλίας», και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «...οι προαναφερθέντες εγκαλούμενοι δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας και οπωσδήποτε δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι κατά την ως άνω τελευταία διετία».
“Κανένα στοιχείο” που να τεκμηριώνει μόνιμη διαμονή
Για τους 27 εγκαλούμενους (και τώρα κατηγορούμενους) συνεχίζει η Διάταξη του κ. Εισαγγελέα: «...δεν προέκυψε ούτε προσκομίστηκε κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη κατοικία τους κατά την προαναφερθείσα διετία στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. Εκτός αυτού όλοι οι εξετασθέντες μάρτυρες κατέθεσαν ότι κανένας εκ των ανωτέρω εγκαλουμένων δεν υπήρξε μόνιμος κάτοικος της περιοχής κατά την επίμαχη διετία. Πρέπει να παρατηρηθεί ότι για να πραγματοποιηθεί η μεταδημότευση ορισμένων εκ των ανωτέρω εγκαλουμένων προσκομίσθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις τρίτων προσώπων στις οποίες οι τελευταίοι δήλωναν ότι λόγω φιλικών σχέσεων φιλοξενούσαν ορισμένους εξ αυτών στα σπίτια τους και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες... Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές των τρίτων προσώπων έγιναν με σκοπό να αποτελέσουν ένα ελάχιστο και στοιχειώδες έρεισμα-δικαιολογία, ώστε να μπορέσει ο πρώτος εγκαλούμενος να εκδώσει τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, πλην (όμως είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις αυτές περί φιλοξενίας κάποιου και μάλιστα με, περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει και από τη γραμματική και εννοιολογική σημασία του όρου φιλοξενία, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν έστω ένα ελάχιστο στοιχείο ενδεικτικό ή επιβεβαιωτικό της μόνιμης κατοικίας του προσώπου στο οποίο αναφέρονται. Εκτός αυτού, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η μόνιμη κατοικία ορισμένων εκ των ως άνω εγκαλουμένων προέκυπτε, με, το ότι αυτοί εργάζονταν κατά κύριο επάγγελμα στην ανωτέρω περιοχή, πλην όμως ο ισχυρισμός αυτός αναιρείται εκ του ότι δεν συμπίπτει ο χρόνος απασχόλησης και δήθεν μόνιμης κατοικίας (διετία)». Και υπογραμμίζει: «Επίσης, ενδεικτικό του όλου κλίματος και των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκδόθηκαν ο ανωτέρω βεβαιώσεις είναι το ότι ορισμένες βεβαιώσεις, που αφορούν τους υπό στοιχείο 5.12.13.14.15 και 27 εγκαλούμενους, οι οποίες φέρονται ότι αποτελούν προϋπόθεση και ελήφθησαν υπ' όψη για την πραγματοποίηση της μεταδημότευσης έχουν εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερα της μεταδημότευσης, γεγονός που ενισχύει την άποψη για το ψευδές του περιεχομένου των ανωτέρω βεβαιώσεων».
“Επαρκείς οι ενδείξεις”
Να επισημάνουμε πως η Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών διαχωρίζει τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση και της απλής συνέργειας σ' αυτό από τα αδικήματα των παράνομων μεταδημοτεύσεων, η εκδίκαση των οποίων αναμένεται να γίνει στο Εφετείο της Λάρισας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των ως άνω μεταδημοτεύσεων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των δύο πρώτων εγκαλουμένων για την πράξη της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, η οποία εκκρεμεί ήδη προς εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, πλην όμως τα αντικειμενικά στοιχεία της πράξης αυτής είναι εντελώς διαφορετικά από τα στοιχεία της πράξης της ψευδούς βεβαίωσης για την οποία σχηματίσθηκε η παρούσα δικογραφία. Ειδικότερα, η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αναφέρεται στην δραστηριότητα των δύο πρώτων εγκαλουμένων και στη διερεύνηση των συνθηκών και της διαδικασίας κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις γιο. την έγκριση των μεταδημοτεύσεων. Αντίθετα, η πράξη της ψευδούς βεβαίωσης ναι μεν σχετίζεται με την όλη διαδικασία της μεταδημότευσης, ως αναφερόμενη σε ένα προστάδιο της διαδικασίας, πλην όμως τα πραγματικά στοιχεία αυτής είναι εντελώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα στοιχεία της πράξης της παράβασης καθήκοντος, σε κάθε δε περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνονται στο περιεχόμενο του κλητηρίου θεσπίσματος που συντάχθηκε για την πράξη της παράβασης καθήκοντος». Κατόπιν αυτών ο Εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την άσκηση των ποινικών διώξεων, ως ανωτέρω.
Από ένα έως πέντε έτη, ενώ για το “κατ' εξακολούθηση”...
Να σημειωθεί ακόμη ότι το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης περί την υπηρεσία ή "διανοητική πλαστογραφία", όπως λέγεται στη νομική γλώσσα, είναι σοβαρό αδίκημα και τιμωρείται πολύ βαρύτερα από ότι π.χ. η παράβαση καθήκοντος. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 1 έτος το ελάχιστο έως 5 έτη – το μέγιστο. Βεβαίως εδώ πρόκειται για "κατ’ εξακολούθηση", καθώς υπάρχουν 27 διαφορετικές περιπτώσεις! Που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζεται το παραπάνω πλαίσιο ποινών και μπορεί η συνολική φυλάκιση να φτάσει τα 10 χρόνια, εφόσον φυσικά κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.
Σημειώστε επίσης πως το Δικαστήριο, μπορεί ως παρεπόμενη ποινή να επιβάλει την έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου ή τη θέση του υπαλλήλου, και πως, η δίκη για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση με φόντο τις παράνομες μεταδημοτεύσεις, με κατηγορούμενους ως συναυτουργούς τον Δήμαρχο Οιχαλίας Αθανάσιο Ζιώγκο και τον Υπεύθυνο του Δημοτολογίου Γεώργιο Σόφο, μετά από αναβολές, έχει οριστεί να εκδικαστεί την 12η Νοεμβρίου 2009.
Πηγή: ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ Ι. Δ. Σαμπανίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!