Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ: ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Η συνάντηση των 3 Πρωθυπουργών (Ελλάδας, Αλβανίας και πΓΔΜ) στις Πρέσπες την ερχόμενη Παρασκευή είναι ελπιδοφόρα για την προστασία και την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος μιας περιοχής που περιλαμβάνει έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους των Βαλκανίων και της Ευρώπης...
Παρότι το Πάρκο Πρεσπών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ποτέ δεν στηρίχτηκε ουσιαστικά από την Ελληνική κυβέρνηση και αφέθηκε να καρκινοβατεί στηριζόμενο στις προσπάθειες κυρίως των ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών. Η έλλειψη επίσημης διεθνούς συμφωνίας με δεσμευτικούς κανόνες για την περιοχή έχει επιτρέψει και στις τρεις χώρες επεμβάσεις που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον ενώ η απουσία νομικού πλαισίου έχει παρεμποδίσει απαραίτητες θετικές ενέργειες.
Είναι σημαντικό επομένως στη συνάντηση αυτή οι τρεις Πρωθυπουργοί να δεσμευτούν για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την συγκρότηση και λειτουργία του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχάσουν ότι Πρέσπες είναι και οι άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες, που για να επισκεφτούν ένα διπλανό χωριό πρέπει να διανύσουν μια τεράστια απόσταση προς την κοντινότερη συνοριακή διάβαση. Είναι απαραίτητο, το συντομότερο δυνατό, να ξανανοίξει για την τοπική κίνηση κατοίκων και επισκεπτών η συνοριακή διάβαση στο Λαιμό που έκλεισε η Χούντα το 1967 ώστε να μπορούν να περνούν και οι άνθρωποι τα σύνορα, κι όχι μόνο τα πουλιά και τα ψάρια της λίμνης.
Απαραίτητο είναι επίσης να ξαναλειτουργήσει το τρένο από Φλώρινα προς Μοναστήρι, που παραμένει κλειστό από το 1991, αλλά και να επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή από Φλώρινα προς Πόγραδετς ώστε να συνδεθούν τα δίκτυα Ελλάδας και Αλβανίας.
Οι Πρέσπες μας υπενθυμίζουν τέλος ότι το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα. Σε καιρούς οικολογικής κρίσης, ζωτικό συμφέρον κάθε χώρας είναι η κατά προτεραιότητα συνεργασία με τους άμεσους γείτονές της με αφετηρία τα περιβαλλοντικά θέματα. Ελπίζουμε λοιπόν, η σημαντική αυτή συνάντηση να βοηθήσει να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας ώστε να βρεθεί άμεσα κοινά συμφωνημένη σύνθετη ονομασία βγάζοντας ένα από τα αγκάθια που έχουν μπήξει στα Βαλκάνια οι αντίπαλοι εθνικισμοί. Το στοίχημα είναι να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η αμοιβαία εμπιστοσύνη με τις γειτονικές μας κοινωνίες και να γίνει η Πρέσπα πραγματική Ευρωπαϊκή γειτονιά.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!