Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής

Την Κυριακή των εκλογών είχα την τύχη να ζήσω, αυτή την ιστορική ημέρα για την παράταξή της Νέας Δημοκρατίας, πολύ έντονα ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του 576 εκλογικού τμήματος του νομού Τρικάλων αποκομίζοντας πολλές εντυπώσεις...
Σ’ αυτές τις εκλογές ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας, ο απλός πολίτης, αποφάσισε να μη μείνει άλλο θεατής στη μέχρι τώρα φθίνουσα και καταστροφική πορεία του κόμματος. Έκρινε πως ήρθε η ώρα να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ενεργώντας αυτοβούλως και κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς που επί χρόνια προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τη βούλησή του. Και ήταν τόσο μεγάλη η δίψα και η θέλησή του να εισακουστεί που δεν πτοήθηκε ούτε από την πτώση του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, ούτε από τις μεγάλες ουρές και την πολύωρη αναμονή. Σ’ αυτές τις εκλογές, οι οποίες έλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, είδα ηλικιωμένους με τα μπαστούνια τους να συνωστίζονται πεισματικά στη σειρά, επιδιώκοντας πάση θυσία το δικαίωμα στην ψήφο της ανανέωσης. Γυναίκες έγκυες, στον μήνα τους, να σφίγγουν τα δόντια τους αναζητώντας με την ψήφο τους έναν καλύτερο κόσμο για το αγέννητο παιδί τους. Είδα νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους δεν ήθελαν να ακούνε για πολιτική, με τη σπίθα της αποφασιστικότητας στα μάτια τους να περιμένουν καρτερικά για την ψήφο της ελπίδας και της προοπτικής.
Ο λαός αποφάσισε πως ήρθε η ώρα τα πολιτικά τζάκια να σταματήσουν να καπνίζουν και η κοινωνία να απαλλαγεί από τον καπνό τους που επί ολόκληρες δεκαετίες έκανε την ατμόσφαιρα γκρίζα και αποπνικτική. Έφτασε πλέον ο καιρός να αναλάβουν νέοι άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες, αγνές προθέσεις και όρεξη για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Άνθρωποι άφθαρτοι, ακέραιοι και μαχητές πρόθυμοι να προασπίσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου. Ο κόσμος έχει ανάγκη από πολιτικούς προσηνείς, ικανούς να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τα προβλήματα του και να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο και στο τέλμα της εποχής μας. Τέρμα στην οικογενειοκρατία, στους αλαζόνες πολιτικούς, στους εγωκεντρικούς ηγέτες, στις ερμητικά κλειστές πόρτες των υπουργείων και στη διαφθορά.
Ο λαός είχε στείλει το πρώτο μήνυμα στις Ευρωεκλογές, η τότε ηγεσία ισχυρίστηκε ότι το έλαβε και πως θα διόρθωνε τα λάθη της, αλλά μάταια. Αναγκάστηκε να το ξαναστείλει ακόμα πιο δυναμικά στις εκλογές του Οκτωβρίου με ολέθριες για τη Νέα Δημοκρατία συνέπειες αναγκάζοντάς τη στην πιο οδυνηρή ήττα της ιστορίας της. Την περασμένη Κυριακή οι Νεοδημοκράτες, η μαζικότητα των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έστειλαν άλλο ένα μήνυμα. Η διαφορά όμως είναι πως αυτή τη φορά πρόκειται για ένα μήνυμα, αναγέννησης, ενότητας, ελπίδας και προοπτικής, ένα μήνυμα που αν αποκωδικοποιηθεί σωστά και ληφθεί σοβαρά υπόψη, μπορεί να μετουσιωθεί σε μήνυμα νίκης στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές.
Αυτή η τόσο ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, από μια τόσο ευρεία βάση, καθιστά τον Αντώνη Σαμαρά το απόλυτο αφεντικό της παράταξης και τον πιο ισχυρό ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρώτο, και την εποχή της μεταπολίτευσης. Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας είδε στο πρόσωπό του Αντώνη Σαμαρά έναν άνθρωπο που θα μπορέσει να ξανακάνει την παράταξη ενωμένη και δυνατή και να την οδηγήσει σε μια κυβέρνηση προόδου και ευημερίας. Έναν ηγέτη που θα μπορέσει να ξαναφέρει στον τόπο προοπτική και να εμπνεύσει τους νέους. Είναι λοιπόν στο χέρι του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και σε βαθιές τομές προσδίδοντας στο κόμμα στοιχεία του χαρακτήρα του και του ήθους του, αυτά τα στοιχεία που διέκρινε ο κόσμος όλο αυτό τον καιρό και του έδωσε με ξεκάθαρη λαϊκή εντολή τα ηνία της παράταξης.
Αυτή την καθαρή και θριαμβευτική του νίκη τη χρεώνεται ο ίδιος προσωπικά, αφού μόνος του κατάφερε να ξαναδώσει στο Νεοδημοκράτη αξία, ελπίδα, και κίνητρο. Εξίσου προσωπικά όμως θα χρεωθεί και μια ενδεχόμενη ήττα του σε περίπτωση αδυναμίας ή αδιαφορίας του στο να ερμηνεύσει σωστά το μήνυμα που έλαβε από τη βάση, οδηγώντας την παράταξη σε μια μακρόσυρτη κρίση.
Βασίλης Ντόβας
Επιστημονικός συνεργάτης Βιανέξ
Πρόεδρος εφορευτικής επιτροπής
576 Ε.Τ. Δήμου Τρικκαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!