Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Πρωτομαγιά στο Διαλεχτό Τρικάλων






































































































Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πτοήθηκαν από τα τερτίπια του καιρού χθες και πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εξόρμηση της Πρωτομαγιάς. Δυστυχώς, καταφέραμε να παρευρεθούμε μόνο σε ένα μέρος, από τα πολλά και πανέμορφα μέρη που διαθέτει ο Νομός Τρικάλων. Στο πάρκο του Διαλεχτού με τα πολλά πλατάνια (θέση Μπάτζιος), ο δήμος Φαλώρειας φρόντισε να γίνουν και κάποιες όμορφες εκδηλώσεις, σχετικά με την παράδοση του τόπου μας, για να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες. Η θεματολόγια ήταν γύρο από τα όμορφα συλλογικά παιχνίδια που παίζονταν παλιά. Όπως, Σκρόφα, Φίτσιος, Καμπλίτσα, Στεφάνια, Κότσια, Τριχιά, Ξυλοπόδαροι κ.α. Σκοπός ήταν να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα γνωρίσουν οι νέοι. Οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν απλώς τα παιχνίδια, αλλά πρόσφεραν απολαυστικό θέαμα με πολύ χιούμορ και το χάρηκαν πολύ. Πρωταγωνιστές αυτών των παιχνιδιών, ήταν κάτοικοι του δήμου Φαλώρειας, μέλη του Δ.Σ. του δήμου, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Φαλώρειας κ. Αντώνης Ντιντής. Πάντως ο δήμαρχος δεν είχε παράπονο, χόρτασε ξύλο, αλλά και έριξε! (έτσι είχε το παιχνίδι). Πριν από την παρουσίαση των παιχνιδιών, έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από τα χορευτικά του δήμου. Την εκδήλωση κάλυψε το Θεσσαλικό κανάλι TRT και θα παρουσιαστεί αυτή την Κυριακή στις 6 μ.μ. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Στο χώρο συναντήσαμε και πολλούς καλούς φίλους με τις οικογένειές τους. Δύο εξ αυτών, ο Σπύρος Τσιγάρας και ο Ευθύμης Γκιζλής.
Από κάτω υπάρχει το σχετικό βίντεο
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρά μέτρα προστασίας των ψαριών της λίμνης Πλαστήρα και των λιμνών των Τρικάλων.










Πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα προστασίας των ψαριών της λίμνης Πλαστήρα, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Η περίοδος απαγόρευσης ισχύει από την 1η Μαΐου, έως τέλος Μαΐου. Κατά την περίοδο αυτή, απαγορεύεται το ψάρεμα με ριχτάρια, δίχτυα, σκουμπάνια, τράτες και απαγορεύεται επίσης το ψάρεμα με κάθε πλωτό μέσον. Επιτρέπεται μόνον με καλάμι και μόνον με μονοάγκιστρο (όχι πολυάγκιστρο). Οι έλεγχοι θα είναι διακριτικοί και συνεχείς, σε συνεργασία των αρμόδιων φορέων του Νομού Καρδίτσας, όπως είναι, η διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Καρδίτσας, το Δασαρχείο, το αστυνομικό τμήμα περιφέρειας, την αγροφυλακή και το σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας». Όποιος συλληφθεί να παρανομεί, θα υπάρξουν καταγγελίες, ακόμη και αυτόφωρα, με τις οποιεσδήποτε συνέπειες. Ο Σύλλογος αλιέων, καλεί τα μέλη του να τηρήσουν τους παραπάνω όρους απαγόρευσης, για να μην υπάρξει το παραμικρό κρούσμα από μέρος τους, αλλά και να διαφυλαχτεί το κύρος του Συλλόγου. Στην λίμνη Σμοκόβου το ψάρεμα απαγορεύεται με κάθε μέσον, καθώς πέρυσι έχει ριχθεί γόνος Γριβαδιού, περί τα 100.000 κομμάτια.

Απαγορεύσεις και στα Τρίκαλα.

Ανάλογες απαγορεύσεις υπάρχουν και στην περιοχή των Τρικάλων. Συγκεκριμένα, για την λίμνη Λογγά, η περίοδος απαγόρευσης ισχύει από 20 Μαρτίου έως και 15 Μαΐου, με κάθε μέσο ψαρέματος, ότι δηλαδή ισχύει για τον Πηνειό και τους παραποτάμους του. Τον υπόλοιπο καιρό επιτρέπεται μόνον με καλάμι και μονό αγκίστρι.

Τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχαμε για την λίμνη Λογγά, περί αθέμιτων μέσον ψαρέματος, μας επιβεβαίωσε χθες ο δήμαρχος Τυμφαίων κ. Τάσος Κουφοχρήστος. Ο δήμαρχος ανέφερε πως ήταν αποδέχτης τέτοιων καταγγελιών και γι’ αυτό αύξησε τους ελέγχους, σε συνεργασία και με το δασαρχείο Καλαμπάκας. Στην περιοχή ευδοκιμεί και η Μπριάνα, που κυνηγιέται πολύ αυτή την εποχή. Σύμφωνα με το δήμαρχο, στη λίμνη προσπάθησαν να ψαρέψουν ακόμη και με βάρκες και πως αυτοί δεν ήταν δημότες Τυμφαίων. Ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς όλους, για να σεβαστούν τις υπάρχουσες απαγορεύσεις και η πανέμορφη λίμνη Λογγά να γίνει πόλος έλξης για ερασιτέχνες ψαράδες και εκδρομείς. Ως γνωστό τα ψάρια στη λίμνη, ιδίως τα Γριβάδια, έχουν μεγαλώσει πολύ και φέτος θα έχουν ξεπεράσει τα 5 κιλά.

Στην λιμνοδεξαμενή του Αγίου Βησσαρίωνα, πέρυσι είχε ριχθεί μεγάλη ποσότητα γόνος Γριβαδιού και φέτος το μέγεθος των ψαριών έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος, μας ανέφερε πως το ψάρεμα απαγορεύεται, έως ότου τα ψάρια φτάσουν σε ικανοποιητικό μέγεθος για αλίευση. Κι αυτός με τη σειρά του, εφιστά την προσοχή σε ερασιτέχνες ψαράδες και εκδρομείς, να σεβαστούν τους περιορισμούς και επίσης να διατηρούν τη λιμνοδεξαμενή και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό, για να μπορούν να χαίρονται όλοι, το στολίδι της περιοχής. Επίσης, ο δήμαρχος προτείνει τον χώρο της λιμνοδεξαμενής για την απόδραση της πρωτομαγιάς.

Η στάθμη του νερού στις παραπάνω λίμνες, έχει ανέβει σε ικανοποιητικό βαθμό, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, που ήταν ίσως η χειρότερη σε ανομβρία. Οι λίμνες είναι ένας συνεχόμενος αιμοδότης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, που έχει ανάγκη πολύ η περιοχή μας.

Διαβάστε περισσότερα...