Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Λάθος διάγνωση έβαλε σε περιπέτεια 52χρονο Τρικαλινό

Παρότι οι γιατροί του νοσοκομείου Τρικάλων έκριναν σοβαρή την κατάστασή του, στο Πανεπιστημιακό (φωτό) θεωρήθηκε σύνηθες περιστατικό.
Πραγματική οδύσσεια περίμενε έναν 52χρονο Τρικαλινό, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και παρότι αυτό διαγνώστηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Τρικάλων, όταν μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, οι εκεί γιατροί θεώρησαν το περιστατικό σύνηθες. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, οι συγγενείς του ασθενούς τον μετέφεραν στο νομαρχιακό νοσοκομείο Λάρισας, όπου και εκεί διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα της καρδιοχειρουργικής κλινικής σε κρίσιμη κατάσταση.
Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, ο 52χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο Τρικάλων με πόνους στην κοιλιά και αφού οι γιατροί του έκαναν υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία, διέγνωσαν πιθανό ανεύρυσμα αορτής και λόγω της σοβαρότητας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και με τη συνοδεία γιατρού στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού που εξέτασαν τον 52χρονο θεώρησαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ενημέρωσαν τους οικείους του ότι μπορεί να χειρουργηθεί με προγραμματισμένο ραντεβού. Όμως, οι συγγενείς ανησυχώντας για την πορεία της υγείας του, τον πήγαν στο νομαρχιακό νοσοκομείο του γειτονικού νομού, όπου η διάγνωση των γιατρών ήταν ταυτόσημη με αυτή των συναδέλφων τους στα Τρίκαλα. Έτσι το περιστατικό κρίθηκε ως επείγον με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης όπου αμέσως εισήχθη στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση που κράτησε περισσότερο από πέντε ώρες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τρικαλινού νοσοκομειακού γιατρού, Σάκη Παπαδόπουλου, θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας γιατί αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο επείγον περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πηγή: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαιότητα η οικολογική αποκατάσταση του Πηνειού.

Άδεια δημοπράτησης για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Καραβόπορου, έδωσε την περασμένη Παρασκευή η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Το έργο ανέρχεται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ίσως αποδειχθεί λίγο για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Στην περιοχή μας έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή της Παλαιοσαμαρίνας, να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, αλλά να μην έχει αποκατασταθεί ακόμη η χωματερή (ΧΑΔΑ) του Καραβόπορου, όπως άλλωστε και άλλες χωματερές στο Νομό. Του Λάζαρου Μάμαλη Εξαιτίας αυτή της παραδοξότητας, τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι πενιχρά. Ο σκουπιδότοπος του Καραβόπορου εξακολουθεί να είναι μία ενεργή περιβαλλοντική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Οι βροχοπτώσεις της περασμένη άνοιξης το απέδειξαν αυτό. Τα ορμητικά νερά του Πηνειού παρέσυραν τόνους σκουπιδιών οι οποίοι μεταφέρθηκαν μέχρι τις εκβολές του ποταμού! Η ανάγκη για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, λοιπόν, είναι υπαρκτή και αναγνωρισμένη. Από την περασμένη Παρασκευή, το μεσημέρι, αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο, μιας και εγκρίθηκε η άδεια δημοπράτησης της έργου. Πρόκειται για το έργο αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου Τρικκαίων συνολικού προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής της Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλία – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου. Μετά την έγκριση της άδειας δημοπράτησης, αναμένεται, σύντομα και η προώθηση των υπολοίπων διαδικασιών (ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός κλπ). Το έργο Το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς πρέπει να αποκατασταθούν οι περιβαλλοντικές πληγές ετών σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως είναι αυτό του Πηνειού. Οι βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης ανέδειξαν και στην περιοχή Τρικάλων το μέγεθος του προβλήματος από το ΧΑΔΑ του Καραβόπορου. Συγκεκριμένα η άνοδος της στάθμης των νερών του Πηνειού είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των αναχωμάτων του ποταμού και των μη ορθών επιχωματώσεων της χωματερής, παρασέρνοντας στο διάβα τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, προκαλώντας σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά μήκος του ποταμού. Η οικολογική καταστροφή που εδώ και χρόνια προκαλούσε στην περιοχή η λειτουργία της χωματερής, ρυπαίνοντας τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, είναι πια γνωστή. Τα παραπάνω συνθέτουν μια πολύ ζοφερή εικόνα για την συνέχεια, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη αποκατάστασης της χωματερής και την προστασία του ποταμού με την ανάληψη δράσεων και παρεμβάσεων και την έναρξη έργων εξυγίανσης και αποκατάστασης της φυσικής ισορροπίας. Φτάνει η αποκατάσταση Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η αποκατάσταση που θα δημοπρατηθεί ίσως δεν σταθεί ικανή για να ισορροπήσει το οικοσύστημα στην περιοχή. Για να αναστραφεί η πορεία θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και χρόνος. Κι αυτό γιατί, η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής στην περιοχή είναι τέτοια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία και μόνο εργολαβία.
Πηγή: ΕΡΕΥΝΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαινόμενο «Τρόμπες» (Ανεμοστρόβιλοι) στην Ελλάδα.

Οι περίφημες "τρόμπες" (μικροί ανεμοστρόβιλοι), είναι γνωστές στα νησιά του Ιουνίου συνήθως. Το φαινόμενο παρατηρείται πιο πολύ στη βόρεια Κέρκυρα. Η «τρόμπα», έτσι αποκαλείται στην τοπική ορολογία, πήρε την ονομασία με τον τρόπο που δουλεύει, ρουφάει δηλαδή. Σχηματίζεται όταν υπάρχει χαμηλή συννεφιά (κομμένη), όπως φαίνεται και στη φωτό. Η διάρκειά τους συνήθως δεν είναι μεγάλη. Οι μήνες του φθινοπώρου, είναι συνήθως αυτοί που δημιουργείται πιο πολύ το επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Οι τρόμπες είναι ο φόβος και ο τρόμος των ψαράδων της περιοχής, που βγαίνουν στ’ ανοιχτά για ψάρεμα. Αν βρεθείς στη δίνη της τρόμπας τότε θα έχεις σοβαρό πρόβλημα, καθώς η ταχύτητα των ανέμων είναι πολύ μεγάλη και το νερό της θάλασσας αναπηδά και το ρουφάει στην κυριολεξία η τρόμπα. Οι ντόπιοι έχουν γνώση πότε πάει να σχηματιστεί μία τρόμπα και αποφεύγουν να βρεθούν αντίπαλοι με το μικρό θεριό. Δείτε στη φωτό μία τρόμπα που συναντήσαμε φέτος στη βόρεια Κέρκυρα, εξασθενημένη. Δυστυχώς, δεν είχαμε την κάμερα μαζί μας να την αποθανατίσουμε καλύτερα. Δείτε επίσης το βίντεο μέσα από το You Tube που βιντεοσκόπησε ένας τουρίστας. Το βίντεο είναι από το γνωστό Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας:
http://www.youtube.com/watch?v=MH9dU_uHuBw&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκαν δύο νέα βίντεο στο You Tube

Προστέθηκαν δύο βίντεο στο You Tube. Το ένα είναι το 2ο μέρος με τον Κώστα Καραφώτη στο ΑΡΙΩΝ από 1-8-09. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.youtube.com/user/NikosSalepis#play/all/uploads-all/1/eZ3fA9qqzzQ
Το άλλο περιλαμβάνει το 2ο μέρος και τελευταίο από το θέατρο Ξυλοπάρικου από τις 6-8-09. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/user/NikosSalepis#play/all/uploads-all/0/A-UaLMlsCgA
Από όσα βίντεο έχουμε τραβήξει θα τα ανεβάσουμε όλα σταδιακά.
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τη φοβερή σκηνή που χτυπιέται ένα άλογο από αγωνιστικό αυτοκίνητο

Δείτε τη φοβερή αυτή σκηνή μέσα από το You Tube σε ανάρτηση που βρήκαμε στο triktiko. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=lrCHLqit2K8&NR=1 Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται Αργαλειός 40 χρόνων…

Στο site του trikalaola δε βάζουμε προς το παρόν μικρές αγγελίες, αλλά η ιδιαιτερότητα του πωλητηρίου, μας προτρέπει να βάλουμε την αγγελία. Πωλείται λοιπόν ένας εκ των πολλών κλασικών και θρυλικών Αργαλειών, περίπου 40 – 45 χρόνων, καλοσυντηρημένος, πακεταρισμένος, χωρίς χτένι. Χτένι θα του υποδείξουμε εμείς που θα βρει. Ο Αργαλειός δουλεύει άψογα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και όποια κοπέλα τον πάρει (αρκεί να ξέρει Αργαλειό, όχι τη μέρα να υφαίνει και το βράδυ να ξεϋφαίνει…), θα φτιάξει και την προίκα της, όπως τη θέλει αυτή. Αν δεν θέλει να κάνει την προίκα, μπορεί να τον πάρει σαν αντίκα και να τον δωρίσει στον αγαπητικό... Από τα χτένια του Αργαλειού, έχουν περάσει εκατοντάδες υφαντά, μάλλινα κυρίως και έχουν μεγαλώσει γενεές. Η ιδιοκτήτρια του Αργαλειού (η οποία δεν θέλει να φανερώσει το όνομά της), μας ανέφερε σαν τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό, τα 1.500 ευρωπουλάκια. Όσοι μερακλήδες ή μερακλήδισσες θέλουν να αποκτήσουν τον ιστορικό Αργαλειό, με καταγωγή από γνωστό χωριό κοντά στη Bάλια Κάλντα, μπορεί να στείλει μήνυμα στο salepisn@otenet.gr ή αφήστε το μήνυμά σας στο κιν. 6976658568. Οι προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι και στις 30 Αυγούστου.
Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις.
Σημ. Ο Αργαλειός της φωτό είναι ενδεικτικός.
Διαβάστε περισσότερα...