Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Τιμήθηκε ο Νεομάρτυρας Άγιος Φανούριος στο Βαλομάνδρι Τρικάλων.

Πλήθος πιστών προσκύνησαν σήμερα το βράδυ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου Βαλομανδρίου του δήμου Πιαλείων Τρικάλων. Στις 7:30 εψάλει ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Ιατρίδη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και συλλειτουργούντων πολλών ιερέων από γειτονικές ενορίες. Έγινε η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού, στη συνέχεια έγινε η Αρτοκλασία και στο τέλος η ευλογία της Φανουρόπιτας.
Οι πίτες που παρασκευάστηκαν φέτος ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.
Η εκκλησία μοίρασε σε όλους τους προσκυνητές φανουρόπιτα. Αύριο το πρωί θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές και πολλοί από τον πολιτικό κόσμο του Νομού Τρικάλων.
Ο Βίος του Αγίου

Η εκκλησία μας τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου κάθε χρόνο στης 27 Αυγούστου. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον βίο του κι αυτά από τις 12 παραστάσεις που είναι πάνω στην εικόνα του, η οποία βρέθηκε το 1500 μ.Χ. στη Ρόδο. Η εύρεση της εικόνας έγινε την περίοδο που οι βάρβαροι αλλόθρησκοι Αγαρηνοί, κατέλαβαν τη Ρόδο που με τη βία και τα ποιο φρικτά βασανιστήρια προσπαθούσαν να αλλαξοπιστήσουν τους χριστιανούς. Ο τότε μητροπολίτης του Νησιού Νείλος, έφτασε μέχρι την Υψηλή Πύλη του Σουλτάνου στη Κωνσταντινούπολη για να πάρει άδεια και να αναστηλώσει τον ερειπωμένο Ναό στον οποίο βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα, έτσι κι έγινε. Οι 12 παραστάσεις απεικονίζουν τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο Άγιος όπου και μαρτύρησε με τον ποιο φρικτό τρόπο ( 12η παράσταση ) καίγοντάς τον ζωντανό, γι' αυτό και χαρακτηρίστηκε ως Μεγαλομάρτυρας.
Το έθιμο της Φανουρόπιτας.
Κατά τη Παράδοση, τη παραμονή του Αγίου Φανουρίου στης 26 Αυγούστου παρασκευάζεται η Φανουρόπιτα. Οι γυναίκες κατά τη Παρασκευή και το ψήσιμο, δε μιλάνε σε κανένα, παρά μόνο προσεύχονται να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους που θα τους φανερώσει ο Άγιος Φανούριος. Συγχρόνως διαβάζουν και την ευχή που είναι γραμμένη στα εκκλησιαστικά βιβλιαράκια, ειδικά για τη περίσταση.
Εικάζεται επίσης πως με τη Φανουρόπιτα γίνεται μνεία στη μητέρα του Αγίου. Η συνταγή της Φανουρόπιτας ποικίλει ανάλογα το τόπο και θα τη συναντούμε με πολλές παραλλαγές.
Σημ. Το πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ θα προστεθεί στο trikalaola.gr που τώρα είναι υπό κατασκευή και το βίντεο θα αναρτηθεί άλλη μέρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Με αισιοδοξία για καλή χρονιά, έγινε πριν λίγο η πρώτη συγκέντρωση του Α.Σ. Τρίκαλα.

Έγινε πριν από λίγο η πρώτη συγκέντρωση και η παρουσίαση της ομάδας του Α.Σ. Τρίκαλα στο κλειστό των Τρικάλων. Στις 6 η ώρα έγινε ο Αγιασμός και ακολούθησε η φωτογράφιση. Δυστυχώς ο φακός του trikalaola δεν ήταν από την αρχή και δεν έχει την αρχική φωτογράφιση της ομάδας. Αύριο σε όλο τον τοπικό τύπο, θα υπάρχει το σχετικό ρεπορτάζ που κάλυψαν οι αθλητικοί συντάκτες των Τρικάλων, καθώς και στις τοπικές αθλητικές ιστοσελίδες. Η ομάδα κάνει αυτή την ώρα προπόνηση και κάθε μέρα από αύριο, πρωί και απόγευμα. Από τις 2 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η ομάδα θα βρίσκετε για το τελικό στάδιο προετοιμασίας στο Πήλιο.
Την αισιοδοξία για μια καλή χρονιά, εξέφρασε στο φακό του trikalola ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Γιώργος Γιαννούλας.
Δείτε το σχετικό βίντεο μέσα από το You Tube. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Το trikalaola εύχεται η ομάδα του Α.Σ. Τρίκαλα να έχει μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Α1. Επίσης, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Γιώργος Γιαννούλα και για τη δήλωση που αφορά το trikalaola.
Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε βίντεο από τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009»

Προστέθηκε το βίντεο από τον εορτασμό «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009», που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα την περασμένη Κυριακή 23-8-09. Στο βίντεο υπάρχουν οι δηλώσεις, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα, του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη και του δημάρχου Τρικάλων κ. Μιχάλη Ταμήλου. Στην αρχική ανάρτηση (χωρίς κείμενο), δεν έχουν δημοσιευτεί όλες οι φωτό της εκδήλωσης. Το άλμπουμ, όπως και τα άλλα άλμπουμ του trikalaola θα προστεθούν στο trikalaola.gr που είναι υπό κατασκευή.
Δείτε το σχετικό βίντεο μέσα από το You Tube. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/user/NikosSalepis#play/all/uploads-all/0/iC7ZMBb4D_I
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεσήκωσαν τον κόσμο απόψε στο Ζάρκο Τρικάλων οι διαχρονικοί ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ.


Τελείωσε πριν μία ώρα η μεγάλη συναυλία των ΖΙΓΚ–ΖΑΓΚ στο Ζάρκο Τρικάλων. Πέρασαν κάμποσα χρονάκια, από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελληνική μουσική σκηνή οι διαχρονικοί σε αξία ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ. Η συναυλία που δόθηκε απόψε (25 -8-09) στο Ζάρκο, ήταν με την ίδια πάντα ζωντάνια και πάθος, που διακρίνει στις εμφανίσεις τους τα μέλη του δημοφιλούς συγκροτήματος. Η μουσική εκδήλωση ήταν στα πλαίσια των «Τσιτσανίων 2009», που τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Ο κόσμος αποκρίθηκε στο κάλεσμα και κατέκλισε την κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στο χορό.
Σήμερα (26-8-09) οι ΖΙΓΚ–ΖΑΓΚ θα εμφανιστούν στην Πύλη. Για το ποιοι παρευρέθηκαν στο Ζάρκο, οι εικόνες μιλούν από μόνες της. "Πάντως το έδωσαν και κατάλαβε..."
Το βίντεο της βραδιάς θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ όλο το φωτογραφικό
άλμπουμ θα το προσθέσουμε στο trikalaola.gr που τώρα είναι υπό κατασκευή.
Στο τέλος της συναυλίας οι ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ, έκαναν το χατίρι του φακού να φωτογραφηθούν για το trikalaola.
Τα μέλη από αριστερά προς τα δεξιά, όπως φαίνονται στην 1η φωτό πάνω, είναι:
Δημήτρης Κατσαρός, Έλενα Πατρόκλου, Γιώργος Σαρρής και Δημήτρης Παρασκευόπουλος
Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε το βίντεο από το πανηγύρι της Πύλης.

Δείτε το βίντεο από το πανηγύρι της Πύλης Τρικάλων, που έγινε το περασμένο Σάββατο 22-8-2009.
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο του You Tube:
Διαβάστε περισσότερα...