Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Στο σκαμνί για “ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση”

Στέλνει το Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Αθ. Ζιώγκο, τον υπεύθυνο δημοτολογίου και 27 ακόμη εμπλεκόμενους ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας
Με φόντο την υπόθεση των παράνομων μεταδημοτεύσεων προ των δημοτικών εκλογών του 2006
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δημάρχου Οιχαλίας κ. Αθ. Ζιώγκου, του υπεύθυνου δημοτολογίου Δ. Οιχαλίας και 27 ακόμη ατόμων παραγγέλλει ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας,
κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Κώστα Οικονόμου (σ.σ. επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου) και του Αθανασίου Μακρυγιάννη, δημότη Οιχαλίας, κατά της υπ' αριθμ. 7/2009 Διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμμελειοδικών Τρικάλων που θέλησε να βάλει στο αρχείο σχετική μήνυση που υπεβλήθη τον Ιανουάριο του 2008 από τους προαναφερθέντες.Ο Εισαγγελέας Εφετών, παραγγέλλει την άσκηση δίωξης κατά του Δημάρχου για την πράξη της “ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση”, και της απλής συνέργειας στην παραπάνω πράξη για τους υπόλοιπους 28 που αντιμετωπίζουν κατηγορίες.
29 κατηγορούμενοι
Όπως πιθανότατα έχουν ήδη αντιληφθεί οι αναγνώστες μας, πρόκειται για παρακλάδι της υπόθεσης που έγινε προ τριετίας περίπου γνωστή ως “παράνομες μεταδημοτεύσεις στο Δήμο Οιχαλίας”, και συγκεκριμένα αφορά τη μήνυση που είχε υποβληθεί κατά του Δημάρχου, για τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων περί υποτιθέμενης διαμονής 27 πολιτών στο Δήμο Οιχαλίας και την εν συνεχεία εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους του συγκεκριμένου Δήμου. Υπόθεση που λίγο έλειψε να μπει στο αρχείο οριστικά, μα που πλέον, μετά την προσφυγή των Κώστα Οικονόμου και Αθανασίου Μακρυγιάννη και την παραγγελία του Εισαγγελέα Εφετών, θα φτάσει τελικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως κατηγορίες αντιμετωπίζουν πέραν του Δημάρχου Οιχαλίας και του υπευθύνου του δημοτολογίου, πολλοί ακόμη δημοτικοί υπάλληλοι μετά των συζύγων τους, επιχειρηματίες, επενδυτές, καταστηματάρχες, καθηγητές πανεπιστημίου, κάτοικοι Γερμανίας, εκδοροσφαγείς των Δημοτικών Σφαγείων, στρατιωτικοί, ως και στενοί συγγενείς του κ. Ζιώγκου.
Σύμφωνα με τη Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών, «Με βάση τις αιτήσεις ο πρώτος εγκαλούμενος Αθανάσιος Ζιώγκος, ως Δήμαρχος Οιχαλίας, εξέδωσε αντίστοιχες βεβαιώσεις, με τις οποίες βεβαίωνε το γεγονός της μόνιμης κατοικίας αυτών κατά την τελευταία διετία στο Δήμο Οιχαλίας και στη συνέχεια με βάση τα έγγραφα αυτά εκδόθηκαν από τους δύο πρώτους εγκαλούμενους, ο δεύτερος των οποίων ήταν υπάλληλος του Δήμου αρμόδιος για την τήρηση του δημοτολογίου, αντίστοιχες αποφάσεις εγγραφής αυτών στα βιβλίο, δημοτολογίου του Δήμου Οιχαλίας», και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «...οι προαναφερθέντες εγκαλούμενοι δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας και οπωσδήποτε δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι κατά την ως άνω τελευταία διετία».
“Κανένα στοιχείο” που να τεκμηριώνει μόνιμη διαμονή
Για τους 27 εγκαλούμενους (και τώρα κατηγορούμενους) συνεχίζει η Διάταξη του κ. Εισαγγελέα: «...δεν προέκυψε ούτε προσκομίστηκε κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη κατοικία τους κατά την προαναφερθείσα διετία στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. Εκτός αυτού όλοι οι εξετασθέντες μάρτυρες κατέθεσαν ότι κανένας εκ των ανωτέρω εγκαλουμένων δεν υπήρξε μόνιμος κάτοικος της περιοχής κατά την επίμαχη διετία. Πρέπει να παρατηρηθεί ότι για να πραγματοποιηθεί η μεταδημότευση ορισμένων εκ των ανωτέρω εγκαλουμένων προσκομίσθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις τρίτων προσώπων στις οποίες οι τελευταίοι δήλωναν ότι λόγω φιλικών σχέσεων φιλοξενούσαν ορισμένους εξ αυτών στα σπίτια τους και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες... Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές των τρίτων προσώπων έγιναν με σκοπό να αποτελέσουν ένα ελάχιστο και στοιχειώδες έρεισμα-δικαιολογία, ώστε να μπορέσει ο πρώτος εγκαλούμενος να εκδώσει τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, πλην (όμως είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις αυτές περί φιλοξενίας κάποιου και μάλιστα με, περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει και από τη γραμματική και εννοιολογική σημασία του όρου φιλοξενία, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν έστω ένα ελάχιστο στοιχείο ενδεικτικό ή επιβεβαιωτικό της μόνιμης κατοικίας του προσώπου στο οποίο αναφέρονται. Εκτός αυτού, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η μόνιμη κατοικία ορισμένων εκ των ως άνω εγκαλουμένων προέκυπτε, με, το ότι αυτοί εργάζονταν κατά κύριο επάγγελμα στην ανωτέρω περιοχή, πλην όμως ο ισχυρισμός αυτός αναιρείται εκ του ότι δεν συμπίπτει ο χρόνος απασχόλησης και δήθεν μόνιμης κατοικίας (διετία)». Και υπογραμμίζει: «Επίσης, ενδεικτικό του όλου κλίματος και των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκδόθηκαν ο ανωτέρω βεβαιώσεις είναι το ότι ορισμένες βεβαιώσεις, που αφορούν τους υπό στοιχείο 5.12.13.14.15 και 27 εγκαλούμενους, οι οποίες φέρονται ότι αποτελούν προϋπόθεση και ελήφθησαν υπ' όψη για την πραγματοποίηση της μεταδημότευσης έχουν εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερα της μεταδημότευσης, γεγονός που ενισχύει την άποψη για το ψευδές του περιεχομένου των ανωτέρω βεβαιώσεων».
“Επαρκείς οι ενδείξεις”
Να επισημάνουμε πως η Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών διαχωρίζει τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση και της απλής συνέργειας σ' αυτό από τα αδικήματα των παράνομων μεταδημοτεύσεων, η εκδίκαση των οποίων αναμένεται να γίνει στο Εφετείο της Λάρισας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των ως άνω μεταδημοτεύσεων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των δύο πρώτων εγκαλουμένων για την πράξη της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, η οποία εκκρεμεί ήδη προς εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, πλην όμως τα αντικειμενικά στοιχεία της πράξης αυτής είναι εντελώς διαφορετικά από τα στοιχεία της πράξης της ψευδούς βεβαίωσης για την οποία σχηματίσθηκε η παρούσα δικογραφία. Ειδικότερα, η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αναφέρεται στην δραστηριότητα των δύο πρώτων εγκαλουμένων και στη διερεύνηση των συνθηκών και της διαδικασίας κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις γιο. την έγκριση των μεταδημοτεύσεων. Αντίθετα, η πράξη της ψευδούς βεβαίωσης ναι μεν σχετίζεται με την όλη διαδικασία της μεταδημότευσης, ως αναφερόμενη σε ένα προστάδιο της διαδικασίας, πλην όμως τα πραγματικά στοιχεία αυτής είναι εντελώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα στοιχεία της πράξης της παράβασης καθήκοντος, σε κάθε δε περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνονται στο περιεχόμενο του κλητηρίου θεσπίσματος που συντάχθηκε για την πράξη της παράβασης καθήκοντος». Κατόπιν αυτών ο Εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την άσκηση των ποινικών διώξεων, ως ανωτέρω.
Από ένα έως πέντε έτη, ενώ για το “κατ' εξακολούθηση”...
Να σημειωθεί ακόμη ότι το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης περί την υπηρεσία ή "διανοητική πλαστογραφία", όπως λέγεται στη νομική γλώσσα, είναι σοβαρό αδίκημα και τιμωρείται πολύ βαρύτερα από ότι π.χ. η παράβαση καθήκοντος. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 1 έτος το ελάχιστο έως 5 έτη – το μέγιστο. Βεβαίως εδώ πρόκειται για "κατ’ εξακολούθηση", καθώς υπάρχουν 27 διαφορετικές περιπτώσεις! Που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζεται το παραπάνω πλαίσιο ποινών και μπορεί η συνολική φυλάκιση να φτάσει τα 10 χρόνια, εφόσον φυσικά κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.
Σημειώστε επίσης πως το Δικαστήριο, μπορεί ως παρεπόμενη ποινή να επιβάλει την έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου ή τη θέση του υπαλλήλου, και πως, η δίκη για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση με φόντο τις παράνομες μεταδημοτεύσεις, με κατηγορούμενους ως συναυτουργούς τον Δήμαρχο Οιχαλίας Αθανάσιο Ζιώγκο και τον Υπεύθυνο του Δημοτολογίου Γεώργιο Σόφο, μετά από αναβολές, έχει οριστεί να εκδικαστεί την 12η Νοεμβρίου 2009.
Πηγή: ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ Ι. Δ. Σαμπανίκος
Διαβάστε περισσότερα...

Γλέντησαν με την ψυχή τους τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων

Μία αξέχαστη βραδιά με γλέντι, καλό φαγητό και πολύ ευχάριστη διάθεση πέρασαν απόψε στο κέντρο Υδροχόος οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας που αποτελούν μέλη των έξι παραρτημάτων ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων, στην εκδήλωση που με ιδιαίτερη φροντίδα διοργανώθηκε ώστε να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος των ΚΑΠΗ κα Πόπη Ντιροκάλτση ανέφερε: «Αγαπητά μέλη του ΚΑΠΗ σας ευχαριστώ που τιμήσατε με την παρουσία σας την σημερινή εκδήλωση. Κάθε χρόνο η 1η Οκτωβρίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων η οποία ορίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 εις ένδειξη σεβασμού προς την Τρίτη ηλικία. Η ημέρα των Ηλικιωμένων μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε πόσα πολλά οφείλουμε στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας αλλά και πόσα ακόμη μπορείτε εσείς να προσφέρετε.
Γιατί γνωρίζουμε ότι έχετε πολλές δυνάμεις, γνώσεις, έχετε βιώσει μοναδικές εμπειρίες και διαθέτετε κεφάλαιο δύναμης με πλούσια αποθέματα ανθρωπιάς και αγάπης. Είναι ανεπίτρεπτο να μένουν στο περιθώριο τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Σήμερα λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε όλοι μαζί και είμαι σίγουρη ότι η ηλικία δεν θα είναι εμπόδιο στο κέφι και στον χορό. Χρόνια σας πολλά και να έχετε ένα ωραίο βράδυ».
Την ιδιαίτερη ζωντάνια των ηλικιωμένων παρά τα χρόνια που τους βαραίνουν υπογράμμισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος και τους τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα στο πλευρό τους ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν δημιουργικά στην ζωή και γι αυτό τον σκοπό πρόκειται να δημιουργηθεί και νέο παράρτημα ΚΑΠΗ στο Ριζαριό ενώ ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης εξήρε την προσφορά τους στην κοινωνία και στον τόπο γενικότερα.
Το παρών έδωσε και ο Υφ. Οικονομίας κ. Λέγκας που τους ευχήθηκε να είναι πάντα δραστήριοι επισημαίνοντας το χαμόγελο που βλέπει στα πρόσωπά τους παρά τις όποιες αντιξοότητες περνούν.
Στην παρέα των επισήμων διακρίναμε ακόμη τους Αντιδημάρχους κ. Πολυμερόπουλο και κα Βράντζα, τους δημοτικούς συμβούλους κυρίους Ζολώτα, Αγγελή και Τσιάρα και τις πρώην Αντιδημάρχους κυρίες Βασιλειάδου- Παλάτου και Μουλιώτα.
Χάρης Μαντέλλος trikalacity.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς τι είδους ναρκωτικά παίρνετε όταν οδηγείτε;

Δείτε το παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο, όπου δείχνει έναν οδηγό που δοκιμάζει τις διάφορες ναρκωτικές ουσίες που κυκλοφορούν, κατά την ώρα της οδήγησης.
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο του You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=aWdjKiVtjoQ Διαβάστε περισσότερα...

Αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο την Ν.Δ.

Αφού τελειώσουν τι υποχρεώσεις τους στα πολιτικά γραφεία οι Νεοδημοκράτες, περνάνε και από το εκλογικό για το καθιερωμένο μεσημεριανό κουτσομπολιό. Βέβαια η αισιοδοξία δεν λείπει από τα Γαλάζια στελέχη, όπως δήλωσε στο trikalaola ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων κ. Νίκος Μουζακιάρης ο οποίος βλέπει τη Ν.Δ. να ξανακυβερνά. Διαβάστε περισσότερα...

Χαλάρωση στο εκλογικό περίπτερο του ΛΑ.Ο.Σ….

Μετά από ένα κουραστικό πρωινό, επέρχεται η σχετική χαλάρωση με το τσιπουράκι και το μεζεδάκι. Μόνο συναγερμός δε χτυπάει, γενικά χαλαροί είναι στο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς γνωρίζουν πως το κόμμα πάει καλά, βάση και των τελευταίων δημοσκοπήσεων και δεν έχουν να χάσουν και τίποτα. Ο «Στρατηγός» Χρήστος Μακρυγιάννης (υποψήφιος βουλευτής) πάντως, σαν ειδικός στο ίντερνετ και στις τηλεπικοινωνίες, είναι επικοινωνιακός, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα κεντρικά του κόμματος, μεταφέροντας δεδομένα από τα Τρίκαλα και έχει δώσει μεγάλο αγώνα, απ’ ότι γνωρίζουμε. Σίγουρα ο Καρατζαφέρης θα του έχει μεγάλη εκτίμηση. Αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές των Τρικάλων, έχουν οργώσει στην κυριολεξία το Νομό για να διαδώσουν τις θέσεις του κόμματός τους.
Χαλαρά λοιπόν…
Διαβάστε περισσότερα...

Μην ξεχάσετε την Κυριακή, αφού ψηφήστε κάντε και μία βόλτα με το ελικόπτερο…

(Αναδημοσίευση)
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο δημοσίευμα. Η ομάδα των ιδιοκτητών ελικοπτέρων, αποφάσισε να ξαναέρθει το επόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου των εκλογών και το μεθεπόμενο 10 και 11. Ελπίζουν οι καιρικές συνθήκες να είναι ιδανικές, τουλάχιστον σε ένα από τα δύο Σαββατοκύριακα, για να μπορέσει ο κόσμος που θα βρεθεί στη λίμνη Πλαστήρα, να κάνει βόλτα με τα ελικόπτερα πάνω από τη λίμνη. Θα είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία, τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν ανέβει ακόμη σε ελικόπτερο. Ο χώρος που θα σταθμεύσουν τα ελικόπτερα, θα είναι στην καφετέρια που βρίσκετε δίπλα από τη λίμνη, στην πλάζ στα Καλύβια Πεζούλας. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος της ομάδας ο κ. Χρήστος, θα μπορεί όποιος επιθυμεί να κλείσει και δωμάτιο σε καλή τιμή, μέσω του κ. Χρήστου.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το κιν. 6970508312
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΝΤ: Στον… πάτο της Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες!

Σε μια περίοδο έντονης χρηματιστηριακής ευφορίας για τις ελληνικές τράπεζες, οι προσεκτικοί αναγνώστες της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα, διαπιστώνοντας ότι βρίσκονται στον… πάτο της Ευρώπης!
Σε αντίθεση με τον κυρίαρχο μύθο της ακατάβλητης ισχύος και σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, στους συγκριτικούς πίνακες της έκθεσης του ΔΝΤ γίνονται ορατά δια γυμνού οφθαλμού τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού πιστωτικού συστήματος, που άλλωστε έχουν οδηγήσει στην «καθήλωση» της πιστωτικής επέκτασης, σε ρυθμό ενδεχομένως και κάτω του 5% φέτος, έναντι «ελάχιστου» στόχου 10% που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος και πολύ μακριά από τα αστρονομικά ποσοστά επέκτασης των προηγούμενων ετών.
Εκτός, όμως, από τους αμείλικτους αριθμούς των πινάκων, στους οποίους θα αναφερθούμε παρακάτω, ιδιαίτερη αξία έχει μία εύστοχη παρατήρηση του Ταμείου, που εύλογα δημιουργεί σκεπτικισμό για τα δημοσιευόμενα στοιχεία, με βάση τα οποία κάνουν τους υπολογισμούς τους οι επενδυτές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών:
1. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες είναι, μαζί με τις βρετανικές και τις ιρλανδικές (που διασώθηκαν, ως γνωστόν, με πολυδάπανες εθνικοποιήσεις και τεράστια ποσά κρατικής βοήθειας) οι «πρωταθλήτριες» Ευρώπης στο… λίφτινγκ της εικόνας των ισολογισμών τους.
2. Βρετανικές, ιρλανδικές και ελληνικές τράπεζες μετέφεραν στοιχεία ενεργητικού τεράστιας αξίας από τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών, στα χαρτοφυλάκια τίτλων που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους, αξιοποιώντας το «παράθυρο» του Λογιστικού Προτύπου 39, που «άνοιξε» στη διάρκεια της κρίσης, ακριβώς για να δοθεί η δυνατότητα σε τράπεζες με σοβαρά προβλήματα, να αποφύγουν ζημιές από την αποτίμηση τίτλων στην τρέχουσα αξία τους.
3. Το ΔΝΤ σημειώνει, ότι στα στοιχεία που δημοσιεύει αυτά τα «μαγειρέματα» έχουν διορθωθεί, ώστε να εμφανίζεται εικόνα πλησιέστερη στην πραγματική –αν και, στον αντίποδα, δεν έχουν μετρηθεί οι ζημιές των τραπεζών από εκτός ισολογισμού «οχήματα». Έτσι, στην έκθεση του Ταμείου, τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζονται «απογυμνωμένα» από ένα βασικό τέχνασμα που τα εξωράιζε.
4. Αρκεί να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξενοφών Αυλωνίτης, το 2008 οι τράπεζες βελτίωσαν με αυτό το τέχνασμα τα κέρδη τους κατά 532 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησαν την κεφαλαιακή τους βάση κατά 1,22 δις. ευρώ.
Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…
Έτσι, λοιπόν, η εικόνα των ελληνικών τραπεζών στους πίνακες που δημοσιεύει το ΔΝΤ είναι άκρως απογοητευτική. Το 2008 εμφάνισαν το χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στη Δυτική Ευρώπη (μόλις 9,4%, πριν τις ενισχύσεις από το Δημόσιο), ενώ ακόμη και οι τράπεζες της Λετονίας και της Λιθουανίας είχαν δείκτες που ξεπερνούσαν το 11%! Σε καμία άλλη χώρα της ανεπτυγμένης ή αναδυόμενης Ευρώπης, σύμφωνα με τους ορισμούς του ΔΝΤ, δεν καταγράφηκε μονοψήφιος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών!
Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούσαν στο 4,5% του ενεργητικού τους, που ήταν από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (5%) ήταν επίσης το υψηλότερο στη Δ. Ευρώπη, ενώ στην «προβληματική» Λιθουανία, που διασώθηκε με διεθνή βοήθεια, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 4,6%!
Θλιβερά χαμηλό, στο 48,9%, είναι και το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις, που επίσης είναι από τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, χαμηλότερο και από το 61,3% της «προβληματικής» Λετονίας. Σε ό,τι αφορά το δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες «βούτηξαν» απότομα από το 14,8% του 2007, στο 3% το 2008. Υπάρχουν και χειρότερα, πάντως, στη Δυτική Ευρώπη: -36,5% για τις ζημιογόνες τράπεζες του Βελγίου και -10,8% για τις βρετανικές. Με 16,1%, οι τράπεζες της «προβληματικής» Λιθουανίας επικρατούν άνετα!
Μια άλλη παρατήρηση, τέλος, που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, είναι η κατάταξη των ελληνικών τραπεζών, μαζί με τις βρετανικές και τις ιρλανδικές, στη χειρότερη θέση, σε σχέση με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ εκφράζονται φόβοι για σοβαρή επιδείνωση των χαρτοφυλακίων καταναλωτικής πίστης, στις χώρες όπου αυξάνεται απότομα η ανεργία –για την Ελλάδα, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας στο 10,5% το 2010, με συρρίκνωση της οικονομίας, παρότι οι άλλες χώρες θα περάσουν στην ανάπτυξη.
Μια βασική αντίφαση…
Η έκθεση του ΔΝΤ δίνει, λοιπόν, μια εξήγηση σε μια βασική αντίφαση, που βασανίζει τους περισσότερους καταναλωτές και επιχειρηματίες: γιατί οι ελληνικές τράπεζες, ενώ «διαφημίζουν» σε κάθε ευκαιρία τους ισχυρούς ισολογισμούς και τα κέρδη τους, δεν μπορούν να κάνουν τη… δουλειά τους, δηλαδή να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απάντηση είναι απλή και βγαίνει αβίαστα από τα στοιχεία του ΔΝΤ: γιατί, απλούστατα, η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ύστερα από αρκετά χρόνια πιστωτικής… κραιπάλης, είναι πολύ χειρότερη από όσο τολμούν να παραδεχθούν.
Και θα ήταν απελπιστική, αν το ελληνικό Δημόσιο, που σε κάθε ευκαιρία «μαστιγώνεται» από τους τραπεζίτες για την αναποτελεσματικότητά του, δεν είχε παρέμβει για να χορηγήσει ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας 28 δις. ευρώ, εκ των οποίων αξιοποιήθηκαν μόνο τα 13 δις. ευρώ. Μάλιστα, κανείς δεν θα ήθελε να υπολογίσει σε ποια κατάσταση θα βρίσκονταν σήμερα οι τράπεζες, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τους είχε προσφέρει ένα… ορμητικό ποταμό πάμφθηνης μακροπρόθεσμης ρευστότητας, που μέσα στο 2009 ξεπέρασε και τα 50 δις. ευρώ!
Πηγή: sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυλαία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας

ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 11ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
“Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σκοινί
θα φανεί στο χειροκρότημα”
232 ταινίες από 62 χώρες
Προχωρώντας για την εφηβεία το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας, διατηρεί τη νεανική φρεσκάδα σε ιδέες, σε εικόνες, σε αρχές και πιστεύω, ένα φεστιβάλ με πολιτική και κοινωνική στόχευση και με τον νεανικό «τσαμπουκά» και την αγνότητα που αρνείται τον ελιτισμό και την λαϊκίστικη έκφραση του εύπεπτου. Ένα φεστιβάλ που έχει ανοικτές τις κεραίες του σε νέες φόρμες και νέες ματιές στο διαπολιτισμικό χαρακτήρα της τέχνης του κινηματογράφου.
11χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και 4 χρόνια στη Πάτρα, το Διεθνές Πανόραμα από τη πρώτη στιγμή (το 2006) κατάκτησε τις καρδιές των Πατρινών και κατακτήθηκε από τους Πατρινούς. Ρίζωσε για τα καλά και πλέον έγινε θεσμός φέρνοντας και εμπλουτίζοντας τη πόλη με πολιτιστικά στοιχεία από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Φέτος η Οργανωτική Επιτροπή κάνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας, είτε ασχολούνται με το σινεμά (Κινηματογραφική Λέσχη, Γυμνός Οφθαλμός, Καλλιτεχνική Διάδραση) είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, με στόχο το σπάσιμο της απομόνωσης και του εσωτερικού μονολόγου με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος. Για να βρούμε τη θέση μας σε ένα Ενιαίο πολιτιστικό χώρο έτσι ώστε η Πολιτιστική Πράξη να αποκτήσει νόημα στο διηνεκές. Για το Κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν είναι ουτοπία αλλά προσδοκία.
Το Χθες αποτελεί το μεγάλο και ανεκτίμητο κεφάλαιο της παράδοσης της πόλης μας που έχουμε όλοι την υποχρέωση να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η πολιτική στον άξονα αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό για ότι συνέβη και ευαισθησία για να μην ταφεί στη λήθη της καθημερινότητας. Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι αμείωτη και συνεχής. Πολύτιμοι βοηθοί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η βιωσιμότητα των οπίων πρεπει να αποτελέσει μια από τις κύριες φροντίδες της πολιτιστικής πολιτικής στην πόλη μας.
Το Σήμερα είναι η λέξη που συμπυκνώνει την «δρώσα ζωή». Είναι η δημιουργία που καθημερινά προκύπτει από την ελεύθερη δράση και την ανησυχία των πολιτών.
Πολιτισμός δεν είναι μόνον οράματα, ιδέες, ρεύματα, τέχνη κ.α. είναι και συμπεριφορές, ευαισθησίες, αλληλεγγύη, αισθητική. Πολιτισμός σημαίνει συμπαράσταση στον αδύναμο, στον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, στο μετανάστη, στον άστεγο, σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, σημαίνει με δυο λέξεις Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στην 11η διοργάνωση του φεστιβάλ που θα γίνει από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ θα έχουμε:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
για το πρόγραμμα των προβολών καθώς και στοιχεία των διαγωνιζόμενων ταινιών στην ιστοσελίδα του Πανοράματος www.independent.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανταχού παρόν ο Σύλλογος δρομέων Τρικάλων.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009 ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων συμμετείχε με επτά αθλητές του σε δύο αγώνες:
α) Στον 2ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας του Δήμου Ξυνιάδας μήκους 16 χλμ. ο Νίκος
Μπάκος έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση και κέρδισε εύκολα την πρώτη θέση παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Οι άλλοι δύο δρομείς Νίκος Δούκας και Γιάννης Δούκας πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση και πλασαρίστηκαν σε καλές θέσεις.
β) Στον ημιμαραθώνιο Δρόμο του Δήμου Αριδαίας μήκους 21 χλμ. στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊκματσαλάν) οι 4 τρικαλινοί αθλητές που πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση παρά την δυσκολία της διαδρομής ήταν:
Κων/νος Φαγκρίδας , Κων/νος Ρουσαμάνης, Γιώργος Θέμελης ,Χρήστος Ακρίβος .
Οι αθλητές απόλαυσαν το υπέροχο τοπίο καθώς και το μπάνιο τους στις ιαματικές
πηγές της περιοχής.
Επόμενος Αγώνας είναι την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ο 6ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος 21 χλμ. στο Δήμο Παραληθαίων που ακολουθεί την κυκλική διαδρομή Ράξα-Ρίζωμα-Πλάτανος-Χαϊδεμένη-Ράξα και που αναμένεται να συγκεντρώσει πολλούς
Δρομείς από όλες τις περιοχές της χώρας μας.
Διαβάστε περισσότερα...