Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

«Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία;»

Από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και το βιβλιοπωλείο ΚΗΡΗΘΡΕΣ, παρουσιάστηκε απόψε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων, το νέο βιβλίο του Τρικαλινού συγγραφέα Γεώργιου Χατζηστεργίου, «Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία;»…
Το βιβλίο προλόγισε ο δημοσιογράφος κ.Ευθύμιος Λώλης και ο ζωντανός θρύλος της νεότερης ιστορίας μας κ. Μανώλης Γλέζος. Η ηθοποιός κα Αντονέλλα Χήρα, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Παραστατικός ο κ. Γλέζος, ανέπτυξε το σκεπτικό του συγγραφέα με την μεγάλη φαντασία και το νόημα που απορρέει, σε κάθε πτυχή του θαυμάσιου αυτού έργου, φέρνοντας παραδείγματα με ρητά και παροιμίες. Στην παρουσίαση μίλησε και ο δήμαρχος Τρικάλων κ. Μιχάλης Ταμήλος. Στην εκδήλωση παρίσταντο ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Χάϊδος, καθώς και πολλοί Τρικαλινοί.
Οπισθόφυλλο
Ενώ η Ελλάδα μαστίζεται από μία πρωτοφανή κρίση και οι άνθρωποι αρχίζουν να φοβούνται στ' αλήθεια μήπως κατρακυλήσουν από τον παράδεισο της μικρομεσαίας ευημερίας στην κόλαση της φτώχειας, μια Νέα Μεγάλη Ιδέα σκάει ξαφνικά και διαδίδεται σαν τη σπίθα που βάζει φωτιά στον ξερό κάμπο: για να ξανάρθουν τα λεφτά, οι Έλληνες θα γκρεμίσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, τις εκκλησίες και τα γήπεδα, πρώτα στην Αθήνα κι έπειτα σε ολόκληρη τη χώρα, για να τα ξαναχτίσουν από την αρχή - όπως έγινε μετά τον Πόλεμο! Η Νέα Μεγάλη Ιδέα γίνεται προεκλογικό σύνθημα, εμπλέκεται σε ενδοκυβερνητικές ραδιουργίες, φτιάχνει και χαλάει καριέρες, ανοίγει και κλείνει πόρτες σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Στη δίνη της στροβιλίζονται πολλές μικρότερες ιδέες, όνειρα και επιδιώξεις: ο πρωθυπουργός θέλει να μείνει στην Ιστορία, η Υπουργός Καθαριότητας να γίνει πάμπλουτη, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος να δοξαστεί - ενώ η κοπέλα του πολύ θα ήθελε να γνωρίσει έναν άλλον, έναν πραγματικό άντρα... Στην κορύφωση των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός απευθύνεται σε μια λαοθάλασσα στην Πλατεία Συντάγματος και αναγγέλλει το βομβαρδισμό της Αθήνας από την Πολεμική Αεροπορία ενόψει της Νέας Ανοικοδόμησης. Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος προς ένα μέλλον όπου η πραγματικότητα μπλέκει επικίνδυνα με τη φαντασία και απ' όπου θα προκύψει μια Ελλάδα τόσο καινούρια, που μόνο τα σύνορα θα θυμίζουν την παλιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση επιστημονικής μελέτης για Λαγό Πέρδικα.

Την παρουσίαση μιας ενδιαφέρουσας επιστημονικής μελέτης για τον Λαγό και την Πέρδικα, έκανε απόψε στο φρούριο Τρικάλων ο Δρ. κ. Αθανάσιος Σφουγγάρης επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Διαχείριση Οικοσυστημάτων)...
Στην εκδήλωση παρίσταντο και Αντινομάρχης Τρικάλων κ. Ντίνος Κοτρώνης, ο οποίος είναι και κυνηγός. Μετά την παρουσίαση – ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με τους κυνηγούς. Ο κ. Σφουγγάρης ήταν καλεσμένος από την διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων που ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρίσι - Τελετή απονομής των «Βραβείων Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα»

Της Ολυμπίας Τσίπηρα
Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Ινστιτούτου της Γαλλίας ( La Coupole ) στο Παρίσι, έγινε χθες το απόγευμα, για πρώτη φορά, η απονομή των «Βραβείων Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα» (Belles Lettres).
Οι τιμηθέντες με την πρώτη αυτή απονομή είναι:
- Για το Δίκαιο, o Lord Thomas Bingham of Cornhill (Λόρδος Tόμας Μπίνγκαμ οφ Κορνουάλ), μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας...


- Για τα Γράμματα το βραβείο μοιράσθηκαν, ο Γάλλος ερευνητής Jean-Υves Empereur (Ζαν Υβ Αμπερέρ) ιδρυτής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ο Βρεττανός Sir John Boardman καθηγητής στην έδρα Τέχνης και Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επίσης μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
Τα Βραβεία Ωνάση προικοδοτούνται με το ποσό των 250.000 ευρώ και θα απονέμονται ανά διετία, η δε ανακοίνωση της θεσμοθέτησής τους έγινε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας πέρυσι, στις 28 Οκτωβρίου.
Με στόχο να δοθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακτινοβολία στα βραβεία, το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης επέλεξε να συνεργασθεί με το Ινστιτούτο της Γαλλίας το οποίο θεωρείται «η Βουλή των σοφών», καθ’ ότι συνίσταται από τις πέντε Ακαδημίες: τη Γαλλική, των Γραμμάτων, των Επιστημών, των Καλών Τεχνών και των Επιστημών Ήθους και Πολιτικής.
Με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της τελετής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος « Αλέξανδρος Ωνάσης », Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στη θέληση του Αριστοτέλη Ωνάση να δοθεί διεθνής χαρακτήρας στην απονομή των Βραβείων, με την φιλοδοξία κάτι ανάλογου με τα Βραβεία Νόμπελ.
Το Βραβείο για το Δίκαιο, εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου, «στοχεύει στην προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών, σε μία καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Βραβείο για τα Γράμματα έχει ως προορισμό «να προαγάγει την κοινή κληρονομιά της Ανθρωπότητας μέσα από ένα έργο, ή μία υποδειγματική εργασία», στον τομέα της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της φιλολογίας και της λογοτεχνίας.
Παίρνοντας τον λόγο ο τιμηθής με το Βραβείο Δικαίου Lord Thomas Bingham χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση του Βραβείου για το Δίκαιο ως «μία εμπνευσμένη πρωτοβουλία» από μέρους του Ιδρύματος, καθότι «αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζει το Δίκαιο στην ειρήνη, στην τάξη και στην αλληλοκατανόηση σε διεθνές επίπεδο».
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο πρώτος τιμηθής με το Βραβείο των Γραμμάτων Jean-Υves Empereur, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, δήλωσε ότι θεωρεί την βράβευση αυτή ως αναγνώριση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του, για τα 12 χρόνια ανασκαφών στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, «αναζητώντας τα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού».
«Βραβεία σαν αυτό», πρόσθεσε, «μας ενισχύουν ηθικά και μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε σε νέα σχέδια».
Ο δεύτερος τιμηθής με το Βραβείο Γραμμάτων Sir John Boardman υπογράμμισε από μέρους του ότι «ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς ολόκληρου του Δυτικού κόσμου».
Δήλωσε επίσης ότι «είναι εντυπωσιασμένος» από τα όσα κατάφεραν οι Έλληνες εντός και εκτός της Ελλάδας, οι οποίοι διέσωσαν με ένα δικό τους τρόπο τον πολιτισμό τους κατά την αρχαιότητα.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής απονομής των βραβείων στην Coupole, ο Καγκελάριος του Ινστιτούτου της Γαλλίας Gabriel de Broglie (Γκαμπριέλ ντε Μπρόγι) ανέφερε ότι το Ινστιτούτο πρόκειται να συνεργασθεί και στην καινούργια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση που είναι η οργάνωση των «Διαλόγων της Αθήνας».
Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση για την « καλλιέργεια και τον πολιτισμό» (culture et civilisation) που προβλέπεται για τον Οκτώβριο του 2010.
Εκτός από το Ινστιτούτο της Γαλλίας, το Ίδρυμα Ωνάση στοχεύει να συνεργασθεί με Αγγλικά, Αμερικανικά και Γερμανικά Πανεπιστήμια.

Βάιος Φασούλας
Ε.Ο. Καλαμπάκας 134
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
τηλ: +30 24310 72132
http://www.blogger.com/www.fasoulas.de
pelasgos@fasoulas.de

«Αναγκαστικά πρέπει να γυρίζουμε πίσω, προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα
που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά
παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ’ το μακιγιάζ που κατά καιρούς
επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ’ τις ρίζες,
που δεν φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις». Β.Φ.
Διαβάστε περισσότερα...