Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Επί ποδός η Τροχαία


Στους δρόμους βρίσκεται η Τροχαία για τη διευκόλυνση των οδηγών, αυτές τις ημέρες. Με λίγη προσοχή απ’ όλους μας θα περάσουμε τις γιορτές αναίμακτα...

Διαβάστε περισσότερα...

Πένθος σην Πιαλεία Τρικάλων.

Στο πένθος βυθίστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων το χωριό Πιαλεία Τρικάλων.

Διαβάστε περισσότερα...

Τον επισκέφθηκαν οι φίλοι του.

Μια φιλική συνάντηση στο σπίτι του συγγραφέα κ. Βάϊο Φασούλα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου κ. Κωνσταντίνο Νάσιο και τον Αντιπρόεδρο Δημήτριο Γιώτη...
Οι φίλοι είχαν την ευκαιρία να δουν και το μοναδικό Χριστουγεννιάτικο στολισμό του περιβάλλοντος χώρου του σπιτιού του Βάϊου Φασούλα, τον οποίο έκανε μόνος του! Δείτε λίγες χαρακτηριστικές φωτό.
Φωτό Ν.Σ.
Όσο για το γραφείο του συγγραφέα, αυτό δεν είναι γραφείο, αυτό είναι βιβλιοπωλείο!
Διαβάστε περισσότερα...

Τρικαλινοί αντίπαλοι…

Μπορεί να μην έπαιξαν ποδόσφαιρο οι δυο τους την περασμένη Τρίτη, στον αγώνα των Α.Δ. Τρικάλων και Α.Δ. Γρεβενών, ήταν όμως από τους φανατικούς παράγοντες…
Ο Αλέκος Μποσιάρης (από αριστερά), είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Τρικάλων και ο Χρήστος Τριγώνης (από δεξιά), Τρικαλινός στην καταγωγή εκ Μεγάρχης, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Γρεβενών. Τα φιλαράκια όμως, είναι φιλαράκια.
Διαβάστε περισσότερα...

Βάιου Φασούλα, «Ιστορίες απ’ το μαντρί του Μήτρου»

«Η νέα γρίπη και η οικονομική κρίση, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2009, 17 ον»
Σχολιάζει η Ελευθερία Μπέλμπα
Ο Βάιος Φασούλας, μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος, δημοσίευσε στις «ιστορίες απ’ το μαντρί του Μήτρου» [17η σειρά] μια πληθώρα σχολίων για τα δρώμενα της εποχής. Η αλληλουχία των στροφών και η έκταση επιτρέπουν την παραπομπή στα θέματα της επικαιρότητας, εστιάζοντας σε διάφορες πλευρές της.
Ο ανεπανάληπτος, σατιρικός λόγος πλέον αφορά τις εκπομπές από το ραδιοφωνικό σταθμό [ράδιο FM 2000 Μήτρος]. Έτσι αναδεικνύονται στο γραφικό χωριό της Αγριθέας οι αντιπαραθέσεις του κτηνοτρόφου- τσέλιγκα Μήτρου με τον άναρχο τράγο του, που ολοένα και ενδιαφέρεται για τα κακώς κείμενα ή τα ιδιότυπα δρώμενα του τόπου μας...


Ενδεικτική είναι η έμφαση στα προβλήματα υγείας αυτήν την εποχή, αλλά και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας της οποίας η οικονομία φαίνεται να πνέει τα λοίσθια. Μέσα από τα λογής κρούσματα του ιού Η1Ν1 και τον αρνητισμό της πλειοψηφίας, με παραινέσεις των ειδικών, διαπιστώνονται και οι αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική ροή με λογής διενέξεις. Συνάμα πιστοποιείται και το ζητούμενο του οικονομικού αδιεξόδου, επιχειρείται μάλιστα κριτική της κυβερνητικής πολιτικής. Τελικά οι άρπαγες ευθύνονται και οι Ευρωπαίοι «ελεγκτές» σαν εφιάλτης καραδοκούν έξω απ’ την πόρτα μας. Τα οικονομικά μέτρα σκληρά μαστίζουν την πλειονοψηφία.
Ποτέ δε διαπιστώθηκε η δικαστική καταδίκη των ενόχων για τις οικονομικές ατασθαλίες. Συνακόλουθα οι Έλληνες εκλιπαρούν πάντοτε την ΕΕ για έκτακτη υλική συνδρομή. Στο πολιτικό σκηνικό οι διαμάχες εξισορροπούνται στα πλαίσια της διατήρησης των επικοινωνιακών διαφορών και των θεωρητικών αντιθέσεων μεταξύ των παρατάξεων. Τελικά η επίκληση προς τον Καραϊσκάκη λειτουργεί ως λύση κάθαρσης.
Η σατιρική ματιά του Βάιου Φασούλα είναι ενδεικτική στον ποιητικό του λόγο. Παρατηρείται ότι ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία ενισχύουν το περιπαιχτικό ύφος. Ως μέτρο ο ίαμβος συνδέει τον ποιητή με την παράδοση. Επιπρόσθετα ο λαϊκός λόγος, η χρήση τοπικού ιδιώματος και η προφορική διατύπωση ενισχύουν τη ρεαλιστική οπτική.
Ο επικαιρικός χαρακτήρας του ποιήματος είναι καταφανής με παραπομπές στο Βατοπέδιο, στις βουλευτικές εκλογές, τον Αλμούνια και άλλες επισημάνσεις. Σαφώς και ανάλογο είδος γραπτού λόγου, με αυτό που συνθέτει ο Βάιος Φασούλας, δεν ευδοκιμεί σήμερα πλέον κι αυτό επιπλέον αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον. Σαφώς η σάτιρα είναι ένα αίτημα και ανάγκη των καιρών, μια μορφή διαμαρτυρίας και προβληματισμού, κι έτσι θεωρείται άξια η ποιητική κατάθεση του Βάιου Φασούλα.
Έδεσσα 24/12/09
Ελευθερία Μπέλμπα, Φιλόλογος – συγγραφέας - κριτικός.
Διαβάστε περισσότερα...