Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Παρέμβαση Σ. Χατζηγάκη για το αγροτικό πρόβλημα

Διαπιστώσεις και προτάσεις του τρικαλινού βουλευτή και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα παρέμβαση, με διαπιστώσεις και προτάσεις, στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο επιχειρεί ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. «Δυστυχώς, η τροπή που έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αποδεικνύει την αδυναμία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης Παπανδρέου να...

...διαχειριστεί μια σοβαρή κρίση, όπως είναι το αγροτικό πρόβλημα, και να δώσει λύσεις σε βασικά πολιτικά ζητήματα» λέει ο κ. Σ. Χατζηγάκης και εξηγεί: «Διαπιστώνεται όλο αυτό το διάστημα η πλήρης αδυναμία, η απόλυτη ανικανότητα, η αναλγησία και η άγνοια της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ απέναντι στο αγροτικό πρόβλημα, αλλά και απέναντι στον τρόπο αντιμετώπισης του Έλληνα αγρότη.
Είναι αδιανόητο να εμφανίζεται η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή και να δηλώνει ευθαρσώς από τηλεοράσεως, μετά από δώδεκα ημέρες αγροτικών κινητοποιήσεων, ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών!
Είναι αδιανόητο ότι η Κυβέρνηση και το ανεκδιήγητο δίδυμο Μπατζελή-Καρχιμάκη, αντί να ενσκύψουν στο αγροτικό πρόβλημα το μόνο που κάνουν είναι να παραχαράζουν τις θέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, να συκοφαντούν και να ψευδολογούν, ακόμα και εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όπως κάνουν με την περίπτωση του πακέτου των 500 εκ. €, όπου στην ουσία προτρέπουν την Ε.Ε. να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα μας, ισχυριζόμενοι ότι δεν επρόκειτο για αποζημιώσεις, αλλά για κρατικές ενισχύσεις! Στο βωμό, δηλαδή των κομματικών τους επιδιώξεων, που είναι η αποδυνάμωση των αγροτών και η κατασυκοφάντηση του έργου των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, θυσιάζουν –για άλλη μια φορά– τα συμφέροντα και την αξιοπιστία της χώρας μας, παραβλέποντας μάλιστα το γεγονός ότι μερικούς μήνες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Απόφασή της (της 28/10/09) επέτρεψε την καταβολή ποσού μέχρι και 15.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση.
Είναι αδιανόητο ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να «σηκώσει τα μανίκια» και να δουλέψει προς όφελος των αγροτών και να εκμεταλλευθεί τις δομές που δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση του «αγροτικού κτηματολογίου», έχασε πολύτιμο χρόνο αναλισκόμενη σε εξεύρεση τρόπων δυσφήμισης του έργου της προηγούμενης Κυβέρνησης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην ολοκληρωθεί –με αποκλειστική ευθύνη της ίδικας της Κυβέρνησης και της ΠΑΣΕΓΕΣ– η ψηφιοποίηση τον Δεκέμβριο και να καταβληθούν στους αγρότες μόνον το 1,2 δις από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Τέλος, είναι αδιανόητο τρεισήμισι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου, ενώ παραμένει ακέφαλος ένας από τους κατεξοχήν αρμόδιους οργανισμούς για την ψηφιοποίηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ!
Κατόπιν τούτων και για ν’ αποφύγουμε το τέλμα στο οποίο εισέρχεται αυτή τη στιγμή ο αγροτικό τομέας της χώρας μας, προτείνουμε τα εξής:
Πρώτον. Η λύση για τις επιδοτήσεις που έπρεπε να είχαν δοθεί στους αγρότες τον Δεκέμβριο.
Η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να δώσει με ταμειακή διευκόλυνση το 1 δις που χρωστάει σήμερα στους αγρότες, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού μόνο κατά 6-7 εκατ €, ώστε να καλυφθούν οι τόκοι μέχρι τον Μάρτιο. Σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού των επιδοτήσεων σε ορισμένους δικαιούχους, θα μπορούσε να υπάρξει συμψηφισμός με άλλες επιδοτήσεις του ιδίου ή του επομένου έτους.
Δεύτερο. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την πρόσθεση ενός νέου ασφαλίσιμου κινδύνου στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις από στρεβλώσεις στις συνθήκες αγοράς των αγροτικών προϊόντων, με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα κύρια αγροτικά μας προϊόντα.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα παρέχονταν στον αγροτικό κόσμο η απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά για την απρόσκοπτη συνέχιση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων –σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως είναι η σημερινή.
Τρίτο. Βεβαίως και φέτος δεν μπορούν να δοθούν επιπλέον αποζημιώσεις από την Κυβέρνηση, όπως έγινε πέρσι για να καλυφθούν οι μεγάλες ζημιές που είχε υποστεί η παραγωγή των αγροτών κατά το 2008. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα μπορούσε –σύμφωνα πάντοτε με τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες– να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία (με την απόφαση της 28/10/09) για καταβολή ποσού μέχρι και 15.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση –με συμψηφισμό με άλλες ενισχύσεις που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2008.
Τέταρτο. Δύο σημαντικές τομές στη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ
Επειδή είναι θλιβερό να συνεχίζει να εμφανίζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ σαν γραμμική προέκταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα για δύο βασικές τομές:
Θα πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι αγροπατέρες, που επί δεκαετίες κρατούν καρέκλες δήθεν εκπροσωπώντας τον αγροτικό κόσμο, να μην μπορούν να εκλέγονται πέραν των δύο θητειών.
Θα πρέπει να καταργηθεί η επιχορήγηση που δίνει το ΥπΑΑΤ, μέσω του ΕΛΓΑ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να κινηθεί αυτοδύναμα με βάση τις εισφορές των μελών της, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας.
Πέμπτο. Ενιαιοποίηση αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος
Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει ν’ αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να ολοκληρώσει την επεξεργασία που ήδη είχε κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να εξορθολογιστεί και να γίνει διαφανής η λειτουργία των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων στη χώρα μας, από τον Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Σύλλογο, τις Δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέχρι τις Τριτοβάθμιες Συνομοσπονδίες Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Και έκτο. Ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβούλιου Αγροτικής Πολιτικής.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε τον διάλογο με τους αγρότες μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ). Η ΠΑΣΕΓΕΣ, μάλιστα, τότε με επιστολή της είχε διαμαρτυρηθεί για την αυξημένη συμμετοχή των νέων αγροτών στο όργανο αυτό. Με την ενεργοποίηση του ΕΣΑΠ, οι αγρότες θα μπορούν να συμμετέχουν έμπρακτα στη διαμόρφωση της Αγροτικής Πολιτικής.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!