Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

«Πρωτοβουλία Πολιτών Τρικάλων για την Επέτειο του 1925»

Για την Αποκατάσταση της Ιστορίας
Ο απόηχος της Τρικαλινής εξέγερσης όχι μόνο δε σβήνει αλλά θεριεύει…!
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας.
Χρειάστηκε να περάσου 85 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί ένα ελάχιστο μέρος της ιστορίας, όπως πρόσφατα συνέβη στα Τρίκαλα, χάρη στην επίπονη, επίμονη και αντικειμενική έρευνα των γεγονότων, που έλαβαν χώρα στα Τρίκαλα το Φλεβάρη του 1925, από...
...Πρωτοβουλία Τρικαλινών Συμπολιτών. Η αναζήτηση ιστορικών γεγονότων που άπτονται με τους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του λαού μας, ιδιαίτερα όταν οι σελίδες της ιστορίας γράφονται με κόκκινα γράμματα, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση και η αναζήτηση που θα μπορέσει να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία της, επιβάλλει πως: Αναγκαστικά πρέπει να γυρίζουμε πίσω, προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ’ το μακιγιάζ που κατά καιρούς επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ’ τις ρίζες, που δεν φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις.
Αυτό πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Επέτειο του 1925» στις 4 Φεβρουαρίου του 2010 στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Τρικάλων. Μια εκδήλωση-συζήτηση υψηλού ενδιαφέροντος και επιπέδου, πλαισιωμένη και τεκμηριωμένη επιστημονικά και ιστορικά από ειδήμονες ενεργούς Πολίτες και παν απ’ όλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης (ίσαμε 3 ώρες) ήταν απόλυτα αντικειμενική και δημοκρατική, απορρόφησε την προσοχή του ακροατηρίου, του οποίου όχι και λίγο ομιλητές πήραν το λόγο καταθέτοντας ερωτήματα και απορίες.
Καλεσμένος ήταν και ο αειθαλής και ακούραστος αγωνιστής Μανόλης Γλέζος, επίτιμος δημότης Τρικάλων, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στα Τρικαλινά γεγονότα της 2ας Φεβρουαρίου του 1925, όπου σαν αρχιτέκτονας που στέκει πάνω από χαλάσματα και τα αντικαθιστά με υλικά του ίδιου βάρους και μεγέθους, έτσι κι ο Μ. Γλέζος σύνδεσε την ιστορία του αγροτικού κινήματος, πριν ακόμα της δεκαετίας του 1920, στη διάρκειά της, φτάνοντας μέχρι στο σήμερα.
Έμφαση δόθηκε στο όνομα του Χρήστου Καβράκου, όπου στο Τρικαλινό στρατόπεδο δόθηκε το όνομά του αφήνοντας τους νεκρούς στον αφορισμό ή στην αδιαφορία και τιμήσανε τον Καβράκο, για τον οποίο, ο Μανόλης Γλέζος, ανέφερε ότι: «η διαδήλωση των αγροτών της 2ας Φεβρουαρίου 1925, θα παρέμενε ειρηνική, εάν ο τότε Νομάρχης και άλλες κρατικές αρχές είχαν διαφορετική στάση, τέτοια που να μην όξυνε τα πνεύματα. Τελικά η διαδήλωση μετατράπηκε σε εξέγερση των αγροτών και εργαζομένων και κορυφώθηκε όταν ο Χρήστος Καβράκος, διοικητής του 5ου Συντάγματος Φρουράς Τρικάλων, χτύπησε αδικαιολόγητα στο ψαχνό, χαρακτηρίζοντας έτσι την πράξη αυτή ως δολοφονική, με δεδομένο ότι ο Χ. Καβράκος χτύπησε αθώους πολίτες στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων».«Η μετονομασία του στρατοπέδου Καβράκου είναι αναγκαία, διότι η δράση του Χρήστου Καβράκου είναι δολοφονική στα γεγονότα του 1925 και προδοτική στα γεγονότα του Απριλίου 1941».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Μανόλης Γλέζος αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία των Πολιτών των Τρικάλων για την αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης και την καταγραφή της Ιστορικής αλήθειας, τη χαρακτήρισε ως «πρωτότυπη καθώς αυτή επιτελεί μια πρωτότυπη και πρωτοπόρα δράση μιας τοπικής κοινωνίας».
Είναι γνωστό πως το αγροτικό κίνημα στο Κιλελέρ του 1910, του οποίου ο «σπόρος» του πολλαπλασιάστηκε και μεταπήδησε σε όλη την τσιφλικοκρατούμενη τότε Ελλάδα, έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Ελληνικό Κράτος και γιορτάζεται κάθε χρόνο και καλώς. Αντίστοιχα το δεύτερο Κιλελέρ στα Τρίκαλα όχι μόνο δεν τιμήθηκε ως έπρεπε από την Πολιτεία αλλά σκεπάστηκε και αποσιωπήθηκε, εσκεμμένα αν θέλετε, προκειμένου να αποφευχθεί η ανατροπή της φτιαχτείς Τρικαλινής Ιστορίας, κάτι που η «Πρωτοβουλία Πολιτών Τρικάλων για την Επέτειο του 1925» τόλμησε και έφερε στην επιφάνεια. Ο απόηχος των οπλοπολυβόλων και τα βογγητά των σκοτωμένων δεν λένε να σβήσουν. Κι εδώ ο κ. Νίκος Γκόγκος, υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Νομαρχιακός Σύμβουλος Τρικάλων και μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Τρικάλων για την Επέτειο του 1925» στην ομιλία του πλαισιωμένη από μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής, φωτογραφίζοντας τα γεγονότα έδωσε αιχμηρές παραστάσεις:
«Κατέφθασε το 5ο σύνταγμα πεζικού με 100 στρατιώτες, δύο οπλοπολυβόλα και μερικούς αξιωματικούς. Επικεφαλής ο διοικητής τους αντισυνταγματάρχης Καβράκος. Με τις σάλπιγγες δόθηκε το σύνθημα του πυρός. Άρχισαν να βάλουν τα πυροβόλα και ο στρατός στην αρχή στον αέρα. Αυτοί που ανέβηκαν στη Νομαρχία κραύγαζαν προς τους στρατιώτες να μην σκοτώσουν τα αδέλφια τους. Όμως το κακό έγινε. Σκοτώθηκαν: Ο Μιχάλης Ράδος, ξυλουργός, ο Γιώργος Ντάνας, καρεκλάς, ο Νίκος Τζαβάρας, καπνεργάτης, ο Νίκος Σταυρίκος, εργάτης, ο Κώστας Βουτσελάς, γεωργός από τον Πυργετό, ο Δημήτρης Κούτρας, γεωργός από τις Καρυές και ένα κοριτσάκι 12 ετών. Τραυματίστηκαν πάνω από 25. Ο σημερινός πεζόδρομος της Ασκληπιού βάφτηκε με το αίμα των αγροτών και των εργατών που ο αριθμός των θυμάτων, είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία των αγροτικών αγώνων μέχρι σήμερα…»
Τόσο ο Τρικαλινός έντυπος Τύπος όσο και ο ηλεκτρονικός παρουσίασε το θέμα με διάφορα σχόλια, ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό, τα οποία ο γράφων θα αναδημοσιεύσει- αναρτήσει στη σελίδα του
http://www.fasoulas.de/ προκειμένου να ενημερωθούν οι απανταχού Τρικαλινοί Πολίτες και όχι μόνο.
Η κίνηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Τρικάλων για την Επέτειο του 1925» για την
Αποκατάσταση της Ιστορίας, είναι άξια θαυμασμού και συγχαρητηρίων. Ο απόηχος των οπλοπολυβόλων δε σβήνει αλλά θεριεύει όσο τα θύματα της Τρικαλινής εξέγερσης του Φλεβάρη του 1925 μένουν στην αφάνεια. Επιβάλλεται η αποκατάσταση της αλήθειας και απαιτείται η κατάργηση της ψεύτικης ιστορίας και των «ηρώων» της.
«Οι λευκές σελίδες της Ιστορίας να γραφτούν και οι κακογραμμένες να ξαναγραφτούν»
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Φλεβάρης 14 2009
pelasgos@fasoulas.de http://www.fasoulas.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!