Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συναίνεση… τέλος!

Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημα των δύο προέδρων και κύριο αντικείμενό τους οι εξελίξεις στην οικονομία.O κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην...
...οικονομία και ιδιαίτερα για τα δημοσιονομικά, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρώντας σε κριτική για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης σε αυστηρό τόνο. Kατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «κάνει ότι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο» και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο και σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας.
Έκανε λόγο για αντιφατικά μηνύματα εκ μέρους της κυβέρνησης, «με πιο χτυπητό παράδειγμα τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου περί "Τιτανικού"».
Για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, που συζητήθηκε στη συνάντηση, ο Α. Σαμαράς σημείωσε πως η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και πρότεινε η έρευνα να αρχίσει από το 1980 «για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, όταν ήλθε στη κυβέρνηση το 1981». Ο κ. Σαμαράς είπε με έμφαση: «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981… Εμείς απαντάμε «ναι» στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με αυτή τη διαδικασία θα τραυματιστεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας, βγάζοντας προς τα έξω διάφορα πράγματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι «112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση».
Σχετικά με το αν υπάρχει σήμερα συναίνεση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, η Ρηγίλλης απαντά ότι «τα πράγματα σήμερα δεν είναι εκεί που ήταν στο εγγύτερο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο αρχηγών». «Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της», σημείωσε.
Όσο για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Σαμαράς επέμεινε πως είναι προτιμότερη λύση, εφ' όσον απαιτηθούν νέα μέτρα, μέχρι τις 16 Μαρτίου, να τα αποφασίσει και να τα πάρει η κυβέρνηση, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες. «Όλα αυτά είναι για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Στην συνάντηση Σαμαρά - Παπανδρέου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε αμέσως μετά ότι «τόνισα στον Πρωθυπουργό ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, (κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν) και να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή που έχουν χαράξει και ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως κομμάτων- από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα».
O πρωθυπουργός, από την άλλη, φαίνεται να είπε στον κ. σαμαρά ότι η κυβέρνηση δεν συζητά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, θέμα σχετικά με τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση, ενώ για το ζήτημα της συναίνεσης που έχει τεθεί λόγω της πρότασης της κυβέρνησης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση ζητά την συναίνεση εντός και εκτός Ελλάδος, διότι όπως τόνισε η ανάταξη της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση. Και πρόσθεσε πως η ιστορία θα κρίνει όλους κατά πόσο συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης.
Σύμφωνα επίσης με όσα είπε ο κ. Πεταλωτής, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Επίσης φαίνεται να μην δέχεται την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για διερεύνηση της περιόδου από το 1980 μέχρι σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι αυτό που έγινε πρόσφατα (τα τελευταία χρόνια) δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
Σχετικά με όσα λέγονται για ζημιά της χώρας από την εξεταστική ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι η ζημιά γίνεται τώρα που υπάρχει η φημολογία και όχι με τη διερεύνηση. Τόνισε επίσης ότι με τη διαφάνεια θα υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση και ότι επιτέλους από δω και πέρα πρέπει να μπουν κανόνες.
«Με τον Πρωθυπουργό, είχα μία σε βάθος συζήτηση για την Οικονομία καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στην Εθνική μας κυριαρχία. Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως είχε την ευγένεια να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα.
Του εξέφρασα την ανησυχία μου για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα ιδιαιτέρως όμως για την κόπωση του ελληνικού λαού. Τέλος επεσήμανα ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν να καταφύγουμε σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή δίνοντας έτσι τροφή σε κερδοσκόπους και επιθετικές γραφίδες της Ευρώπης και της Αμερικής σε βάρος της χώρας μας», αναφέρει ανακοίνωση του Γιώργου Καρατζαφέρη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.
«Δεν έχουμε πρόβλημα να εξετάσουμε τα ιστορικά στοιχεία όσο πίσω θέλουμε να πάμε»
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι «δεν ζητάμε χρήματα από άλλους, δεν ζητάμε χρήματα από Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους φορολογούμενους. Ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανείζεται με κανονικούς όρους».
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις επαφές που είχε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι οποίες και κατέληξαν σε κοινή δήλωση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα των 27 αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων.
Ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να σταματήσει η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας με κρυφούς ή μη στόχους, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι θα πραγματοποιείται μηνιαίος έλεγχος και μάλιστα με δείκτες στα υπουργεία, κάτι, που, όπως είπε, πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται συνεχώς χτυπήματα λόγω αναξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των ανεξάρτητων από την κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων ανέδειξε το μέγεθος της συγκάλυψης του ελλείμματος πέρσι, αλλά και το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αυτό δημιούργησε. Και πρόσθεσε ότι αυτά αναπαράγονται με φημολογία, εικοτολογία και σχόλια και στο διεθνή Τύπο, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και πολυποίκιλες σκοπιμότητες.
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, υπογράμμισε ότι δεν έχει ρεβανσιστική λογική. Πρόσθεσε ότι η συναίνεση που χρειάζεται πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας. Ενώ, ταυτόχρονα μπορεί να αναδειχθούν και οι αδυναμίες των εργαλείων που έχει η Ε.Ε. και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Eurostat υστερεί ως προς τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και διαφανέστερο έλεγχο των οικονομικών, των κρατών-μελών της ΕΕ.
Απαντώντας στο αίτημα του κ. Σαμαρά, σημείωσε «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε τα ιστορικά στοιχεία όσο πίσω θέλουμε να πάμε. Αλλά, αναμφίβολα υπήρξε συστηματικός εμπαιγμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προσπάθησαν να φορτώσουν με αλχημείες χρέη στις δικές μας κυβερνήσεις, ενώ η δημοσιονομική αποτύπωση των στοιχείων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έγινε με απόλυτα συνειδητή απόκρυψη».«Διχάζει» η εξεταστική για την οικονομία
Την αντίθετη γνώμη του ως προς τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση του πρωθυπουργού.
«Στο μέτρο που η απόφαση της κυβέρνησης είναι αυτή συντάσσομαι γιατί είμαι υποχρεωμένος από τον ρόλο στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου και της κυβέρνησης», σημείωσε, μιλώντας στο Mega.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνει ότι «Αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι δουλειά και όχι Εξεταστική. Γνώμη μου είναι ότι αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για να βγει η χώρα από την κρίση, και όχι να αναζητήσουμε ποιος είναι υπεύθυνος για το παρελθόν. Αυτό ο λαός το γνωρίζει και το αποτύπωσε με την ψήφο του τον Οκτώβρη».
Τη θέση του για την εξεταστική εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε και το κλαδί είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!