Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Του Στέφανου Παπαθανασίου
Σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομική και όχι μόνο συγκυρία που διανύουμε, σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία συζητάει για λιγότερη γραφειοκρατία, μικρότερο και επιτελικό κράτος, διαφάνεια και αποκέντρωση.
Το νέο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης...
<<Καλλικράτης>>, που αλλάζει την αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης και προχωράει σε μεγάλες αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας, γενικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για ένα σύγχρονο κράτος και μια ισχυρή Τ.Α.

Οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν πρέπει να κινούνται στη λογική των ισχυρών διοικητικών ενοτήτων που με διάφανο, ποιοτικό και αποτελεσματικό τρόπο να έχουν επίκεντρο τον δημότη, να εξυπηρετούν τις ανάγκες του, να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και να δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο τους.

Το ζωντανό χωριό και η στήριξη της δραστηριότητας των δημοτών τους, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη.

<<Καλλικράτης>>, το όνομα ενός εκ’ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι και η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των Δήμων.

Με το νέο πρόγραμμα, θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τη θέση των 76 σημερινών Νομαρχιών θα πάρουν 13 περιφέρειες με επικεφαλής τον αιρετό περιφερειάρχη και τους τοπικούς αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1034 Δήμους δημιουργούνται περίπου 370 νέοι Δήμοι, ενώ παράλληλα θα παραμείνουν 2.000 νομικά πρόσωπα από τα 6.000 που υπάρχουν σήμερα. Επιπλέον θεμελιώνονται έως 7 γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες.

Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν αρμοδιότητες που δεν θα μπορούν να ασκηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως περιβαλλοντική πολιτική, πολεοδομία, δασική ή μεταναστευτική πολιτική κ.λ.π.

Οι 13 περιφέρειες θα ασκούν αρμοδιότητες που θα έχουν σχέση με την διαχείριση περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, αναπτυξιακό σχεδιασμό,υποδομές,μεταφορές,επικοινωνίες,ενέργεια,φυσικούς πόρους,τουρισμό,γωργία,κτηνοτροφία, πολιτική προστασία κ.λ.π.
Οι 370 Δήμοι περίπου που θα προκύψουν με το νέο σχέδιο, θα διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες, που θα τους βοηθούν να ασκούν αποτελεσματικά τις νέες αρμοδιότητές τους.

Πρέπει δηλαδή, να διαθέτουν υπηρεσίες, όπως :
Ø Προγραμματισμού
Ø Οικονομική υπηρεσία
Ø Τεχνική υπηρεσία
Ø Υπηρεσία διοίκησης-διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού
Ø Περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας
Ø Νομική υποστήριξη
Ø Πληροφορική

Οι νέες αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι Δήμοι πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους και θα είναι:
Ø Πρόνοια-προστασία δημόσιας υγείας
Ø Πολεοδομικές εφαρμογές
Ø Σχολικά κτίρια
Ø Υγειονομικός έλεγχος
Ø Πολιτική προστασία
Ø Τοπικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες
Ø Θεμελίωση δημοτικού Κ.Ε.Π-κάρτα δημότη-διοικητικής βοήθειας στο σπίτι.

Τέλος με θεσμούς όπως η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, το νέο σύστημα διοίκησης των νέων Δήμων και θεσμούς όπως του συνηγόρου του δημότη και τη θεσμοθέτηση πόρων με υπουργική απόφαση, στα τοπικά συμβούλια με υπόλογο τον Πρόεδρο του Τ.Σ, θα εξασφαλιστούν στους Δήμους υπηρεσίες που θα ικανοποιούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και των θεσμών και διαδικασιών της τοπικής δημοκρατίας.
Σημ. Ο Στέφανος Παπαθανασίου είναι Αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Γόμφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!