Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ...
...ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ ΜΠΛΟΚΑ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.
Η έλλειψη διαφάνειας είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος. Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας.
1. Την τελευταία πενταετία είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά τα σκαλοπάτια της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η .
Σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα.
2. Η έλλειψη διαφάνειας είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες, που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος. Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας, για το αυξημένο κόστος του δανεισμού μας. Έτσι η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη σε όλα τα επίπεδα.
3. Σήμερα, η χώρα μας δέχεται επίθεση. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σ' ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, που στόχο έχει και το ίδιο το ευρώ. Εξαιτίας πάντα των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημοσίου χρέους μας γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, ν' ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών αλλά και απαραίτητων προσαρμογών. Να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Είναι εθνικό χρέος ν' αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.
Σήμερα, τώρα και άμεσα, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην επιτρέψει αυτός ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.
Μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Είναι ένα πρόγραμμα που νοικοκυρεύει την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ποτέ η χώρα. Ένα πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Από την πρώτη στιγμή κηρύξαμε τον πόλεμο στη σπατάλη παντού. Από τις αχρείαστες και πολυδάπανες Επιτροπές έως τα πολυπληθή δαπανηρά Διοικητικά Συμβούλια κρατικών εταιρειών. Από τις φαύλες προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο, έως τις προκλητικές αμοιβές στελεχών σε φορείς που χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Με τον Προϋπολογισμό του 2010 κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της μεγάλης στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.
Δεν υπάρχει όμως διέξοδος από την κρίση αν δε δούμε την κρίση ως ευκαιρία ριζικών ανατροπών που χτυπούν την αδιαφάνεια στη ρίζα της.
1. Ήδη στον τομέα αυτό κάναμε τρεις μεγάλες τομές: Ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο και Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία.
2. Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα ήταν μόνο η αρχή. Αναφέρω μόνο επιγραμματικά τα επόμενα βήματα.
Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή για τις αλλαγές, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
Την αλλαγή του πόθεν έσχες με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ενσυνείδητα αποκρύβεται.
Τη θεσμοθέτηση ποινής έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, Υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων των Υπουργείων από το αξίωμά τους εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.
Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε πολύ σύντομα για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις διαφθοράς.
Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με την αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής του μαύρου χρήματος και βέβαια του οικονομικού εγκλήματος.
Τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του κράτους με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για περισσότερη διαφάνεια, καλύτερες και αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, τη δραματική μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει αλλά και τον αυστηρότατο έλεγχο στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια όλων. Ζητάω λοιπόν απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μας στηρίξουν σ' αυτή την εθνική προσπάθεια.
Καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, για να σας ενημερώσω και να ζητήσω και τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Καλώ όλους σε κοινή συσστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα ως έθνος, ως λαός, ως Ελληνισμός, ν' αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και το βραχνά της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα θα το εκπληρώσουμε, για να μπορούμε και πάλι να ορίζουμε εμείς την τύχη μας και ξέρουμε ότι μπορούμε.
Μας εστάλει από τον κ. Π. Πελεκάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!