Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Οι ομογενείς Θεσσαλοί τιμούν την εξέγερση του Κιλελέρ

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια στο Ντύσσελντορφ
Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την εξέργερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ (Κυψέλη) τιμά τους...
...αγώνες όλων των κολλήγων που πριν και μετά το 1910 είχαν θέσει ως στόχο τους τη δίκαιη διανομή της γης, την οποία αυτοί ο ίδιοι καλλιεργούσαν και πριν το 1881 επί τουρκοκρατίας και μετά στην απελευθερωμένη πλέον Θεσσαλία.
Η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα το 1907 είχε χαλυβδώσει σιγά-σιγά το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Με το πάντα επίκαιρο αγροτικό ζήτημα έμπαινε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των δίκαιων απαλλοτριώσεων, αλλά οι τότε κυβερνήσεις της Αθήνας ήταν αντίθετες με τη διανομή της γης στους κολλήγους. Και πάλι οι κολλήγοι ήταν οι χαμένοι της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας στην ελληνική επικράτεια και οι τσιφλικάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι. Λόγω της άγριας επίθεσης στο Κιλελέρ εις βάρος των αγροτών ακολούθησαν αιματηρά επισόδεια, με νεκρούς διαδηλωτές. Το κύριο αίτημα των κολλήγων ήταν απλά η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της, πάνω στη βάση της μικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας. Οι αγρότες ζητούσαν την άμεση απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, ενώ εξέφρασαν τη βαθιά λύπη και οδύνη τους «για την άδικον επίθεσιν κατά του φιλήσυχου και νομοταγούς λαού, της οποίας θύματα υπήρξαν άοπλοι και αθώοι λευκοί σκλάβοι της Θεσσαλίας».
Εμείς οι ομογενείς θεσσαλοί στην Ευρώπη τιμούμε την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, τους αγώνες και τους νεκρούς αυτού του αγώνα που δεν τελείωσε ούτε με τα πρώτα δειλά βήματα του 1911, όταν πάρθηκαν ορισμένα νομοθετικά μέτρα υπέρ των κολλήγων, ούτε μετά το 1923, όταν έγιναν κάποιες απαλλοτριώσεις των τσιφλικιών.
Τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου στο θεσσαλικό κάμπο, τους αγρότες που ήταν πάντα πρώτοι στο θέρο, στον τρύγο και στις επιστρατεύσεις, ενώ οι ιθύνοντες τους συμπεριφέρθηκαν ως δουλοπάροικους.
Ο Σύλλογος Θεσσαλών Ντύσσελντορφ «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» διοργανώνει ειδική εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο για τα «100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΛΕΛΕΡ» στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, Am Schönenkamp 1, Düsseldorf Eller και ώρα 20:00. Τα χορευτικά του Συλλόγου Ντύσσελντορφ θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Διαμαντής Γκίκας
Ο Α’ Γραμματέας
Ιωάννης Κίτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!