Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Πρωτοβουλία Πολιτών στο Κιλελέρ

Η πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λαϊκή Εξέγερση των Αγροτών στα Τρίκαλα το 1925 παρευρέθηκε την Κυριακή στο Κιλελέρ. Ξεδίπλωσε πανό με το σύνθημα «ΚΙΛΕΛΕΡ 1910 – ΤΡΙΚΑΛΑ 1925» και διένεμε στα ΜΜΕ το παρακάτω κείμενο...
...ΚΙΛΕΛΕΡ 1910 - ΤΡΙΚΑΛΑ 1925
Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια μνήμης από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών του 1910.
Είμαστε επίσης εδώ για να καταστήσουμε γνωστό ένα άλλο σημαντικό γεγονός για τον αγώνα αυτό, που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα. Το γεγονός αυτό παραμένει καλά κλειδωμένο στο ντουλάπι της λήθης.
Σήμερα επιχειρούμε ένα βήμα, ώστε η Ιστορική Εξέγερση του Τρικαλινού Λαού το 1925 να βγει από το ντουλάπι της λήθης και να αποκτήσει επιτέλους τη θέση που της αξίζει.
Συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από την ιστορική αυτή εξέγερση που συγκλόνισε όχι μόνο τα Τρίκαλα, αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο. Αν το Κιλελέρ υπήρξε σταθμός στον αγώνα των Θεσσαλών αγροτών για να απαλλοτριωθούν τα τσιφλίκια και να αποκτήσουν γη αυτοί που την καλλιεργούσαν, η εξέγερση των Τρικάλων σηματοδοτεί το σταθμό του αγώνα για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.
Η εξέγερση στα Τρίκαλα το 1925 υπήρξε η πρώτη στην Ελλάδα κοινή εργατο-αγροτική εξέγερση. Πρόκειται για «αρραβώνα αίματος εργατιάς- αγροτιάς», όπως έγραψαν οι ιστορικοί.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1925 συγκεντρώθηκαν οι γεωργοί και οι εργάτες στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, για συμπαράσταση προς τους αγρότες του Καστρακίου Καλαμπάκας, οι οποίοι είχαν καταλάβει μοναστηριακά κτήματα.
Μετά τις ομιλίες ορίστηκε τριμελής επιτροπή, για να επιδώσει στο νομάρχη το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Όλοι οδηγήθηκαν προς τη νομαρχία.
Ο νομάρχης δεν δέχτηκε να παραλάβει το ψήφισμα. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς τη νομαρχία και να ζητούν από το νομάρχη με φωνές, να παραλάβει το ψήφισμα. Εκείνος κάλεσε το στρατό για να επιβάλει την τάξη.
Ο διοικητής του 5ου ΣΠ αντισυνταγματάρχης Χρήστος Καβράκος, με 100 στρατιώτες, 2 οπλοπολυβόλα και μερικούς αξιωματικούς περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Σε σύσκεψη του νομάρχη με τον αντεισαγγελέα και το Χρήστο Καβράκο αποφασίστηκε η βιαία διάλυση του πλήθους. Εκείνοι δεν έφευγαν και ο διοικητής διέταξε πυρ κατά του πλήθους. Σκοτώθηκαν τέσσερις εργάτες, δύο αγρότες και ένα κοριτσάκι 12 χρονών. Τραυματίστηκαν πάνω από 25.
Στο Κιλελέρ γιορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος των γεγονότων της αγροτικής εξέγερσης του 1910. Πλήθος επισήμων και αγροτών τιμούν την εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο.
Στα Τρίκαλα το 1973 η δικτατορική ηγεσία του ΓΕΣ επέβαλε να τιμάται εκείνος που διέταξε πυρ εναντίον των αγροτών και εργατών συμπατριωτών του. Οι νεκροί και τραυματίες στα Τρίκαλα είναι πολύ περισσότεροι από τους αντίστοιχους στο Κιλελέρ. Όμως δεν τιμώνται. Ούτε καν αναφορά γίνεται για αυτούς.
Για την Πρωτοβουλία Πολιτών Τρικάλων.
Νικόλαος Γκόγκος* 21-3-2010
*Ο Νικόλαος Γκόγκος είναι υποναύαρχος ΠΝ εα και νομαρχιακός σύμβουλος Τρικάλων. Τ/Φ 6949613599.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!