Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο κηδεμόνας ζητά κατάργηση 14ου στον ιδιωτικό, μείωση συντάξεων

«Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού βοήθειας. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευή από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ και... ...της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε, την ίδια περίπου ώρα, ότι η παρακράτηση στις συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ θα επιβληθεί από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο, προσθέτοντας πως η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλεσε την Ελλάδα «σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και την οικονομία «εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας». «Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία» πρόσθεσε.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τόνισε ο πρωθυπουργός, ώστε τελικά η χώρα να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή από το Καστελόριζο, την κατάθεση του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απελευθερώσει την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες». Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alter, o υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι οι περικοπές όλων των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ θα πραγματοποιηθεί από το Σεπτέμβριο αντί του Νοεμβρίου, ενώ οι περικοπές αυτές θα είναι κλιμακωτές της τάξης του 5%, 7% και 9%.
Σε ερώτηση αν στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ μπορούμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές, ο κ. Λοβέρδος απάντησε πως, αν και από αδύναμη θέση, η Ελλάδα διαπραγματεύεται. Σημείωσε πως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί ζήτημα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας πως αυτό είναι κάτι που το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υποστούν μεγάλες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιπλέον ανέφερε πως στο τραπέζι τέθηκε ζήτημα αλλαγών της νομικής βάσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως και αλλαγής του καθεστώτος των απολύσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, το υπουργείο Εργασίας απάντησε πως συζητά στη βάση του δικαίου της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, με έγγραφο που υποβλήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν τις βασικές προτάσεις τους προς τη χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εξειδικευμένα μέτρα για τον δημοσιονομικό έλεγχο και την
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!