Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Τι απαντούν τα αρμόδια Υπουργεία στο ερώτημα του Ν. Λέγκα για τις κατολισθήσεις στο Ροπωτό.


Στην οριοθέτηση των περιοχών για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποκατάσταση ζημιών στα κτίρια του δημοτικού διαμερίσματος Ρωποτού του Δήμου Πύλης προχωρά το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, όπως προκύπτει από...
...την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή της Ν. Δ Ν. Λέγκα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γ.Μαγκριώτης, ανακοίνωσε ότι ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής εκτίμησης των ζημιών των κτιρίων που υποδείχθησαν από το Δήμο Πύλης, διαπιστώθηκε ότι 14 ήταν μη κατοικήσιμα (βαριές βλάβες), 11 ήταν προσωρινά μη κατοικήσιμα και 15 ήταν κατοικήσιμα χωρίς ή με ελαφρές βλάβες.
Εξάλλου, απαντώντας στην ίδια ερώτηση του Τρικαλινού πολιτικού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δια του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μανιάτη, αφού υπενθυμίζει το τι έγινε μέχρι σήμερα, τονίζει ότι το ΙΓΜΕ προτείνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως:
Α) Απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφικών υλικών από την κεφαλή, αλλά και από το απότομο μορφολογικά τμήμα της κατολίσθησης, με σκοπό την μείωση των ασκούμενων φορτίων στην κατολισθαίνουσα μάζα και στη συνέχεια επαναδιαμόρφωση του πρανούς.
Β) Διάνοιξη σειράς υδρομετρήσεων στον χώρο της κεφαλής της κατολίσθησης, προκειμένου κατά το δυνατόν να σταματήσει η τροφοδοσία σε νερό των ασβεστολίθων προς την κατολισθαίνουσα μάζα.
Γ) Κατασκευή δύο παράλληλων σειρών φρεατοπασσάλων μεγάλης διαμέτρου και βάθους περί τα 18 μέτρα στο ομαλής μορφολογίας τμήμα του πρανούς ανάντι των οικιών, του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και της εκκλησίας του κεντρικού οικισμού.
Δ) Απαγόρευση οικοδόμησης σε όλο το χώρο της κατολισθαίνουσας μάζας όπως αυτή οριοθετείται στη γεωτεχνική μελέτη
Επίσης το ΙΓΜΕ προτείνει για την πλήρη διαλεύκανση των γεωλογικών- γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής, την πραγματοποίηση νέας πληρέστερης γεωλογικής-γεωτεχνικής μελέτης, την οποία δύναται να αναλάβει και να εκτελέσει ο συγκεκριμένος φορέας.
Ωστόσο, καθώς το φαινόμενο εντείνεται και επειδή παραμένει ανοιχτό το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομής, με πιστώσεις των εκτάκτων αναγκών, ο βουλευτής Τρικάλων επανέρχεται με νέα ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Δήμου, για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που παρουσιάστηκαν.
Από το πολιτικό γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!