Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Νέα παρέμβαση Λέγκα για τη χρηματοδότηση του Δήμου Πύλης για τις κατολισθήσεις στο Ροπωτό

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα των κατολισθήσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ροπωτού του Δήμου Πύλης, προχώρησε ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας
Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών με τη νέα του παρέμβαση, υπογραμμίζει ότι...
...το φαινόμενο εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες ζημιές εντείνοντας τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ζητά τη χρηματοδότηση του Δήμου Πύλης από κονδύλια εκτάκτων αναγκών με το ποσό των 200.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών από ζημιές στο δίκτυο υποδομών.
Ο βουλευτής της Ν. Δ ρωτά με νόημα αν δεν δικαιούται να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Πύλης, ποιος Δήμος δικαιούται ανάλογης χρηματοδότησης από κονδύλια εκτάκτων αναγκών και ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να του επιδοθούν τα σχετικά έγγραφα με τις χρηματοδοτήσεις από κονδύλια εκτάκτων αναγκών, το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και να διευκρινιστεί για ποιους φορείς, με τι ποσά και για ποια ακριβώς αιτία έγιναν αυτές οι χρηματοδοτήσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Τρικάλων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 13/4/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Πύλης για τις κατολισθήσεις στο Δ. Δ Ροπωτού.
Με την υπ’ αριθμ’ 6568 ερώτησή μου της 24ης Φεβρουαρίου του 2010, έθεσα υπόψιν σας τις επικίνδυνες διαστάσεις που προσλαμβάνει το γεωλογικό φαινόμενο των κατολισθήσεων στο δημοτικό διαμέρισμα Ροπωτού του Δήμου Πύλης στο Νομό Τρικάλων, όπου δεκάδες σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και τεχνικά έργα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Έκτοτε το φαινόμενο έχει ενταθεί και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον προσβασιμότητα στον κεντρικό οικισμό, σπίτια δεν συνδέονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει νερό, αντιπλημμυρικά έργα έχουν καταρρεύσει, η Εκκλησία και το Σχολείο έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Στην απάντηση του Υπουργείου σας αναφέρατε ότι αντιμετωπίζετε το ζήτημα των εκτάκτων επιχορηγήσεων για ζημιές και θεομηνίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, «με τρόπο δίκαιο, διαφανή και αντικειμενικό στη βάση τεκμηριωμένων αιτημάτων».
Θεωρούμε ότι η αόριστη αυτή διατύπωση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Πύλης εκφράζει εκ νέου τη δυσαρέσκειά του και ζητά άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Αν η χρηματοδότηση του Δήμου Πύλης από κονδύλια εκτάκτων αναγκών με σκοπό τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των ζημιών και την αποκατάσταση της λειτουργίας των έργων υποδομής, παραβιάζει τον δίκαιο, διαφανή και αντικειμενικό στη βάση τεκμηριωμένων αιτημάτων τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε ανάλογα φαινόμενα
2. Αν δεν δικαιούται να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Πύλης σ’ αυτή την εξαιρετική περίπτωση, ποιος Δήμος δικαιούται ανάλογης χρηματοδότησης από κονδύλια εκτάκτων αναγκών
3. Σε ποιες χρηματοδοτήσεις από κονδύλια εκτάκτων αναγκών προέβη το τελευταίο εξάμηνο το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και για ποια ακριβώς αιτία (κατάθεση σχετικού πίνακα με το φορέα, την αιτία, και το ύψος της χρηματοδότησης).
4. Αν τελικά θα ικανοποιήσετε το αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου Πύλης
Νίκος Λέγκας
Βουλευτής Ν. Τρικάλων
Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!