Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Συνεδριάζει το Eurogroup, με τη σκιά του ΔΝΤ να πέφτει στην Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα, στη Μαδρίτη, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), μια μέρα μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για διευκρίνιση των όρων του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα αλλά και των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του...
...Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αν και δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup το ζήτημα της Ελλάδας, θεωρείται βέβαιο πως το θέμα θα συζητηθεί κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα.
Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν πως η επιστολή δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του μηχανισμού, αλλά ως τυπική υποχρέωση της χώρας ώστε να επιλυθούν μία σειρά από τεχνικά ζητήματα, τα οποία είναι ακόμη εκκρεμή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε μεν στους δημοσιογράφους ότι η επιστολή αφορά απλά συνομιλίες, αλλά ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσε χθες με έμμεσο τρόπο, ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι θέμα χρόνου. «Ήδη η συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός… Αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου κατά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δημοσιογράφους στην Μαδρίτη, οι ρόλοι δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Ο κ. Juncker παραδέχθηκε ότι οι λεπτομέρειες περί ρόλων είναι ακόμα υπό συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε κοινή στρατηγική. Ο κ. Juncker άφησε αιχμές για ακόμα μια φορά για την εμμονή της Γερμανίας να εμπλέξει το ΔΝΤ στον μηχανισμό λέγοντας ότι «εγώ όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που το ζήτησαν, να το χειριστούν».
«Καταφύγαμε σε αυτά τα δάνεια (για την Ελλάδα) γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», τόνισε ο κ. Juncker μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Expansion, και υπογράμμισε ότι «Για το μέλλον θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που δεν θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χαλαρώνουν και να μην ισοσκελίζουν τα βιβλία τους». Ο κ. Juncker χαρακτήρισε μοναδική την περίπτωση της Ελλάδας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι αυτό που έπαθε η Ελλάδα μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες. «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα βρίσκεται σε θέση που θα μπορούσε να συγκριθεί με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της θεωρεί ότι η επιστολή Παπακωνσταντίνου φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην χρησιμοποίηση του μηχανισμού. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Ewald Nowotny στη Μαδρίτη, η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα στην διαδικασία επίσημης αίτησης για βοήθεια.
Από Δευτέρα κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Stross-Kahn, την Δευτέρα θα έρθει κλιμάκιο του Ταμείου «για να αρχίσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος, σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα οι όροι του δανείου το οποίο θα πάρει η Ελλάδα εάν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έπεσαν ήδη στο τραπέζι, κατά τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για ένα πακέτο με σκληρούς όρους και απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση της λιτότητας στο Δημόσιο, με την απαίτηση να εφαρμοστούν αμέσως ή να αρχίσει η προετοιμασία από τώρα προκειμένου να εφαρμοστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Αυτό, άλλωστε, άφησαν να εννοηθεί και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ την περασμένη Δευτέρα, περί εφαρμογής συνταγής αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μια πρώτη «γεύση» του τι μέλλει γενέσθαι έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος χθες, Olli Rehn, που δήλωσε ότι η περικοπή κατά 10% του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είναι «ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».
Οι διεθνείς αναλυτές πάντως δηλώνουν πως η κίνηση αυτή της Ελλάδας, με την επιστολή, μεταφράζεται άμεσα ως ένα επίσημο πλέον βήμα προς την ενεργοποίηση του «συστήματος ασφαλείας» που δημιούργησε το Eurogroup. Την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό άλλωστε, προέβλεψαν τόσο η περιβόητη Goldman Sachs όσο και ο οίκος αξιολόγησης Fitch και, κρίνοντας από την πτωτική τάση των spreads και την άνοδο που σημείωσε το Χ.Α με την δημοσιοποίηση της επιστολής του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται πως η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό είναι κάτι που μάλλον επιθυμούν οι αγορές.
Χθες, μετά την γνωστοποίηση για την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, το spread υποχώρησε στις 397 μονάδες βάσης, από 406 μονάδες που ήταν προχθές και 431 μονάδες που έφτασε ενδοσυνεδριακά χθες.
Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!