Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ομιλία Ν. Λέγκα για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού

Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κατά το 1ο τετράμηνο του έτους, μόνον για διθυραμβικούς πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται καθόσον η απουσία αναπτυξιακών μέτρων αλλά και μέτρων τόνωσης της αγοράς επιταχύνουν την ύφεση ενώ...
...κινδυνεύει να εξανεμιστεί το όποιο δημοσιονομικό όφελος δημιουργείται.
Ο Τρικαλινός πολιτικός, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τόνισε ότι διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του 1ου τετράμηνου του 2010, μένει με την εντύπωση ότι είμαστε, ήδη, σε πολύ καλύτερη θέση από τους δύσκολους στόχους που έχουν τεθεί.
Αν όντως όλα βαίνουν καλώς είναι λογικό και αναμενόμενο να αναρωτηθεί κανείς προς τι τα επιπλέον 4,8 δισ. ευρώ μέτρα του Μαρτίου και τα επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ μέτρα του Μαΐου για το 2010. Και γιατί ενώ είχε μπει στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4,5 μονάδες η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα δημιουργώντας ένα μαξιλάρι 5,5 επιπλέον μονάδων, υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
«Εδώ δεν μιλάμε για δίκτυ ασφαλείας, αλλά για μαξιλάρι που αντί να υπάρχει ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης κάτω από το κεφάλι του ασθενούς, έχει ήδη τοποθετηθεί στο πρόσωπο του και δεν τον αφήνει να αναπνεύσει»
Ο Ν. Λέγκας σημείωσε ότι η μείωση του ελλείμματος που εμφανίζεται, το πομπώδες 40%, δεν έχει βάση. Καθώς, το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται κατά 1.483 εκατ. Ευρώ, εισπράχθηκαν έσοδα από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων ύψους 711 εκατ. Ευρώ, μειώθηκαν οι επιστροφές φόρων κατά 475 εκατ. Ευρώ, χορηγήθηκε χαμηλότερο δώρο Πάσχα εφέτος, ενώ από την άλλη επιβαρύνθηκε το Α' τρίμηνο του 2009 με 294 εκατ. Ευρώ, εξαιτίας της τακτοποίησης υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ο.Α. σε εκτέλεση απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Τα δε καθαρά έσοδα προ των επιστροφών παρά τα μέτρα (αυξήσεις ΦΠΑ, αποδείξεις, εντατικοποίηση φοροεισπρακτικού μηχανισμού) δεν πιάνουν τον στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση 10,9% και υστερούν κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες .
Αν ληφθεί ακόμη υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ- ΝΑΤ- ΟΓΑ) ήταν αυξημένες κατά 553 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπου είχαμε την τεχνητή επιβράδυνση τους , ότι έχει μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της είσπραξης των τελών αυτοκινήτων από το τέλος του 2009 στις αρχές του 2010 και ότι διατέθηκαν αυξημένα κονδύλια για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής στους χαμηλοσυνταξιούχους άνεργους και ΑΜΕΑ (300 εκατ.€), συμπεραίνεται ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του 2010 δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες και εφησυχασμούς. Τουναντίον απαιτούν μεγαλύτερη ένταση έτσι ώστε οι φιλόδοξοι στόχοι να γίνουν εφικτοί, και να μην πάει στράφι η όλη προσπάθεια.
Από το πολιτικό γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!