Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τα οικονομικά του Tvxs και το μέλλον του. Του Σ. Κούλογλου

Πάνω από 1.000 φίλοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Tvxs για οικονομική βοήθεια, με νέες εγγραφές Μελών Χωρίς Σύνορα, οικονομικές ενισχύσεις μέσω του Pay Pal και καταβολών σε τράπεζες και...
...αποστολή SMS. Από αυτούς, τρεις φίλοι (λεπτομέρειες στη συνέχεια) κέρδισαν τα διήμερα που προσφέρουμε ως ανταπόδοση στη στήριξη και τη συμμετοχή στην εκστρατεία μας. (Αναγκαία διευκρίνιση σε ένα σχόλιο του Ξαναμμένο Στρείδι που αναρωτιέται γιατί το Tvxs ζητάει βοήθεια "αφού μπορεί να προσφέρει διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία". H προσφορά των διημέρων γίνεται, γιατί από τη διαφήμιση της Cocomat δεν εισπράττουμε χρήματα, αλλά διανυκτερεύσεις σε καλά ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία).
Θα προσπαθήσω να ανοίξω τη συζήτηση, απαντώντας σε ερωτήματα ή σχόλια και άλλων φίλων (προκαταβολική συγγνώμη γιατί είναι αδύνατον να απαντηθούν όλα – θα χρειαζόταν wikipedia), όπως του DrAluca:
Με μεγάλη μου χαρά να προσφέρω και εγώ τον οβολό μου. Όμως έχω απορία. Γιατί τώρα; Τι ακριβώς συνέβη και το Τvxs τώρα χρειάζεται στήριξη οικονομική;
H απάντηση είναι εύκολη: γιατί οι διαφημίσεις και τα διαφημιστικά έσοδα ακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά το Tvxs δεν μπορεί να… προσφύγει στο Δ.Ν.Τ., όπως προτείνει ο Manikakos. Όσο για το ερώτημα του george23
Πώς χαρακτηρίζεται ανεξάρτητος ένας φορέας ενημέρωσης στον οποίο παρουσιάζεται φάτσα-φόρα η διαφήμιση μιας τράπ... (μπλιαχ!);
H απάντηση είναι ότι, στις μέρες μας, η διαφήμιση είναι από τις πιο διαφανείς πηγές χρηματοδότησης. Μια ακόμη καλύτερη πηγή είναι, στο γραπτό Tύπο, είναι τα έσοδα από τις πωλήσεις, αλλά στο Ίντερνετ οι αναγνώστες δεν πληρώνουν. Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε, ζητώντας την ενίσχυση και μελετώντας άλλες λύσεις που θα αναπτύξω στη συνέχεια, αφού δώσω πρώτα μια εικόνα για τα οικονομικά.
Το σχετικό ερώτημα για τα οικονομικά τέθηκε από τους red snapper και bobfisher. Στο Tvxs εργάζονται αυτήν τη στιγμή 11 άτομα και, για να μην φαλιρίσει, χρειάζεται μηνιαίως τον διπλάσιο αριθμό σε χιλιάρικα. Δεν μιλάω για κέρδη, για αυτά ούτε λόγος να γίνεται, αλλά για οικονομική επιβίωση, γιατί ακόμα και το Ίντερνετ, για μια προσπάθεια όπως το Τvxs, είναι ακριβό σπορ. Σωστά επισημαίνει η chrisppa ότι
εμείς που μπήκαμε και μάλιστα από την αρχή της δημιουργίας του... (που) εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε πάθει κύρτωση, λουμπάγκα, τενοντίτιδες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, παίρνουμε χάπια για τα νεύρα… συμβάλλαμε καταλυτικά στην επιτυχία του... Χωρίς την επισκεψιμότητα αυτή, κανένας δεν θα έδινε διαφήμιση.
Το θέμα είναι ότι σήμερα και, παρά την μεγάλη επισκεψιμότητα, κανείς δεν δίνει διαφήμιση. Οσο και αν μοιάζει παράδοξο η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, χώρια ότι αυξάνει τις απαιτήσεις για ποιοτική δημοσιογραφία μεγάλώνει την κατανάλωση bandwidth και επομένως τα έξοδα.
Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο noChaser, αλλά συνοψίζει πολύ καλά τη σημερινή κατάσταση:
Το Τvxs είναι η μόνη ελληνική προσπάθεια που δεν κατασκευάστηκε για να βγάλουν χρήμα οι ιδιοκτήτες του. Τα banners υπάρχουν, αλλά συγκριτικά με άλλα παρόμοια site είναι λίγα, που σημαίνει πως πληρώνουν μόνο το απαιτούμενο bandwidth με το hosting... από εκεί και πέρα, επιπλέον κόστη είναι το developing, administering και, φυσικά, το ίδιο το δημοσιογραφικό έργο.
Όσο για το δημοσιογραφικό, είναι εμφανές πως δεν ανεβαίνει ό,τι θέμα να ’ναι (π.χ. ζούγκλα κά...), αλλά υπάρχει μια διαρκώς εργαζόμενη ομάδα που διυλίζει την καθημερινή παρτούζα εθνικών και διεθνών ειδήσεων. Αυτοί οι άνθρωποι πως θα αμειφθούν για τη δουλειά τους;
Οι εργαζόμενοι στο Tvxs έχουν ξεπεράσει τον ευατό τους αλλά δεν είναι δα και μάγοι: για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η δουλειά τους, να παραχθούν περισσότερα ρεπορτάζ και βίντεο, να στρατευθούν μόνιμοι άρθρογράφοι και για να γίνουν αποστολές σε άλλα μέρη της Ελλάδος ή στο εξωτερικό χρειάζονται χρήματα. Το ποσό που μαζέψαμε από την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες μας. Ούτε μπορεί κανείς να κάνει συνεχώς οικονομική εξόρμηση. Η λύση που εξετάζουμε σοβαρά –και θα θέλαμε τη γνώμη σας– είναι η εξής: Μετά από κάποιο αριθμό άρθρων και σχολίων την ημέρα/ το μήνα, πρόσβαση στα υπόλοιπα άρθρα και σχόλια, καθώς και δυνατότητα επιπλέον σχολιασμού, να έχουν μόνο τα Μέλη Χωρίς Σύνορα (3,9 ευρώ το μήνα συνδρομή) ή με SMS (1 ευρώ για 24 ώρες).
Αυτή είναι η καλύτερη και ίσως η μοναδική, στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της διαφημιστικής δαπάνης, φόρμουλα για να διατηρήσει το Tvxs την ανεξαρτησία του. Ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων ανάμεσα σε ένα μέσο ενημέρωσης και όσους το παρακολουθούν ή και το κρίνουν. Οσοι όμως θεωρούν ότι το Tvxs αξίζει να επιβιώσει σαν ένας αδέσμευτος πόλος ενημέρωσης μέσα στη ζούγκλα των ελληνικών ΜΜΕ μπορούν, μέχρι να συζητήσουμε και να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία της νέας πρότασης, να μας ενισχύσουν χρησημοποιώντας τους υπάρχοντες τρόπους.
ΣΚ
ΥΓ 1: Προς ad astra, koula και άλλους που διαμαρτυρήθηκαν για διαγραφές, με αφορμή το παρακάτω ερώτημα του DrAluca:
Αν εγώ π.χ. δώσω ένα μεγάλο ποσό, αυτό μου δίνει και το δικαίωμα να εκφράζομαι όπως θέλω; Δηλαδή π.χ. μπορώ να βρίζω ασύστολα χωρίς να διαγραφεί ο λογαριασμός μου;»
Το χρήμα δεν είναι το παν σε αυτή την ζωή, αλλά οι όροι χρήσης είναι. Με όποιον τους παραβιάζει, πολλές φορές βρίζοντας ή προσβάλλοντας τους άλλους (εκκρεμεί αγωγή κατά του Tvxs ύψους 270.000 ευρώ για κάποια σχόλια, χώρια οι δικηγόροι κ.λπ.) οι δρόμοι μας δυστυχώς χωρίζουν. Αφήστε που, για να αποφύγουμε και νέα προβλήματα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος από εμάς ασχολείται κάθε μέρα αποκλειστικά με τα σχόλια.
ΥΓ 2: Από τον φίλο taraxias διατυπώθηκε ερώτημα γιατί δεν έδωσε το Tvxs βοήθεια, μέσω δημοσιεύσεων, στους απολυμένους της Ολυμπιακής, την οποία ο ίδιος μας ζήτησε στις αρχές Ιανουαρίου. Η απάντηση είναι ότι δόθηκε ακριβώς τις ίδιες μέρες και στη συνέχεια.
http://tvxs.gr/node/42284/
http://tvxs.gr/node/53492/
http://tvxs.gr/node/53765/
http://tvxs.gr/node/55763/
ΥΓ 3: Από Spin
Υπάρχει ανώτατο όριο για την κατάθεση κάποιου χρηματικού ποσού; Εάν όχι, θα δημοσιεύσετε τα ποσά και τους χορηγούς σας κάποια στιγμή; Το ρωτάω γιατί για να είναι κανείς ανεξάρτητος θα πρέπει να απορρίπτει μεγάλα χρηματικά ποσά
Το θέμα είναι μάλλον... επιστημονικής φαντασίας και γι’ αυτό όρια δεν υπάρχουν στην κατάθεση ποσού. Φυσικά, οι χορηγίες είναι διαφορετική ιστορία και γι’ αυτές πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
ΥΓ 4: Από mauri.nuxterida
an den kanw lathos o kalos mas o kurios kouloglou dioristike sto sumboulio tis ERT. apo ekei kai mono prepei na pairnei toulaxiston 250.000 euro to xrono (ektos apo ta tuxera! ;)
Έχω δηλώσει 10 φορές και είναι ευρέως γνωστό ότι η θέση είναι άμισθη, αλλά ο άνθρωπος το βιολί του, θυμίζοντας την αγαπημένη μου γελοιογραφία που συνοδεύει, ως υστερόγραφο, την ανάρτηση.
Πώς μπορείτε να ενισχύσετε:
Συνέχεια στο
www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!