Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η Άννα Βαγενά έδωσε μία σειρά παραστάσεων σε πόλεις της Γερμανίας και της Σουηδίας

Με μία θεατρική ερμηνεία, πραγματικά συγκλονιστική για την καρδιά και την ψυχή, για το συναίσθημα, των θεατών που είχαν την μεγάλη ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, η Άννα Βαγενά, μία εκ των πλέων σημαντικότερων ηθοποιών του...
...σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου, παρουσίασε σε διάφορερες πόλεις την θεατρική παράσταση "Αγγέλα Παπαζογλου", με την ίδια στο ρόλο της Αγγέλας και με την Γιασεμί Κηλαηδόνη, στο ρόλο της αναγνώστριας. Το κοινό κατασυγκινήθηκε και χειροκρότησε την ηθοποιό από την Θεσσαλία για πάρα πολύ ώρα.
Ο μονόλογος αυτός, που παίζεται ήδη δέκα χρόνια με τεράστια επιτυχία, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Κύπρος, Σόφια, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Νότια Ιταλία, Βρυξέλλες), θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα το 1919, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής το 1922.
Ακολουθούμε μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που έφυγαν από τη Σμύρνη, μετά την καταστροφή και ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της, με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής 1941-1944, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του 1950, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του! Οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλά ένας θεατρικός «μονόλογος». Αλλά στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφοντας τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και με το πάθος του λαϊκού παραμυθά – αφηγητή. Οι διηγήσεις της Αγγέλας, διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις. Μεγάλο, λοιπόν, μέρος της παράστασης αναφέρεται στο ρεμπέτικο τραγούδι. Μιας και ο άντρας της Αγγέλας ήταν ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το ρεμπέτικο, ένα αυθεντικό είδος ελληνικού τραγουδιού, που γεννήθηκε στις γειτονιές των προσφύγων και εξέφρασε τους πόθους, τους καημούς και τα πάθη αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, κι έχει πολλές αντιστοιχίες -από κοινωνική άποψη- με το αμερικάνικο μπλουζ.
Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Στο ρόλο της αναγνώστριας η Γιασεμί Κηλαηδόνη. Η επιλογή του κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και η θεατρική προσαρμογή έγιναν από τον μουσικολόγο - καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, που έχει επίσης και την ευθύνη της επιλογής των τραγουδιών και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος, ενώ τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δαμαλάς.
Παραστάσεις δόθηκαν στην Στουτγάρδη σε συνεργασία με το Σύλλογο Στουτγάρδης για την Τέχνη και τον Πολιτισμό «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», στην Στοκχόλμη (Διοργάνωση: Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων & Κοινότητων Σουηδίας. Συνδιοργανωτές: Κοινότητες & Σύλλογοι της πόλης), στην Ουψάλα σε συνεργασία με την Πολιτική Στέγη της Ουψάλας, στο Φρέχεν (Κολωνία) και στην Νυρεμβέργη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης «Μετέωρα» και τον Ποντιακό Σύλλογο «Εύξεινος Πόντος»
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Διαμαντής Γκίκας

Ο Α’ Γραμματέας
Ιωάννης Κίτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!