Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

«Τάβλι» στο φρούριο Μια διαχρονική θεατρική παρτίδα

ΦΩΤΟ Τάβλι
«Το τάβλι», μια θεατρική παράσταση, από αυτές που δύσκολα φθάνουν στην επαρχία, θα παρουσιαστεί στην πόλη μας απόψε, Δευτέρα 28 Ιουνίου, στο υπαίθριο θέατρο του «φρουρίου» στις 9.30 το βράδυ. Πρόκειται για το διαχρονικό αριστούργημα του...
...Δημήτρη Κεχαϊδη, σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου, με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον συμπολίτη μας ηθοποιό Βασίλη Νανάκη.
Ο σκηνοθέτης και οι δύο ηθοποιοί καλούν τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση που άφησε άφωνους κοινό και κριτικούς στην Αθήνα και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «ο νέος δρόμος για το ελληνικό θέατρο», χαρίζοντας στιγμές μεγαλειώδους, ατόφιου, καθαρού θεάτρου, μέσα από μια γκροτέσκα και εξπρεσιονιστική ματιά.
Η υπόθεση
Έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαϊδη ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν με τον Γιάννη Μόρτζο και τον Νικήτα Τσακίρογλου. Έκτοτε το μονόπρακτο δοξάστηκε πάμπολλες φορές, άλλωστε τόσο το θέμα του όσο και οι δυο «αντιήρωές» του επιβιώνουν διαχρονικά- σύμβολα της Ελλάδας της αρπαχτής. Την Ελλάδα που σήμερα την αρπαχτή την πληρώνει με τον πιο οδυνηρό και εξευτελιστικό τρόπο…
Στο έργο, δύο άντρες, ένας λαχειοπώλης και ένας καφενόβιος ρεμπεσκιές, και οι δύο λαμόγια, αλλά ο ένας με κώδικα, παίζουν μια παρτίδα τάβλι σε μια αυλή στο Θησείο. Οι τύποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ενώ τα ζάρια χορεύουν στο τάβλι, ψάχνουν πως θα πιάσουν την καλή με μια μεγάλη κομπίνα. Επεξεργάζονται λοιπόν το «σενάριο» να βγάλουν τη γυναίκα του ενός –και αδελφή του άλλου-στο κλαρί! Και αρχίζει ένα παιχνίδι εξόντωσης ανάμεσα στον «συναισθηματικό» Κόλια και στον ορθολογιστή «Φώντα». Παρακολουθώντας το έργο έπειτα από χρόνια, συνειδητοποιείς πόσο η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλο περιτύλιγμα κάθε φορά. Κάπου το είπε πρόσφατα ο Ρέτσος με δικό του τρόπο «ότι ο Killer ορθολογιστής και ο παρίας καφενόβιος, σήμερα είναι οι τύποι που έχουν off shore και κάνουν κόλπα στα χρηματιστήρια. Τα ίδια πράγματα δεν λέγονται και σήμερα, πάνω από έναν καφέ; Όπως τότε και τώρα πιεζόμαστε κάτω από μια πέτρα που πάει να μας συνθλίψει».
Δευτέρα 28 Ιουνίου
Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο «φρουρίου»
Ώρα 9.30 μ.μ. Τιμή εισιτ. 12 ευρώ, φοιτ. 10 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων στον ΠΟΔΤ και στο καφέ του Μύλου Ματσόπουλου.
ένθετο
«Ο Ρέτσος εικονογραφεί τα πρόσωπα του Κεχαΐδη δισδιάστατα και τυπολογικά, μεταφέρει σε αυτά όλη την κωμωδιογραφική υποθήκη της γελοιότητας και το σπασμωδικό γέλιο των μοιραίων. Δεν κρύβεται και δεν υποκρίνεται πίσω από την προοπτική του χρόνου, πίσω από το «βάθος του ήρωα» ή τον όγκο του κοινωνικού ρεαλισμού. Η διδασκαλία του στο «Τάβλι» έχει πριν από όλα να επιδείξει μια άγρια υπερρεαλιστική αθωότητα. Μια αθωότητα χωρίς αναισθητικό. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε άλλη δημιουργικότερη, αποτελεσματικότερη επιβεβαίωση της άποψης ότι το έργο του Κεχαΐδη είναι, πράγματι, ένα από τα λαμπρότερα δημιουργήματα του ελληνικού λόγου. Μιλάμε τώρα για μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων».
Γρηγόρης Ιωαννίδης «Ελευθεροτυπία 17/4/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!