Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Διήμερες εργασίες στο Ανθηρό Καρδίτσας για τη διάσωση ιστορικών μνημείων

Η ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ, ΤΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟ ΑΝΘΗΡΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΣΤΙΣ 5.6.2010. ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑΣ.
Διήμερο εργασιών με αντικείμενο την...
...εξέταση δυνατότητας αναστήλωσης της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας καθώς και της διάσωσης της γέφυρας Κουτσοκαμάρας πραγματοποιήθηκε στην Αργιθέα Καρδίτσας στις 5 και 6 Ιουνίου 2010. Συγκεκριμένα:
Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 5 Ιουνίου και ώρα 11.00 π.μ. έλαβε χώρα στο Ανθηρό Αργιθέας Καρδίτσας η τρίτη κατά σειρά διανομαρχιακή συνάντηση φορέων των Νομών Καρδίτσας και Άρτας με κύριο θέμα την Επιστημονική Ημερίδα που θα γίνει στις Πηγές Αρτας την 23η Αυγούστου 2010.
Τις εργασίες της συνάντησης διήυθυναν ο εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Κώστας Γραμμένος με τους Νίκο Μπαλά και Μενέλαο Παπαδημητρίου.
Συζητήθηκαν οι περαιτέρω διαδικασίες και λεπτομέρειες ώστε η ημερίδα να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίστηκαν οι δυνατότητες συνδυασμού των εκδηλώσεων του Σέλτσου με τις εργασίες της ημερίδας, η τοποθεσία και η ώρα υλοποίησης,, οι επί μέρους επιτροπές για καταμερισμό εργασιών, το λεπτομερές πρόγραμμα, ο κατάλογος των προσκεκλημένων, οι εισηγητές και ομιλητές της ημερίδας, οι τρόποι χρηματοδότησης από τους φορείς και τις χορηγίες, ο τρόπος κάλυψης από τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και θέματα υποδομών και διοικητικής υποστήριξης.
Οριστικά ως τόπος διεξαγωγής της Ημερίδας αποφασίσθηκε η Κεντρική Πλατεία των Πηγών Άρτας, όπου και τα μνημεία Πεσόντων.
Παραβρέθηκαν η αντινομάρχης Ιωαννίνων κ. Μαρία Τσολάκη, ο αντινομάρχης Άρτας κ. Αντώνης Γαλάνης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Καρδίτσας κ. Κώστας Φωτάκης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός, ο δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας, οι αντιδήμαρχοι Τετραφυλίας Κώστας Μπούκας και Νίκος Γεωργαλής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Λάμπρος Φώτος ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Κώστας Καρακώστας τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Νίκος Μπαλάς και Νίκος Ζήσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Τσούμαρης και η Γεν. Γραμματέας Ιωάννα Νασιώκα, , οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Νομαρχίας Καρδίτσας Ερμιόνη Βασιλού-Γραμμένου και Νίκος Τσουβέλας, ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Πηγών Γιάννης Βλάχος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως του Δήμου Τετραφυλίας Πέτρος Γώγος, ο Αντιδήμαρχος Αργιθέας Θωμάς Σκουμής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αργιθέας και πρώην Ανιδήμαρχος Γιώργος Χασιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος- Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας Αποστόλης Σέμπρος, ο Πρόεδρος του Τ. Σ του Ανθηρού Τάσος Ευαγγέλου με το μέλος Γιώργο Κωτή καθώς και πολλοί κάτοικοι των Δημοτικών διαμερισμάτων Πηγών Άρτας και Ανθηρού Καρδίτσας.
Συγκινητική ήταν η παρουσία του Αργιθεάτη (εκ Καρυάς) τραυματία αντάρτη της ΙΙ Μεραρχίας του καπετάν Διαμαντή κ Αλέξανδρου Κατσίκη ο οποίος αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από τη μάχη του Κοράκου και την ανατίναξη του γεφυριού.
Ευχάριστη νότα μετά το γεύμα ήταν η φλογέρα του Θεόδωρου (Λούλη) Καναβού που έδωσε πατριωτικό αέρα στην προσπάθειά μας.
Τη δεύτερη ημέρα Κυριακή - 6 Ιουνίου - σηματοδοτήθηκε η έναρξη του ουσιαστικού πλέον μέρους του φιλόδοξου σχεδίου, αφού ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών από το Ανθηρό - του Κώστα ΚΩΤΗ, Πολιτικού Μηχανικού και Προέδρου της ΑΧΕΛΩΟΣ ΑΤΕ και της Αναστασίας(Τάσας) Διον. ΚΩΤΗ, Τοπογράφου Μηχανικού που σημειωτέον ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς - υπό την καθοδήγηση και βοήθεια των Χρήστου Καναβού-Δημάρχου Αργιθέας, Νίκου Μπαλά και Μενέλαου Παπαδημητρίου και τη βοήθεια των Λάμπρου Βασ. Παπαϊωάννου και Γεωργίου Σιώτα διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στο χώρο της γέφυρας Κοράκου και ακολούθησε μέτρηση των διαστάσεων και αποτύπωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των απομειναριών της θρυλικής Γέφυρας, του κτίσματος της Κούλιας και της σημερινής αμαξιτής Γέφυρας . Εν συνεχεία ακολούθησε σύσκεψη με ανταλλαγή απόψεων ώστε στην περίπτωση έναρξης του έργου να ακολουθηθούν οι πλέον ενδεδειγμένοι τρόποι για την οικονομικότερη, ταχύτερη, ασφαλέστερη και ποιοτική ανακατασκευή της γέφυρας .Οι ανωτέρω Μηχανικοί θα συντάξουν σχετική τεχνική και οικονομική προμελέτη και θα παρουσιάσουν ως εισηγητές αυτή στην Ημερίδα.
Οι εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής είναι συνεχείς και σε καθημερινή σχεδόν βάση. Η επόμενη ανάλογη και τελευταία διανομαρχιακή συνάντηση προγραμματίστηκε για το Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 11.00 στις Πηγές Άρτας όπου θα συζητηθούν τα διαδικαστικά θέματα, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και θα δρομολογηθούν οι διεργασίες για την υλοποίηση της ημερίδας.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Αλέκος Βασ. Κατσίκης, α΄ από αριστερά και δίπλα του ο Μενέλαος Παπαδημητρίου με τους Νίκο Τσουβέλα Νομαρχιακό Σύμβουλο Καρδίτσας και τον κ. Αντώνη Γαλάνη, Αντινομάρχη Άρτας. Ήταν αντάρτης στη ΙΙ Μεραρχία του Καπετάν Διαμαντή και πέρασε τη Θρυλική Γέφυρα Κοράκου τραυματίας λίγες ώρες πριν την ανατίναξή της στις 28.3.1949. Τον ανεύρε ο Μενέλαος Παπαδημητρίου κατά την ιστορική του έρευνα για τη Γέφυρα Κοράκου και έτσι πλέον υπάρχουν τρείς αυτόπτες μάρτυρες της τραγικής εκείνης ημέρας. Ο Αλέκος Κατσίκης κι ο Κώστας Κολοβός(αντάρτες της ΙΙ και της Ι Μεραρχίας του ΔΣΕ) και ο Γεώργιος Βελαέτης από τον Εθνικό Στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!