Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πολλοί λίγοι άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη

Ακόμα και χωρίς να κάνουν καμία θεραπεία, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο, τελικά πεθαίνουν από την πάθηση, σύμφωνα με μια νέα...
...σουηδική επιστημονική έρευνα, που εκτιμά ότι, έπειτα από δέκα χρόνια, η ασθένεια σκοτώνει λιγότερο από το 3% των πασχόντων, συνεπώς δεν δικαιολογεί πανικό, καθώς δεν είναι κατ' ανάγκην μια μοιραία πάθηση. Εξάλλου, μια άλλη γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν την ασθένεια στα ούρα των καρκινοπαθών!
Η σουηδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, συνέκρινε τους θανάτους μεταξύ 6.800 ανδρών που είχαν καρκίνο του προστάτη και έκαναν άμεση θεραπεία -χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολίες- σε σύγκριση με αυτούς που απλώς παρακολουθούνταν από τους γιατρούς, χωρίς να κάνουν καμιά θεραπεία. Όταν ακολουθείται αυτή η τακτική του "βλέπουμε και κάνουμε", οι ασθενείς δεν προχωρούν σε θεραπεία εξαρχής, αλλά μόνο όταν ο καρκίνος εξελιχθεί.
Οι άνδρες κάτω των 70 ετών είχαν χαμηλού ή μεσαίου κινδύνου καρκίνο του προστάτη. Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, ένας στους πέντε άνδρες (20%) από την ομάδα όσων δεν είχαν κάνει θεραπεία, είχαν πεθάνει, περίπου διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με όσους είχαν πεθάνει από την ομάδα που είχαν κάνει θεραπεία. Όμως, ο αριθμός των θανάτων στην πρώτη ομάδα, ουσιαστικά, δεν διέφερε από τον αριθμό των θανάτων στο γενικό πληθυσμό. Λιγότερο από το 3% είχαν στην πραγματικότητα πεθάνει, εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη και τα μέλη των πασχόντων της πρώτης ομάδας (που δεν είχαν κάνει θεραπεία) βρέθηκαν να έχουν εξ αρχής χειρότερη υγεία κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ των ανδρών με διαγνωσμένο χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, μόνο το 2,4% θα πεθάνει από την ασθένεια μετά από μια δεκαετία, αν δεν έχει κάνει καμία θεραπεία. Αν και αυτός ο αριθμός είναι περίπου τριπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό θανάτων όσων πάσχουν από καρκίνο του προστάτη αλλά έχουν εξ αρχής κάνει κάποια θεραπεία (συχνά όμως με ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ακράτεια ούρων και προβλήματα στο σεξ), δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ποιο βαθμό αυτή η διαφορά του αριθμού θανάτων στην πραγματικότητα δεν αντανακλά παρά το χειρότερο γενικά επίπεδο υγείας αυτών που δεν είχαν κάνει θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό θανάτων, οι Σουηδοί ερευνητές, όπως και άλλοι επιστήμονες πρόσφατα, δήλωσαν ότι η τακτική αναμονής εκ μέρους του ασθενούς και του γιατρού του (δηλαδή η αναβολή οποιασδήποτε θεραπείας) "φαίνεται να είναι κατάλληλη" για πολλούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου. Πρόσθεσαν ότι, μάλιστα, η διάγνωση μπορεί να λειτουργήσει και ως "καμπανάκι κινδύνου" για τη γενικότερη βελτίωση της υγείας του ασθενούς μέσα από σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή.
Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!