Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Σ. Χατζηγάκης: «Ζημιώνει τη χώρα η τακτική του ΠΑΣΟΚ»

Απάντηση του βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης για το πακέτο στήριξης των αγροτών που δόθηκε το 2009
Ως την καλύτερη απάντηση στην Κυβέρνηση η οποία διαδίδει εδώ και μήνες πως η χώρα μας έχει υποστεί κυρώσεις για το «πακέτο των 500 εκ. Ευρώ» που διατέθηκε πέρυσι στους Έλληνες αγρότες, χαρακτηρίζει την...

...χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ε. ο τρικαλινός βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση διαψεύδονται οι «προφήτες» της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζονταν ότι έχει επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας. Τώρα αποδεικνύεται ποιοί ψεύδονταν τόσο καιρό, ποιοί δημιουργούσαν ψεύτικες εντυπώσεις και ποιοι έλεγαν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο κατά της χώρας μας από την Ε.Ε. για τις περσινές αποζημιώσεις, αφού μόλις σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για την αξιολόγηση αυτών. Αλήθεια, ποιος την προκάλεσε μετά από 13 μήνες; Είναι πραγματικά κρίμα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προστρέχει στην «Αυλή του Δαρείου» προκειμένου να τιμωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Όμως, αυτή η τακτική, να προσφεύγουμε στις Βρυξέλλες, όπως στην αρχαιότητα στην «Αυλή του Δαρείου», εκθέτει τη χώρα μας τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και απέναντι στους εταίρους μας και λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων αγροτών. Διπλή τακτική που εφήρμοσε από πέρσι το ΠΑΣΟΚ, όταν στο εσωτερικό χαρακτήριζε ως «ψίχουλα» το ποσό των αποζημιώσεων στους αγρότες και στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «παρανομίες της Κυβέρνησης της ΝΔ».
Κι όμως, όλες αυτές τις ημέρες, εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν –με μοναδικό σκοπό την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης– ότι δήθεν η Ε.Ε. είχε επιβάλει πρόστιμο στη χώρα μας για το περσινό πακέτο αποζημιώσεων και μάλιστα διαβεβαίωνε ότι αυτό ξεπερνούσε τα 200 εκ. €!
Η Κυβέρνηση, αντί να συνεχίσει να προτρέπει ουσιαστικά την Ε.Ε. να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα μας –με μοναδικό στόχο την κατασυκοφάντηση του έργου των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας– οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σοβαρευθεί.
Ας σταματήσει η Κυβέρνηση να βλάπτει τη χώρα και τους Έλληνες αγρότες, πολύ περισσότερο όταν η η ίδια παραβλέπει ένα ισχυρό όπλο νομιμότητας για τις εθνικές αποζημιώσεις του Ιανουαρίου 2009: Τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Απόφασή της (της 28/10/09) επέτρεψε την καταβολή ποσού μέχρι και 15.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε κάθε χώρα –με τη δυνατότητα συμψηφισμού με άλλες ενισχύσεις που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα. Με την Απόφαση αυτή, η ίδια η Κοινότητα νομιμοποιεί κάθε τέτοια ενίσχυση της τελευταίας διετίας, καθιστώντας άνευ αντικειμένου τη διερεύνηση του πλαισίου καταβολής των 425 εκ.€ για νόμιμες αποζημιώσεις σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει την Απόφαση αυτή, αντί να επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Δελτίο Τύπου
Διαβάστε περισσότερα...

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η προστασία τους είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων.
Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους μικρούς και αστικούς υγροτόπους
και δήλωση του Μ. Τρεμόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, έρχεται να μας θυμίσει...
...τη σημασία των υγροτόπων αλλά και τις απειλές που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν.
Παρά τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά, και τη γενικευμένη αναγνώριση της αξίας τους για την ανθρώπινη επιβίωση, οι υγρότοποι διεθνώς αλλά και στη χώρα μας υφίστανται έντονες πιέσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής τους Μιχάλης Τρεμόπουλος έχουν αναλάβει ιδιαίτερες πρωτοβουλίες για την επισήμανση των αδυναμιών στις θεσμοθετημένες διαδικασίες προστασίας τους. Πλήθος σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στους έξι μήνες συμμετοχής των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο (σχετικός κατάλογος παρατίθεται στο τέλος) ενώ ήδη κατατέθηκε και νέα ερώτηση, και για τους μικρούς και αστικούς υγρότοπους συνολικά.
Ακόμη και οι υγρότοποι μικρής κλίμακας, έχουν μεγάλη σημασία για τη βιοποικιλότητα και τη διαθεσιμότητα νερού. Αποτελούν χώρους διατροφής και αναπαραγωγής για είδη απειλούμενα ή ενδημικά, όπως και ζωτικής σημασίας σταθμούς για μεταναστευτικά πουλιά. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εκτός των ορίων των περιοχών NATURA 2000, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικολογική συνοχή τους. Ωστόσο, κινδυνεύουν από ασύνετες ανθρώπινες επεμβάσεις, ενώ η κλιματική αλλαγή και η απειλούμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επιτείνει την απώλεια και την υποβάθμισή τους. Σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ολοκληρωμένη απογραφή ούτε αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την προστασία τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταστροφές συχνά χωρίς να τις αντιληφθεί κανείς και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για τη διαφύλαξή τους.
Ιδιαίτερη σημασία για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων στις πόλεις, έχουν επίσης οι υγρότοποι που διασώζονται εντός του αστικού ιστού, όπως οι χείμαρροι. Ωστόσο και αυτοί συχνά καταστρέφονται ή υποβαθμίζονται, με παρεμβάσεις όπως καθαρισμό με βαρέα μηχανήματα, καταστροφές στη βλάστηση, εγκιβωτισμό, τσιμεντοποίηση ή και κάλυψη, αντί για τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις «πράσινης μηχανικής» και αναβάθμισης της φυσικής βλάστησης.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει αν κρίνει επαρκή την υπάρχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική και νομοθεσία για υγροτόπους μικρής κλίμακας εντός και εκτός αστικών σχηματισμών, τι μέτρα λαμβάνονται για την υποβάθμιση τέτοιου τύπου οικοσυστημάτων στα κράτη – μέλη και τι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την προστασία τους;
«Για μας η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν είναι άλλη μια ευκαιρία για φτηνές δηλώσεις. Οι παρεμβάσεις μας είναι ουσιαστικές και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του οικολογικού κινήματος που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι ανεκτίμητο. Κι αυτό γιατί σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνάμε, γίνεται ακόμη πιο αισθητή η ανάγκη να διατηρήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση ώστε να εξασφαλίσουμε και τη δική μας επιβίωση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση του φιλοζωικού σωματείου με τον δήμαρχο Τρικάλων.

Τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλο επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία του Φιλοζωικού Σωματείου Τρικάλων «Άργος» με την πρόεδρο κ. Ξανθή Νικολαράκη και τις κυρίες κ.κ. Σοφία Λιτροσυγκούνη και Λίλυ Κίττου, ενώ παρούσα ήταν και η εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γεωργία Ζάχου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα...
...που απασχολούν το προσωρινό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στη Σωτήρα καθώς επίσης τους τρόπους για να αντιμετωπισθούν και τα τελευταία προβλήματα που υφίστανται στο κυνοκομείο.
Επισημάνθηκε πάντως ότι ήδη έχει γίνει μεγάλος αγώνας δρόμου για να φθάσουμε στο σημερινό ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την περισυλλογή και φύλαξη των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους της πόλης. Οι βελτιώσεις που ζητήθηκαν αφορούν την τσιμεντόστρωση της εξωτερικής περίφραξης του κυνοκομείου καθώς επίσης την ολοκλήρωση των υποδομών για ζώα. Ακόμη αναφέρθηκε ότι σταδιακά θα κατασκευαστεί και το μόνιμο καταφύγιο των ζώων στον ίδιο χώρο.
Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει καμπάνια από τον Δήμο έτσι ώστε να αυξηθεί η υπευθυνότητα των πολιτών με στόχο την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαίο θα ήταν να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι στειρώσεις των σκύλων, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στους δρόμους της πόλης.
Επισημάνθηκε πάντως ότι ήδη στα Τρίκαλα έχει μειωθεί αισθητά το θέαμα των αδέσποτων σκύλων στους δρόμους, καθώς μεγάλος αριθμός τους έχει ήδη περισυλλεγεί και περιθάλπεται στο κυνοκομείο της Σωτήρας.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρτυ με… συζυγικά βάρη και αρκούδες στο χιόνι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου το καθιερωμένο –πλέον- πάρτυ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ίσως το πιο επιτυχημένο πάρτυ που γίνεται σε Χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Διοργανωτές της βραδιάς η ΑΝΕΝΤ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αιθήκων και η Ραδιοφωνική λέσχη 97.6.
Από νωρίς το απόγευμα οι...
...μουσικοί παραγωγοί της Λέσχης ήτανε στην πίστα του Χιονοδρομικού εκπέμποντας το πρόγραμμα του σταθμού ζωντανά από την καρδιά του πάρτυ, παροτρύνοντας παράλληλα τους φίλους του σταθμού και του χιονιού να ανηφορίσουν προς το Περτούλι.
Δυστυχώς φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα καλές καθώς η βροχή συμμετείχε… ενεργά στο πάρτυ, κάτι που πάντως δεν πτόησε χιλιάδες επισκέπτες να βρεθούνε στο χώρο. Αν και η ποιότητα του χιονιού δεν επέτρεπε καταβάσεις, ήταν επαρκής για παιχνίδια και διαγωνισμούς. Το… σουξέ του φετινού πάρτυ ήταν ο διαγωνισμό «συζυγικά βάρη». Σε αυτό τον διαγωνισμό ο άντρας του ζευγαριού έπρεπε να τραβήξει τη σύζυγό του με έλκηθρο μέχρι την κορυφή της μικρής πίστας και στη συνέχεια να κατεβούνε μαζί προς τα κάτω. Ήταν τέτοια η συμμετοχή παρά την αρχική διστακτικότητα, που ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε 4 φορές!
Την ίδια ώρα οι διοργανωτές είχαν απλώσει… την ψησταριά για τα λουκάνικα, το καζάνι με τη φασολάδα και τον πάγκο με το κρασί, προσφορά των χορηγών της βραδιάς, ενώ ο Άγγελος Πατσιατζής ολοκλήρωνε το απίστευτο δημιούργημά του από χιόνι, μία αρκούδα ύψους 5.7 μέτρων!
Το πάρτυ συνεχίστηκε μετά τις 10.00 στο νέο σαλέ με το εξαιρετικό σχήμα «Γόβα γιλέκο» να ροκάρει ζωντανά ανεβάζοντας τους ρυθμούς και έκλεισε με τους μουσικούς παραγωγούς της Λέσχης να εναλλάσσονται στα decks, παίζοντας αγαπημένες επιτυχίες.
Αναμφισβήτητα το φετινό πάρτυ ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα παρά τις καιρικές αντιξοότητες και σε αυτό βοήθησαν ιδιαίτερα οι χορηγοί της βραδιάς: Ηλεκτρικά Μόκκας, Τζάκια Μεγαρχιώτης, Goodys, S/M Ντινόπουλος, Εστιατόριο – Ξενοδοχείο Καλαμαρά, ΠΟΡΣΕΛ, Cafe Et Toi, Καρακικές 11–22, Ξεχωριστά Ταξίδια, Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, Ζάζας, Κουφώματα Compact, Κατεψυγμένα Αφοί Λαναρά, Έπιπλα Φωτόπουλος, Claviano, Trench, Εκδηλώσεις Elegant Events, Κάβα Τσίνας, Ταβέρνα Κρεοπωλείο Μαργαρίτης, Fun Action Shop.
Δείτε φωτογραφίες από το πάρτυ στο site της Λέσχης www.976.gr και βίντεο στο YouTube, ψάχνοντας για Χιονοδρομικό Περτουλίου.
Ραντεβού στο επόμενο πάρτυ!
Δελτίο Τύπου
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυση σε τράπεζα για τοκογλυφία με κάρτες!

Την ώρα που η κρίση υπερχρέωσης των καταναλωτών κορυφώνεται, για πρώτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη εξετάζει μήνυση εναντίον μεγάλης τράπεζας για τοκογλυφία με πιστωτικές κάρτες, ενώ η… βαλίτσα πηγαίνει αρκετά μακριά, αφού ο μηνυτής θίγει και το μείζον θέμα των παράνομων, όπως ισχυρίζεται, κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες με υπερβολικές χρεώσεις και...
...στα οποία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι ισολογισμοί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «B», εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο κ. Τάκης Χριστοδουλόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών (ΕΙΧΕ) εναντίον γνωστής τράπεζας, δικηγορικών και εισπρακτικών εταιρειών, διεθνών εταιρειών πιστωτικών καρτών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Στην αναφορά του, ο γνωστός εκπρόσωπος καταναλωτών σε εκατοντάδες υποθέσεις διαμάχης με τράπεζες, αναφέρει γεγονότα και επισυνάπτει αποδεικτικά έγγραφα, μαζί με σημαντικό αριθμό δικαστικών αποφάσεων, που αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν αυτεπάγγελτα διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, σχετικά με δύο πιστωτικές κάρτες δύο καταναλωτών που εκπροσωπεί.
Τονίζει όμως, ότι το θέμα είναι πολύ ευρύτερο, καθώς «η συγκεκριμένη τράπεζα έχει εκδώσει σε πελάτες της κατά τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια όμοιες ή περεμφερείς πιστωτικές κάρτες, σε συνολικό αριθμό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000) και με τους ίδιους ή περεμφερείς όρους και συμφωνίες».
Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι με διάφορες γνωστές μεθοδεύσεις, που κατ’ επανάληψη έχουν κριθεί ως καταχρηστικές από τα δικαστήρια, οι κάρτες των δύο καταναλωτών χρεώθηκαν με υπερβολικά υψηλά ποσά, ενώ η τράπεζα και οι δικηγόροι της διεκδίκησαν με δικαστικά μέσα αυτές τις παράνομες χρεώσεις: «προέβησαν σε ψευδείς εν γνώσει όλων τους ισχυρισμούς, τους οποίους υποστήριξαν με την επίκληση και προσαγωγή εγγράφων, στα οποία περιέχονταν εν μέρει μη νόμιμες αξιώσεις της τράπεζας, παραπλανώντας έτσι την δικαστή στην έκδοση διαταγής πληρωμής υπέρ των απόψεών της και σε βλάβη της περιουσίας ημών των πελατών της τράπεζας», τονίζει ο μηνυτής.
Το μεγαλύτερο ποσό των παράνομων, σύμφωνα με τη νομολογία, χρεώσεων αφορά υπολογισμό των τόκων με επιτόκια πολύ υψηλότερα από το δικαιοπρακτικό. «Η τράπεζα χρέωσε την κάρτα συνολικά για τόκους και ανατοκισμούς αυτών το ποσό των Ευρώ 3.940,36, ενώ οι νόμιμοι και αποδεκτοί τόκοι με βάση όχι το τραπεζικό επιτόκιο της κάρτας αλλά τα δικαιοπρακτικά επιτόκια που ίσχυσαν κατά καιρούς ήταν μόνο Ευρώ 1.195,42. Χρεώθηκε δηλαδή η καρτούχος με ποσό τόκων Ευρώ 2.975,82 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ».
Σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο μηνυτής τονίζει ότι «οι άδειες που έχουν λάβει οι τράπεζες, όπως και η κατηγορούμενη, έχουν όρους και προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι η υποχρέωση να λειτουργούν τηρώντας την κείμενη νομοθεσία, τις διατάξεις και τις αποφάσεις περί πιστωτικών ιδρυμάτων (άρθρο 8). Τον βασικό αυτό όρο αδειοδότησης, οι τράπεζες με την συνεπή ανοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, παραβιάζουν βάναυσα και διαχρονικά. Αυτό ισχύει και για την κατηγορούμενη ενώ η συνεπής και διαχρονική ανοχή της Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε. φέρεται να συνιστά παράβαση καθήκοντος».
Οι διαφορές μεταξύ νόμιμων και παράνομων χρεώσεων αποτελούν, κατά το μηνυτή, προϊόντα εγκλήματος, ενώ «το συνολικό ποσό των ποσών αυτών αποτελεί μέρος των εσόδων και των κερδών της τράπεζας, όπως παρουσιάζονται κάθε χρόνο στον ισολογισμό και στα αποτελέσματα χρήσης που ελέγχουν οι ορκωτοί λογιστές της τράπεζας και εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο. Έτσι, κάθε χρόνο, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης ΔΕΝ απεικονίζουν ορθά την πραγματική οικονομική κατάσταση της τράπεζας αλλά είναι ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ και παραπλανούν το επενδυτικό κοινό (μετόχους της τράπεζας και γενικότερα τους επενδυτές). Η δε διανομή μερισμάτων που ακολουθεί, συνιστά νομιμοποίηση των εσόδων αυτών από τις παράνομες χρεώσεις στις κάρτες (και τα άλλα τοκοτεχνάσματα της τράπεζας)»!
Μάλιστα, ο μηνυτής σημειώνει, ότι αυτό το θέμα είχε θίξει ο ίδιος με την ιδιότητα του μετόχου σε συνέλευση των μετόχων της κατηγορούμενης τράπεζας, χωρίς να λάβει απάντηση από τη διοίκησή της, εκτός από μια προειδοποίηση ότι «θα τα πούμε στα δικαστήρια». Ποτέ, όμως, η διοίκηση της τράπεζας δεν προχώρησε σε δικαστικές ενέργειες, σημειώνει ο μηνυτής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος έχει επισυνάψει ως σχετικά έγγραφα δεκάδες δικαστικές αποφάσεις κατά των τραπεζών για παράνομες χρεώσεις, πολλές από τις οποίες είναι τελεσίδικες και αμετάκλητες. Η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών έναντι καταναλωτών ελέγχεται από την ποινική Δικαιοσύνη, σημειώνουν έγκριτοι νομικοί.
Πηγή: banksnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σήμα SOS των τραπεζιτών στο Μαξίμου

Μπλόκο δανειστών» συναντούν πλέον οι ελληνικές τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, μετά την άγρια κερδοσκοπική επίθεση στα ομόλογα, που έχει ανεβάσει το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας στις 420 μονάδες βάσης και ήδη το σήμα SOS των τραπεζιτών έφθασε...
...Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των υπουργών του οικονομικού επιτελείου, οι επικεφαλής της Εθνικής, της ΑΤΕ και του Ταχ. Ταμιευτηρίου περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνονται, απειλώντας ευθέως τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος:
- Οι τραπεζίτες τόνισαν, ότι το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά των ελληνικών ομολόγων και, κατ’ επέκταση, του τραπεζικού συστήματος, παίζεται πλέον στην αδιαφανή αγορά των Credit Default Swaps, όπου το κόστος ασφάλισης των ελληνικών χρεογράφων συναγωνίζεται πια ευθέως το αντίστοιχο κόστος των τίτλων του Ντουμπάι, λίγο πριν διασωθεί πρόσφατα με μια «ένεση» 10 δις. δολ. από το Άμπου Ντάμπι.
- Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τους πρωταγωνιστές στην αγορά των CDS για ελληνικά ομόλογα, καθώς έχουν πολύ μεγάλες θέσεις τίτλων, της τάξεως των 40 δις. ευρώ. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων (οι απώλειες έφθασαν το 6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, και το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο παγκοσμίως) ασκεί σοβαρή πίεση στην κεφαλαιακή βάση και τα αποτελέσματα των τραπεζών, που φημολογείται έντονα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 θα είναι εξαιρετικά αδύναμα.
- Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, οι ελληνικές τράπεζες συναντούν σοβαρά εμπόδια χρηματοδότησης με repos ελληνικών ομολόγων και στην ουσία είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά. Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, αν η σημερινή διαταραχή συνεχισθεί σύντομα θα τεθεί ζήτημα σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, καθώς η ασφυξία μεταφράζεται σε σοβαρές ζημιές, την ώρα μάλιστα που και η ΕΚΤ περιορίζει τις ροές πιστώσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Πάντως, από κυβερνητικούς κύκλους εκφράζεται αισιοδοξία, ότι αρχής γενομένης από την Τετάρτη, όταν θα εγκριθεί το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Κομισιόν, η κατάσταση στην αγορά ομολόγων θα αρχίσει να εξομαλύνεται. «Αν οι επιθέσεις συνεχισθούν, θα είναι πλέον σαφές ότι στρέφονται κατά του ευρώ και όχι κατά της Ελλάδας και θα απαιτηθούν άλλες μορφές συντονισμένης δράσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Πάντως, τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αποτελούν εστία διεθνούς ανησυχίας. Η BNP Paribas υπογραμμίζει ότι σε λίγο τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα αρχίσουν να τρομοκρατούν τις αγορές παραγώγων, κυρίως δηλαδή την αγορά των CDS, καθώς η δραματική αύξηση του κόστους ασφάλισης είναι πιθανό να οδηγήσει ορισμένες τράπεζες σε προβλήματα εξυπηρέτησης των συμβάσεών τους.
«Αυτό που θα τρομάξει πολύ τις αγορές είναι το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου στα CDS. Η δική μας αντίληψη είναι, ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ ενεργοί παίκτες σε αυτή την αγορά και δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί ο βαθμός έκθεσης που έχουν. Όσο τα spread για το Δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν υπό πίεση, αυτό θα βαρύνει τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα», τονίζει αναλυτής της BNP.
Ουσιαστικά, το αρνητικό σενάριο που περιγράφεται είναι η ενδεχόμενη αδυναμία μιας ή περισσότερων ελληνικών τραπεζών να συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων ή τίτλων άλλων ελληνικών τραπεζών που ασφαλίζονται με CDS. Αν αυτό το «μαύρο» σενάριο επαληθευθεί, η ισχύς της «βόμβας» θα ξεπεράσει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, δοκιμάζοντας τη σταθερότητα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι η ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες για να «κάψουν» όσους κερδοσκοπούν κατά της Ελλάδας.
Πηγή: sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χθες Κυριακή ο φακός του trikalaola κατέγραψε…

Την κοπή πίτας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Νομού Τρικάλων.
Το απογευματινό γυναικών Βαρουσίου.
Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Μετσοβιτών Τρικάλων.
Την κοπή πίτας του συνδέσμου φιλόλογων Τρικάλων.
Την εκδήλωση της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου.
Τον Μέγα Εσπερινό του Αγίου Αθανασίου.
Τη κοπή της πίτας του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων.
Το απογευματινό γυναικών του εκπολιτιστικού συλλόγου Δενδροχωρίου.
Στιγμιότυπα του αγώνα Φωτάδα – Κρύα Βρύση.
Για όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά και το σχετικό φωτορεπορτάζ.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό που έμεινε από την εκδήλωση, ήταν μία… «Γλύκα»

Στον ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού.
Δόθηκε απόψε στα Τρίκαλα το στίγμα της αποκριάς.
Είναι στιγμές που δυσκολεύεσαι να περιγράψεις με λόγια ένα γεγονός, που θα ήθελες να δώσεις κάποια έμφαση, για να δώσεις το στίγμα της απόλυτης επιτυχίας. Έτσι συμβαίνει και τώρα με το θέμα μας. Γνωρίζει κανείς...
...ένα απογευματινό γυναικών, να ξεκινά στις 6 μ.μ. και τελειώνει στις 1:30 την άλλη μέρα το πρωί; Κι όμως, αυτό έγινε… χθες το απόγευμα, χθες το βράδυ και σήμερα! Πως αλλιώς να περιγράψουμε μία εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δενδροχωρίου «Το Θεμέλιο», στο Πύλης Μέγαρο, το οποίο βούλιαξε από γυναικείο πληθυσμό. Και μία επιτυχημένη εκδήλωση, δεν χαρακτηρίζεται από την πολυπληθή παρουσία του κόσμου, αλλά από τη συμμετοχή τους. Η πίστα του κέντρου ήταν συνεχώς γεμάτη και όλες σχεδόν οι γυναίκες χόρεψαν στους ξέφρενους ρυθμούς του D.J. Δημήτρη Μπαλατσού. Το πρόγραμμα άρχισε χθες στις 6 μ.μ. και στην αρχή παρουσιάστηκαν Latin χοροί από χορευτικό των Τρικάλων, παίχτηκαν διάφορα σκετς με πρωταγωνιστή τον άπαιχτο Λάκη Παπακώστα και στη συνέχεια άρχισε το ξέφρενο χορευτικό πρόγραμμα, που τελείωσε πριν από μία ώρα, στις 1:30! Η κάμερα του trikalaola κατέγραψε 40λεπτο βίντεο από την πολύ όμορφη εκδήλωση και πάρα πολλές φωτογραφίες, τα οποία θα ανεβάσουμε σταδιακά στο site. Δείτε μερικές εκδικητικές φωτό.
Διαβάστε περισσότερα...