Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Συνέντευξη τύπου για τον ημιμαραθώνιο "Θανάσης Σταμόπουλος"


Στα πλαίσια της διοργάνωσης του 3ου Ημιμαραθώνιου δρόμου Θανάσης Σταμόπουλος από την Καλαμπάκα στα Τρίκαλα που διεξάγεται την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Διβάνη στα Τρίκαλα, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από τον Σύλλογο δρομέων Τρικάλων.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα...
...παρουσία του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων κου Βασίλη Νάκη και του προέδρου Ε.Α.Σ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Θεσσαλίας κου Δημήτρη Χαχάμη. Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ν. Τρικάλων κος Δημήτρης Κωτούλας καθώς και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τάχος, ενώ την πλευρά των αθλητών εκπροσώπησε η πρώην πανελλήνια πρωταθλήτρια δρόμων αντοχής και νυν μέλος του Συλλόγου Δρομέων Ν. Τρικάλων κα Βίβιαν Γρατσάνη.
Εκτός των καθιερωμένων χαιρετισμών, πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη παρουσίαση σε οθόνη προβολής, με αντικείμενο το ιστορικό και τη φιλοσοφία του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων, το στόχο και την προώθηση της διοργάνωσης καθώς και πληροφορίες για τους αγώνες λαϊκού μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα.
Με το κλείσιμο της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς του αγώνα PEPSI MAX και GATORADE, τους μεγάλους υποστηρικτές ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε ¨ΟΛΥΜΠΟΣ¨, ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΟΚΚΑΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΚΑΤΩΓΙ, ΒΙΟΓΩΝΙΑ, ΟΠΤΙΚΑ ΒΕΝΔΙΣΤΑΣ και ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΖΩΝΗΣ, τους χορηγούς του αγώνα CLAVIANO, ΚΑΒΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑΣ, ΜΠΑΝΙΟ – ΔΑΠΕΔΟ ΝΙΟΛΑΟΥ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΣΤΑΦΥΛΑ, BARROUGE, ΕΤΑΙΡΙΑ COMPACT, GBA INTERNET DEVELOPMENT, ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΠΟΡΣΕΛ, ΕΙΔΗ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ VARRAS, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ALUPAT, ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΤΟΝΤΟΣ, MUSIC BAR PUBLIC, FOOD SERVICE, REVOIL ΚΟΤΣΙΡΑΣ, MAGIC SUN SOLARIUM, CAFÉ BAR MONDO, HOTEL DIVANI – TRIKALA, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ GLAZE, ΑΝΔΡΙΚΟ ΝΤΥΣΙΜΟ TRENCH, ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΣΙΟΣ, τους προμηθευτές SUPER MARKET ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΡΟ ΗΒΗ ΛΟΥΤΑΚΙ, ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ GEL GU, ΚΗΠΟΣ & ΣΠΙΤΙ ΑΦΟΙ ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ PALLET STORES, ΚΡΑΣΙ ΕΥΑΪΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΔΑ, τους χορηγούς επικοινωνίας: ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΡΕΥΝΑ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, το GOAL TRIKALA.GR και ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ 97.6, το γυμναστήριο MY GYM και το κατάστημα WOODLAND, καθώς επίσης το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου ο πολιτιστικός σύλλογος Μαυρομματίου << Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ >> στα πλαίσια της πολιτιστικής και ανθρωπιστικής του προσφοράς, διενήργησε εθελοντική αιμοληψία για λογαριασμό της τράπεζας του χωριού μας . Για τον σκοπό αυτό έφερε κινητή μονάδα από το Νοσοκομείο Καρδίτσας επανδρωμένη με το...
...κατάλληλο προσωπικό για αυτές τις περιπτώσεις . Όπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα αθρόα υπήρξε η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών από το χωριό μας και όχι μόνο, τους οποίους ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη δια μέσου του τύπου να τους ευχαριστήσει για αυτή την προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό τους .Επίσης για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο και το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καρδίτσας για την άψογη συνεργασία μας . Τέλος σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία παράρτημα Καρδίτσας ο σύλλογος και ο γιατρός του χωριού μας κ. Β. Γκιζλής , εφαρμόζουν πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέως εντέρου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απρίλη. Όσοι χωριανοί επιθυμούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα να έλθουν σε επαφή με τον γιατρό του Αγροτικού Ιατρείου. Το Παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας που ιδρύθηκε πρόσφατα στο νομό μας ,σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του νομού μας σε θέματα πρόληψης του καρκίνου τόνισε η Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Ερμιόνη Βασιλού, πρώην Αντινομάρχης Υγείας και Νομαρχιακή Σύμβουλος, η οποία παρευρέθηκε στην καθιερωμένη Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε ο σύλλογός μας . Τα αποτελέσματα του προγράμματος πρόληψης θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε μέσα στο Μάιο.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Το Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

Το παίδεμα του αγρότη…

Με το άγχος ζει ο αγρότης από τη σπορά έως τη συγκομιδή των προϊόντων του. «Πότε θα οργώσει, πότε είναι η κατάλληλη μέρα για σπορά, πότε θα ποτίσει, πότε θα σκαλίσει, πότε θα ρίξει λίπασμα, πότε θα κάνει τη συγκομιδή, πότε θα παραδώσει το...
...προϊόν του στις ενώσεις ή στους μεσάζοντες, τι τιμή θα πιάσει το προϊόν του, ΠΟΤΕ;…». Αυτό το χρονικό διάστημα έχουν σπείρει τα καλαμπόκια, αλλά πρέπει να πάρει και μια καλή βροχή για να φυτρώσει, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου, έχει να βρέξει καλά, κοντά στον ένα μήνα περίπου και τα χώματα ξεράθηκαν επιφανειακά. Για να μην πάει χαμένη η σπορά, οι περισσότεροι άρχισαν να ποτίζουν για να μπορέσει το καλαμπόκι να φυτρώσει.
Κι άμα φυτρώσει… το παίδεμα συνεχίζεται! Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κώστας Καραφώτης με την παρέα του στο FRANGELICO

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΑΣ... ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ FRANGELICO.... ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ - ΘΕΛΞΗ... Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΙΣ...

...ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!!!!!!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Η Καλλιρόη Τρικάλων έχει τη δικιά της ιστοσελίδα και τη δικιά της πέστροφα…

Η Καλλιρρόη (ορεινό χωριό της Ν. Πίνδου με παλιά ονομασία Βελίτσενα) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1045 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές Ντάλια (1.500 μ.), Κρούτσια Πάπλου (1.700 μ.) και Μπουρντένι (1.750 μ.) μεταξύ Κρανιάς και Πολυθέας...
...Επεσκέφθητε το site της Καλλιρόης ή Βελίτσενα, όπως λέγεται στην παλιά ονομασία, εδώ: http://www.kallirroi.gr/gr/index.html Διαβάστε περισσότερα...

Τα κορίτσια της Πράσινης Γωνιάς μπαίνουν στο πρωτάθλημα

Μια νέα αρχή κάνει φέτος η ομάδα της Πράσινης Γωνιάς. Το γυναικείο τμήμα της ομάδας, το "Art Oikia Πράσινη Γωνιά" ξεκινά τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας της ΕΣΚΑΘ. Υπό τις οδηγίες της Αθηνάς Τσακνή τα κορίτσια της ομάδας δηλώνουν...
...έτοιμα για την πρόκληση που ανοίγεται μπροστά τους. Το ξεκίνημα είναι δύσκολο, ωστόσο δεν τα φοβίζει. Στις 2 μ.μ. της ερχόμενης Κυριακής υποδέχεται η Art Oikia Πράσινη Γωνιά την ομάδα της Ολύμπιας Λάρισας, της παραδοσιακής δύναμης του χώρου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας και αναμένεται πλήθος κόσμου προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια της μοναδικής γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Νομού μας.
Του Βασίλη Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Λέγκας : Η κυβέρνηση τώρα δε χαρίζει 17 δις στις Τράπεζες;

Κριτική στην κυβέρνηση η οποία άλλα έλεγε κι άλλα κάνει για το «πακέτο στήριξης του τραπεζικού τομέα» ύψους 28 δις, άσκησε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ν. Λέγκας.
Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι...
...όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κι ο σημερινός Πρωθυπουργός, λοιδορούσαν το πακέτο των 28 δις –από το οποίο έγινε χρήση των 11 δις.
Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Ν. Λέγκας, πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε τη διάθεση και των υπόλοιπων 17 δις.
Ο Τρικαλινός πολιτικός, υπενθύμισε τη δριμύτατη κριτική του Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λευκή επιταγή» στις Τράπεζες, για «τεράστια κοινωνική πρόκληση» και για «έγκλημα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου». Και ζήτησε με νόημα από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παράτεινε τη ρύθμιση ως έχει, να δηλώσει αν έχει λάβει υπόψιν τις τότε δηλώσεις του Πρωθυπουργού, περί λευκής επιταγής και εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ο Ν. Λέγκας, η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, όπως οφείλει να πάρει πίσω τα όσα καταλόγιζε στη Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Ν. Λέγκας τόνισε ότι την ώρα που η χώρα μας φαίνεται να ξεπερνά, έστω και τώρα, εξαιτίας επαναλαμβανόμενων λαθών, τη κρίση δανεισμού, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να προχωρήσει σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, που να ακουμπά σε αναπτυξιακή βάση, δημιουργώντας έσοδα, χωρίς όμως να στεγνώνει η αγορά.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι μια μονοδιάστατη φορολογική πολιτική, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα σπιράλ υπανάπτυξης, καθώς, είναι πρόδηλο ότι οι στεγνές τσέπες, όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερο, αλλά και αποδίδουν λιγότερους φόρους.
Ο Τρικαλινός πολιτικός πρόσθεσε ότι την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, προβάλλει περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα μιας εκτεταμένης φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά αυτή, εκτός από γενναία, ριζοσπαστική και δίκαιη-κι αυτό δυστυχώς δε συμβαίνει- θα πρέπει να είναι μελετημένη, καλά προετοιμασμένη και να έχει στόχους.
Από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο απουσιάζει το στοιχειώδες, που δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των κυβερνητικών ρυθμίσεων και το τι επιφέρουν στον προϋπολογισμό. Κι αυτά δεν έχουν καν κοστολογηθεί, τόνισε. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του χρησιμοποίησε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία από τις ρυθμίσεις που προκαλούν έσοδα, το ύψος έχει προσδιορισθεί μόνο σε 9 ρυθμίσεις, απροσδιόριστο όμως παραμένει σε 71 περιπτώσεις.
Υπενθύμισε ακόμη ότι το 63% της συνολικής υστέρησης των εσόδων ολόκληρου του 2009, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης ότι η υστέρηση από το 3,2 % που ήταν το πρώτο εννιάμηνο ξεπετάχτηκε στο 13,3% το τελευταίο τρίμηνο, για να διαμορφωθεί τελικά ολόκληρη τη χρονιά στο 6,2%.
Η προσέγγιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν μπορεί να είναι λογιστική. Πρέπει να είναι οικονομική αλλά και αναπτυξιακή. Γιατί διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί σε μια ψευτοαπειλή μιας και θα επιδιώκει να πάρει λεφτά από εκεί που δεν υπάρχουν, τόνισε με έμφαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Από το πολιτικό γραφείο
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάξτε τα STOP που έχουν ξεθωριάσει και τις καταστραμμένες πινακίδες σήμανσης

Σε μερικά σημεία του Τρικαλινού οδικού δικτύου, υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης που είναι καταστεμένες ή ξεθωριασμένες, όπως φαίνονται στις φωτό που βλέπετε. Αυτά ποιος τα ελέγχει και πότε θα πρέπει να αλλαχτούν; Όταν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα, ίσως και θανατηφόρο και μετά θα ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει…; Η συγκεκριμένες φωτό είναι από...
...την είσοδο της Φωτάδας και από την είσοδο του Βαλομανδρίου. Παρακαλούνται οι φίλοι αναγνώστες, να μας ενημερώνουν για ότι πρόβλημα υπάρχει στο οδικό δίκτυο στέλνοντας την ενημέρωση και φωτό αν υπάρχει, στο salepisn@otenet.gr
Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους. Διαβάστε περισσότερα...

4 Μαύρα Κουστούμια

Από την Πέμπτη
θα προβάλλεται καθημερινά στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλο,
η νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη
4 Μαύρα Κουστούμια
Ώρες προβολών: καθημερινά 20.00 και 22.15
Πρωταγωνιστούν:...
Ρένος Χαραλαμπίδης Γιάννης Ζουγανέλης Τάκης Σπυριδάκης Άλκης Παναγιωτίδης Δημήτρης Πουλικάκος Τιτίκα Σαριγκούλη
Τέσσερις αποτυχημένοι νεκροθάφτες πάνε για την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν ζωή, φεύγοντας από το επάγγελμα όπου πήγανε, προσωρινά, βέβαια, και έμειναν για πάντα. Πραγματοποιούν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής την τελευταία επιθυμία αποθανόντα πλούσιου Έλληνα της αλλοδαπής, που θέλει να τον πάνε από την Αθήνα στο χωριό του με τα πόδια.
Όταν στην πορεία διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά της αμοιβής που τους έταξαν, απαγάγουν το πτώμα, το οποίο και τους μένει, αφού τελικά κανείς δεν ενδιαφέρεται για την υπόθεση. Όσο για τον νεκρό, έχει ακόμα κάποια κρυφά χαρτιά στις τσέπες του.
Τα 4 Μαύρα Κουστούμια είναι μια μαύρη κωμωδία με… λευκό πουκάμισο. Μετά το No Budget Story, Τα Φτηνά Τσιγάρα και την Καρδιά του Κτήνους, ο Ρένος Χαραλμπίδης επιστρέφει με μια ταινία που αρχίζει ως μαύρη κωμωδία, συνεχίζεται ως σουρεαλιστικό road movie και καταλήγει σ’ ένα ταξίδι μύησης των ηρώων, που ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον και, στο τέλος , τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένας ύμνος στη ζωή, με οδηγό και καπετάνιο το νεκρό.
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, στήνει ωραία και γρήγορα την ιστορία των αταίριαστων μαυροφόρων που θα αναγκαστούν να συμβιώσουν προσωρινά για χάρη του μετρητού που νομίζουν πως θα αποκτήσουν, και συνεχώς αποκαλύπτει τη ροκ πλευρά του ταξιδιού και των χαρακτήρων τους, σαν μαύρη κωμωδία με ελαφρύ άγγιγμα. ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ-LIFO
Διαβάστε περισσότερα...

Όμορφη περιπέτεια στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου

Ανέβασαν αδρεναλίνη το περασμένο Σάββατο τα μέλη του Ο.Π.Ο.Π. (Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης). Περίπου 30 άτομα, βρέθηκαν στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου και απόλαυσαν το...
...συναρπαστικό rafting. Έκαναν τη διαδρομή Τρία Ποτάμια έως Γέφυρα Αλεξίου. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο trikalaola2 εδώ: http://trikalaola2.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html Διαβάστε περισσότερα...

Στην αγκαλιά του ΔΝΤ!

Σε πλήρη αποτυχία οδηγεί η στρατηγική του «γεμάτου πιστολιού», που απέτρεψε μεν μια ανεξέλεγκτη αναταραχή στην αγορά χρήματος, ίσως και με τη μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες: είναι...
...χαρακτηριστικό, ότι το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει επειδή κατάφερε χθες να δανεισθεί για ένα χρόνο με 4,85%, την ώρα που, για παράδειγμα, η Deutsche Telekom ανακοίνωνε ότι έκλεισε δάνειο 15 ετών με επιτόκιο 4,8%!
Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίσθηκε χθες ικανοποιημένος για την έκβαση της δημοπρασίας εντόκων, επειδή καταγράφηκε τεράστια υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού από τις προσφορές των τραπεζών –κυρίως ελληνικών.
Όμως, η Ελλάδα δεν παύει να δανείζεται με κόστος πενταπλάσιο της Γερμανίας, ακόμη και για βραχείες περιόδους, αν και –υποτίθεται ότι- η αγορά έχει πεισθεί για το αδιανόητο μιας ελληνικής στάσης πληρωμών μέσα στον επόμενο χρόνο, για τον οποίο είναι βέβαιο πλέον ότι είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει ανά πάσα στιγμή το μπαζούκας των 45 δις. ευρώ.
Από το 1% στο 4,85%...
Το κόστος δανεισμού ακόμη και για περιόδους 6-12 μηνών είναι υπερδιπλάσιο ακόμη και από τις ήδη αστρονομικές αποδόσεις των εντόκων της τελευταίας έκδοσης, του περασμένου Ιανουαρίου. Τότε, το Δημόσιο είχε δανεισθεί με 2,20% για ένα χρόνο, δηλαδή με επιτόκιο που ήδη ήταν υπερδιπλάσιο από το κόστος δανεισμού με αντίστοιχη έκδοση στα τέλη του 2009, όταν και η Ελλάδα δανειζόταν με έντοκα με κόστος κάτω από 1%, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.
Δηλαδή, παρά τις διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις δεσμεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την αμέριστη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά την ανακοίνωση από το υπ. Οικονομικών θεαματικά μειωμένου ελλείμματος (-40%) στο πρώτο τρίμηνο και παρότι η ελληνική χρεοκοπία στο κοντινό μέλλον έχει οριστικά αποτραπεί, τα επιτόκια δανεισμού συνεχίζουν να κατακτούν νέες κορυφές.
Πάντως, στην πραγματικότητα, το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαφορετικό και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν έχει κατορθώσει να το λύσει: «Δεν είναι το θέμα αν πουλάς έντοκα», λέει στο Bloomberg διαχειριστής μεγάλου κεφαλαίου της Σκωτίας, με ενεργητικό άνω των 100 δις. δολ. «Το πρόβλημα είναι αν μπορούν να πουλήσουν τίτλους μεσαίας διάρκειας και αν μπορούν να πουλήσουν αρκετούς για να αποφύγει η Ελλάδα μια μερική στάση πληρωμών».
Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για τις μεγάλες εκδόσεις ομολόγων του Μαΐου, καθώς το «καπέλο» σε ένα επιτόκιο ετήσιου ή εξαμηνιαίου δανεισμού μπορεί να γίνει ανεκτό, αλλά δεν θα είναι βιώσιμος για την Ελλάδα ένας υψηλότοκος δανεισμός, που θα γεννά μόνιμες επιβαρύνσεις του κονδυλίου των τόκων στον προϋπολογισμό. Αυτό ακριβώς έχει τονίσει, άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη.
Ο οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas, Πολ Μόρτιμερ Λι, προεξοφλεί, σε μια διεισδυτική οικονομική ανάλυσή του, ότι η γερμανική στρατηγική «του μπαζούκας που είναι έτοιμο να εκπυρσοκροτήσει κατά των κερδοσκόπων» είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως ακριβώς κατέληξε σε αποτυχία η προσπάθεια του τέως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Πόλσον, να αποτρέψει τις επιθέσεις στις δύο ημικρατικές στεγαστικές τράπεζες, Freddie Mac και Fannie Mae, χρησιμοποιώντας το «μπαζούκας» των κρατικών ενισχύσεων που είχε εγκρίνει τότε το Κογκρέσο.
Το μπαζούκας ήταν… πυροσβεστήρας
Ο Μόρτιμερ τονίζει, ότι στην πραγματικότητα η γερμανική ηγεσία, στην προσπάθειά της να σώσει την Ελλάδα, χωρίς να υποστεί το πολιτικό κόστος μιας ενίσχυσης ασθενέστερου κράτους, έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο στήριξης που ισοδυναμεί με πυροσβεστήρα, όχι με μπαζούκας. «Και ο πυροσβεστήρας είναι χρήσιμος, μόνο αν χρησιμοποιείται», τονίζει ο Μόρτιμερ, εξηγώντας με τον τρόπο αυτό γιατί οι αγορές εξακολουθούν να διατηρούν για την Ελλάδα κόστος δανεισμού που υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας.
Οι αγορές δεν γνωρίζουν, επισημαίνει αναλυτής, πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός, αν δηλαδή η Ελλάδα θα περιμένει να φθάσει στο παρά πέντε μιας «προβληματικής» έκδοσης ομολόγων, ή αν θα ζητήσει τη βοήθεια στο… και πέντε. Δεν είναι σαφές, επίσης, πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, ή αν θα επιβληθούν πρόσθετοι όροι από το ΔΝΤ. Γι’ αυτό και η αγορά εξακολουθεί να ασκεί αφόρητη πίεση στην Ελλάδα, εξωθώντας την κυβέρνηση να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ, για να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός και να φανεί αν και πώς ακριβώς θα λειτουργήσει.
Η μόνη λύση για να τελειώσει η ελληνική περιπέτεια, σύμφωνα με τον Μόρτιμερ, θα ήταν να στείλει ήδη μέσα στην εβδομάδα αυτή η Ελλάδα μια επιστολή στο ΔΝΤ, να οριστικοποιηθούν οι όροι δανεισμού και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Αλλιώς, οι «εμπρηστές» θα συνεχίσουν να ανάβουν φωτιές στην ελληνική αυλή, μέχρι να επιτύχουν οριστικά τη χρήση του… πυροσβεστήρα.
Ο πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον, έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί, ότι η Ελλάδα είναι μόνο το πρώτο βήμα στο σχέδιο των αγορών και έχει ζητήσει να τεθεί άμεσα σε εφεδρεία αντίστοιχος μηχανισμός και για τη στήριξη της Πορτογαλίας, που θα είναι ο επόμενος στόχος. Τελικά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι αγορές πιέζουν για αυτό ακριβώς που ισοδυναμεί με τον εφιάλτη της Γερμανίας: να καλυφθούν με εγγύηση των Γερμανών φορολογουμένων τα ομόλογα όλων των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Δύο ταχύτητες, ίδιες εγγυήσεις…
Έτσι, θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δύο ταχυτήτων απόδοσης, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά ρίσκου: στην περιφέρεια, οι αποδόσεις θα είναι πολύ υψηλές, σε σχέση με τα ομόλογα των χωρών του «πυρήνα», αλλά το ρίσκο θα είναι σχεδόν ταυτόσημο, αφού θα καλύπτονται από την εγγύηση «μη πτώχευσης», που θα παρέχει ο μηχανισμός στήριξης.
Φανερό είναι, ότι αν αυτό το σενάριο τελικά επαληθευθεί, θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό και στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ θα πάψει να είναι πλέον ένα σκληρό νόμισμα, αφού ουσιαστικά τα υπερβολικά χρέη των αδύναμων οικονομιών θα εξυπηρετούνται με μέτρα πολιτικής που θα ισοδυναμούν με άφθονη κυκλοφορία χρήματος από την Φραγκφούρτη. Αν ο στόχος των Αμερικανικών τραπεζών του Λονδίνου, όταν άρχισαν τις πιέσεις στην Ευρωζώνη, με πρώτο στόχο την Ελλάδα, ήταν να αποτρέψουν την πλήρη… «κουρελοποίηση» του δολαρίου με το πριόνισμα του ευρώ, θα τον έχουν επιτύχει.
Βέβαια, προς το παρόν τίποτα δεν έχει κριθεί. Η Γερμανία μπορεί να έκανε το πρώτο, εξαιρετικά διστακτικό βήμα, συμφωνώντας να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά ήδη οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό είναι καταιγιστικές και η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα τολμήσει καν να περάσει το θέμα για έγκριση από τη Βουλή. Η σύγκρουση αγορών και πολιτικής θα είναι ενδιαφέρουσα και με πολλές, απρόβλεπτες ανατροπές στη διαδρομή…
Πηγή: sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα...