Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Στο 4ο Διεθνές Meeting Ρυθμικής Γυμναστικής "Ανοιξιάτικα Λουλούδια" στα Τρίκαλα

Ο Σύλλογος "ΟΛΥΜΠΙΑ" Τρικάλων διοργανώνει το Σάββατο 8 Μαίου και ώρα 19:30 μμ στο 4ο Διεθνές Meeting Ρυθμικής Γυμναστικής "Ανοιξιάτικα Λουλούδια"
Με ην συμμετοχή των ομάδων...
"ΕLEGANT" και"SPARTAK" από το Pleven της Βουλγαρίας και "SVETKAVITSA" από το tARGOVISHTE της Βουλγαρίας που θα γίνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ.Α. Διαβάστε περισσότερα...

Θεματική έκθεση στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων

« Ψυχική Υγεία και σχολική βιβλιοθήκη»
( από Τετάρτη 28-04-2010 έως 12-05-2010 στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου, από τις 9.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.)
Ως ζωντανός χώρος μόρφωσης, ενημέρωσης και πολιτισμού η Σχολική βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ εκθέτει Βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό που αναφέρεται στην Ψυχική Υγεία ως επιστημονικό, κοινωνικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό φαινόμενο...
...Η έκθεσή μας αυτή στοχεύει στα ακόλουθα:
- Στη διευκόλυνση μαθητών/τριών που αντιμετωπίζουν προσωπικά, ψυχολογικά, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα στο να αποκτήσουν βοήθεια μέσω ειδικών εντύπων στο χώρο του σχολείου.
- Στον καλύτερο χειρισμό καταστάσεων στο πλαίσιο του σχολείου.
- Στην αναγνώριση της ύπαρξης ψυχοπαθολογικών προβλημάτων (κύρια, κατάθλιψης και αγοραφοβίας) σε εφήβους που λόγω άγνοιας ή προκαταλήψεων του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος μένουν χωρίς βοήθεια.
- Στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων έτσι ώστε να αποτελούν ομάδα στήριξης της ενημέρωσης και της συμβουλευτικής στο χώρο του σχολείου.
-Στη συνειδητοποίηση και αποδοχή της συστημικότητας-διαλειτουργικότητας της Ψυχικής Υγείας ως επιστημονικού, κοινωνικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού φαινομένου.
Σας προσκαλούμε να την επισκεφθείτε και να ενημερωθείτε σχετικά από την πιστοποιημένη υπεύθυνη.
Με τιμή,
Η υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός
Ο διευθυντής του 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων, Νικόλαος Κωστής
Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξέλιξη αποστολή e-mails με τον τρόπο του fishing!


Γεια σας. Είμαι ο ekabitis, και χθες έλαβα ένα mail, υποτίθεται από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έλεγε ότι πρέπει να βάλω τον αριθμό και το pin της κάρτας μου, ειδάλως θα πάψει να ισχύει!
Είχε και ένα link, όπου σε παρέπεμπε στο υποτιθέμενο επίσημο site της τράπεζας, για να βάλεις τα στοιχεία σου.
Επειδή έκανε "μπαμ" ότι ήταν μαιμού η σελίδα, επικοινώνησα με την τράπεζα μέσω e-mail, ρωτώντας τους σχετικά. Η τράπεζα ανταποκρίθηκε άμεσα, απαντώντας μου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή πλαστών ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω e-mail με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.
Θεώρησα λοιπόν σωστό να σας ενημερώσω, για να μην την "πατήσει" κανένας.
Δείτε το μήνυμα που μου έστειλαν (1), καθώς και την διεύθυνση του site που παρέπεμπε το mail (2).
Τέλος δείτε και την απάντηση της επίσημης Τράπεζας (3).
Παιδιά, μεγάλη προσοχή σε αυτά τα θέματα, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων!

1. Το mail που έλαβα. Κάντε κλικ στην εικόνα.


2. Κάντε κλικ στη φωτό! Είναι το site που οδηγείσαι πατώντας το link που έχει το mail.
Προσέξτε την διεύθυνση του site!


3. Η απάντηση της επίσημης Τράπεζας.

INTERNET BANKING
07.05.2010

Αξιότιμε πελάτη,
Το μήνυμα που λάβατε δεν απεστάλη από την Τράπεζά μας .
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει το κοινό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η
αποστολή πλαστών ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω e-mail με σκοπό την υποκλοπή
προσωπικών δεδομένων.
Τα μηνύματα προέρχονται από κακόβουλους τρίτους (hackers) και ζητούν από
τους χρήστες του διαδικτύου, μέσω συνδέσεως με ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν
έχει καμία σχέση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, να καταχωρήσουν
προσωπικά δεδομένα (κωδικούς, αριθμούς καρτών, προσωπικά στοιχεία).
Σε περίπτωση που πελάτες της Τράπεζας λάβουν το μήνυμα, παρακαλούνται να το
διαγράψουν αμέσως.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Τράπεζα φροντίζει διαρκώς για την ασφάλεια των
Συστημάτων της και των Υπηρεσιών που προσφέρει.
Στην περίπτωση που παραλάβετε κάποιο άλλο μήνυμα παρακαλούμε να μας το
προωθήσετε εκ νέου!
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Με εκτίμηση,

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Εργασίων & Εναλλακτικών Δικτύων (021)
Υποδιεύθυνση Υποστήριξης Contact Center (021-52-Γ)
Τηλ. επικοινωνίας : 210 4806750 / επιλογή 4 (διεπ. 76750 / 4)
Φαξ : 210 4806865 (διεπ. 76865)

Το νου σας!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευθύνες της διοίκησης της Marfin…

Βαρύ κατηγορώ απευθύνει η ΟΤΟΕ στη διοίκηση της Marfin Egnatia Bank, ζητώντας άμεση απόδοση ευθυνών για ελλιπή, όπως αναφέρει, μέτρα πυρασφάλειας στο κατάστημα όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία της Τετάρτης, που στοίχισε τη ζωή τριών εργαζομένων της τράπεζας. Μάλιστα, η διοίκηση...
...της ΟΤΟΕ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, για να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Η διοίκηση της τράπεζας απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες της ΟΤΟΕ, εκδίδοντας την ακόλουθη ολιγόλογη ανακοίνωση: «Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της “κακιάς εργοδοσίας” για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή! Στις ώρες που περνάμε η απέραντη θλίψη εναλλάσσεται με την απέραντη οργή. Είναι πραγματικά ντροπή να μην μας αφήνουν να πενθήσουμε τους συναδέλφους μας».
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ προχωρά σε συγκεκριμένες καταγγελίες για ελλείψεις στο σχεδιασμό πυρασφάλειας του καταστήματος που πυρπολήθηκε από «γνωστούς-αγνώστους» με δολοφονικές διαθέσεις. Ειδικότερα, η ανακοίνωση, με τίτλο «ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΟΤΟΕ», αναφέρει τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ, απαιτούν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπεύθυνους.
Οι αιτίες, που στοίχησαν τη ζωή στους τρεις εργαζόμενους στο κατάστημα της οδού Σταδίου της MARFIN EGNATIA BANK, πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Η ΟΤΟΕ έχοντας έννομο συμφέρον ως κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων, θα παρακολουθήσει την πορεία των ερευνών και θα στραφεί κατά όλων των υπευθύνων.
Η ΟΤΟΕ καταδικάζει για μια ακόμα φορά τη δολοφονική επίθεση που αφαίρεσε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους και όσους την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, οι οποίοι πρέπει άμεσα να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Όμως, είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής.
Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων και των συναλλασσόμενων πολιτών.
o Δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων.
o Δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών.
o Δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος – για άγνωστους λόγους – ήταν κλειδωμένη.
o Δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών.
Όμως εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις ασφάλειας, η Διοίκηση της Τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας.
Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα κατάστημα που βρίσκεται στην οδό διέλευσης της πορείας των εργαζομένων, όταν γνώριζε – όπως άλλωστε γνωρίζουν όλες οι Τράπεζες – ότι τα καταστήματα των Τραπεζών της οδού Σταδίου είναι μόνιμοι στόχοι ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές εργαζόμενους και το περιεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Η ΟΤΟΕ ζήτησε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να απαιτήσει την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται σε όλες τις Τράπεζες και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Παράλληλα, θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και καταλογισμός των ευθυνών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μην επαναληφθούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τέτοια θλιβερά γεγονότα στο μέλλον».
Πηγή: www.sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΔ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής

H τελική ρήξη μεταξύ του νέου ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας και της Ντόρας Μπακογιάννη φαινόταν προδιαγεγραμμένη από την αρχή της συνύπαρξής τους στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Το «ναι» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο...
...μηχανισμό στήριξης εκλήφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως casus belli, αν και ήταν απλά θέμα χρόνου για να βρεθεί μια αρκετά σοβαρή – ή ίσως σοβαροφανής – αφορμή για να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Πιθανόν είναι άλλωστε η Ντόρα Μπακογιάννη να ανακουφίστηκε από τη διαγραφή της με αυτή την αφορμή, από ένα κόμμα που έδειχνε απροκάλυπτα ότι δεν την ήθελε.
Μία ώρα μετά την ανακοίνωση του... εξιτηρίου της κας Μπακογιάννη από το κόμμα, ο κ. Σαμαράς έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής τη σχετική επιστολή αποπομπής της Ντ. Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη συνέχεια και με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να διαγραφεί από το κόμμα, όπως και τελικώς έγινε.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της αποπομπής της, η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση 2 ½ σελίδων στην οποία καταλογίζει «λαϊκισμό» και «μικροκομματική» λογική στον κ. Σαμαρά, καθώς και για το ότι δεν συνεδρίασε για το θέμα της υπερψήφισης ή μη του «σχεδίου σωτηρίας» κανένα κομματικό όργανο. «Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνησή μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας», σημειώνει η κυρία Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω».
Η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του προέδρου του κόμματος, αναφέροντας ότι «δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και τη χώρα». Υπεραμυνόμενη των θέσεών της, σημείωσε ότι «χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά». Στη δήλωσή της αναφέρει ότι «ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι’ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, μία επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣυΡιζΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠαΣοΚ και τις επιλογές του».
Χθες, μετά τη γνωστοποίηση της διαγραφής της κας Μπακογιάννη, όλοι οι στενοί συνεργάτες της απέφευγαν να μιλήσουν για το επόμενο βήμα της πρώην υπουργού, κάποιοι όμως εξ αυτών υπενθύμιζαν μια πολύ πρόσφατη δήλωσή της: τα κόμματα, είχε πει η κ. Μπακογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή της, «δεν δημιουργούνται για να ικανοποιήσουν κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά γίνονται για να καλύψουν ένα πολιτικό κενό».
Σε ερώτηση για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν έχει να πει τίποτα επί του θέματος και αρκέστηκε να σχολιάσει πως «είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση».
«Ήταν αδύνατο για μένα να ψηφίσω ενάντια σε αυτό που πίστευα ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας» δήλωσε σήμερα η ίδια στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιρρίπτοντας για άλλη μια φορά ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι αρνήθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η πολιτική έχει θάρρος, όταν κάνεις αυτό που πιστεύεις τη στιγμή που το πιστεύεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη και συνέχισε λέγοντας: «Η ψήφος στο κοινοβούλιο έχει σημασία, αλλά δυστυχώς την έχουμε ευτελίσει. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα στην άποψη και δεν εκλέγονται για να μιλάει ένας... Εάν καταντήσαμε στο σημείο να μην πιστεύει κανείς πια τους πολιτικούς οφείλεται σε αυτό ακριβώς».
Αναφορικά με το πολιτικό της μέλλον, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν το περίμενε να τεθεί εκτός του κόμματος, και κατέστησε σαφές πως προς το παρόν θα παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής «για να δώσω – όπως είπε – τον αγώνα εντός και εκτός με όλες μου τις δυνάμεις». Απαντώντας σε ερώτημα περί των σεναρίων που την θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα, η πρώην υπουργός ξεκαθάρισε πως «αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι θα κάνω, είναι πολύ πρόωρο. Τα κόμματα όμως υπάρχουν όταν υπάρχουν οι κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα παραμείνω βουλευτής».
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Ρηγίλλης, αναβάλλονται οι συνδιασκέψεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, μεθαύριο και την ερχόμενη Τετάρτη. Αναλυτικότερα, αναβάλλονται: Η προγραμματισμένη για αύριο Συνδιάσκεψη για την Έρευνα, τις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία, που θα πραγματοποιείτο στην Πάτρα, η προγραμματισμένη για την Κυριακή 9 Μαΐου, Συνδιάσκεψη για την Παιδεία, που θα πραγματοποιείτο στα Ιωάννινα και η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Μαΐου, Συνδιάσκεψη για τον Πολιτισμό, που θα πραγματοποιείτο στην Κέρκυρα.
Τρεις εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Δημαράς, η Σ. Σακοράφα και ο Β. Οικονόμου, οι οποίοι δήλωσαν «παρών» στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας τέθηκαν άμεσα εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, μέσω συνεργατών του, τους ζήτησε να παραδώσουν και τις έδρες τους, «γιατί η χώρα δεν έχει ανάγκη από ριψάσπιδες και όσους υποκύπτουν στον λαϊκισμό». Η Σ. Σακοράφα αρνήθηκε, οι δύο υπόλοιποι επιφυλάχτηκαν.
Σχολιάζοντας τη διαφοροποίηση του, επίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Θα συνεχίσω να ψηφίζω με βάση τη συνείδησή μου και λυπάμαι όσους δεν το κάνουν». Αναφορικά δε με τη διαγραφή του, είπε πως τη θεωρεί υπερβολική.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη διαγραφή τους και από το ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε καλέσει τους δύο πρώτους, που είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους, και τους είχε προειδοποιήσει. «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι βουλευτές πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα και να μην κοιτούν το εκλογικό τους συμφέρον», είναι η ανεπίσημη για την ώρα αιτιολογία.
Πηγή: tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Ταμήλου – Βερύλη

Την διεύρυνση της συνεργασίας των δύο μεγάλων Δυτικοθεσσαλικών πόλεων αποφάσισαν οι Δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος και Καρδίτσας κ. Δομίνικος Βερύλης οι οποίοι συναντήθηκαν χθες και καθόρισαν τους κοινούς στόχους που θα...
...θέσουν τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης.
Αυτοί οι στόχοι αφορούν:
1. Την Εθνική Οδό Καρδίτσης - Τρικάλων στην οποία οι εργασίες διαπλάτυνσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν και στον οδικό άξονα που ενώνει τις δύο πόλεις και νομούς να μπορεί να εξυπηρετήσει την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των πολιτών.
2. Την ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού άξονα Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση μέσω του τομεακού προγράμματος ΕΣΠΑ.
3. Την ίδρυση και ένταξη στο ΕΣΠΑ εμπορευματικών κόμβων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον δυτικοθεσσαλικό χώρο.
4. Τις πολιτιστικές ανταλλαγές σχημάτων των δύο πόλεων στην προσεχή θερινή περίοδο στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων και στους δύο Δήμους.
Πέρα από τα παραπάνω οι δύο Δήμαρχοι συμφώνησαν σε πιο συχνή συνεργασία σε τρέχοντα θέματα που αφορούν τους Δήμους Τρικάλων και Καρδίτσας.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρίζεται ο χώρος της παλιάς ζωαγοράς από τα υπολείμματα ελενίτ

Ξεκίνησε ήδη από χθες η διαδικασία για την ανίχνευση υπολειμμάτων αμιάντου που ενδεχομένως έχουν απομείνει από την απόσυρση των ελενίτ που βρίσκονταν στον χώρο της παλιάς ζωαγοράς. Μετά από απαίτηση των γονέων και κηδεμόνων αλλά και...
...των δασκάλων του παρακείμενου 30ου Δημοτικού Σχολείου εκπρόσωπος εξειδικευμένης εταιρίας βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας προκειμένου να εποπτεύσει τόσο τις μετρήσεις όσο και την διαδικασία αποκομιδής των υπολειμμάτων των ελενίτ στην παλιά ζωαγορά.
Πρόκειται για τον χημικό μηχανικό κ. Στέργιο Ζησέκα, εξειδικευμένο επιστήμονα της εταιρίας “Intergeo Environmental Technology” που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη ο οποίος βρέθηκε χθες (Τετάρτη 5 Μαΐου) στα Τρίκαλα, επόπτευσε τον χώρο και στη συνέχεια ενημερώθηκε αλλά και ενημέρωσε τους γονείς και δασκάλους του 30ου Δημοτικού Σχολείου για το θέμα της διασποράς του αμιάντου. Παρόντες στην ενημέρωση ήταν και οι αρμόδιες προϊστάμενες του γραφείου Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων κ.κ. Λίτσα Τζέλη και Βάνα Αντωνιάδου.
Όπως τόνισε ο κ. Ζησέκας, η απόσυρση των ελενίτ δεν έγινε με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο, πλην όμως διαβεβαίωσε ότι άμεσος κίνδυνος για το σχολείο τα παιδιά και τους διδάσκοντες εκεί δεν υφίσταται. Καθώς όμως η ανησυχίες γονέων και διδασκόντων δεν μειώθηκαν από τις διαβεβαιώσεις του, ξεκίνησε από σήμερα (Πέμπτη 6 Μαΐου) μετρήσεις με ειδικά μηχανήματα για την περιεκτικότητα του αμιάντου στο προαύλιο χώρο του 30ου Δημοτικού Σχολείου τόσο στον αέρα όσο και στο χώμα της αυλής. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών θα γίνουν γνωστά άμεσα. Συγκεκριμένα όσον αφορά τον αέρα θα είναι γνωστά το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ενώ του χώματος που θα σταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Γερμανία, στις αμέσως προσεχείς μέρες.
Παράλληλα, μετά από υπόδειξη του χημικού μηχανικού της εταιρίας, συνεργείο του Δήμου Τρικκαίων προχώρησε σήμερα στην περίφραξη του χώρου της παλιάς ζωαγοράς προκειμένου τις επόμενες μέρες εξειδικευμένο συνεργείο να προχωρήσει στην αποκομιδή των υπολειμμάτων των ελενίτ που βρίσκονται ακόμη στον χώρο.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

3on3 στην Πράσινη Γωνιά

Το τριήμερο 14-15-16 Μαΐου η καρδιά του μπάσκετ χτυπά στην πιο αθλητική γειτονιά της πόλης
Η ώρα που όλοι οι φίλοι του μπάσκετ περίμεναν έφτασε. Το τριήμερο 14-15-16 Μαΐου η καρδιά του αθλήματος χτυπά στην Πράσινη Γωνιά. Εκεί, στα...
...ανοιχτά γήπεδα του 5ου Γυμνασίου, αναβιώνουν μάχες αιωνίων αντιπάλων και το… streetball γίνεται ξανά πραγματικότητα.
Είναι η Τρίτη χρονιά που διοργανώνεται το συγκεκριμένο τουρνουά και φέτος υπάρχει μια… έξτρα κατηγορία. Αυτή των γυναικών, έρχεται να προστεθεί στους «ερασιτέχνες» και στους «επαγγελματίες»… Όλα είναι ανοιχτά! Οι συμμετοχές ήδη ξεπερνούν τις 40 και προλαβαίνετε και εσείς να δηλώσετε συμμετοχή στο 6979432593. Το αποκορύφωμα βέβαια του τουρνουά είναι ο διαγωνισμός τριπόντων, το απόγευμα της Κυριακής. Όσοι πιστοί μπασκετικοί… προσέλθετε!!!
Να σημειωθεί δε ότι οι αγώνες του τουρνουά θα μεταδίδονται ζωντανά από τη νέα «Λέσχη 97,6». Οπότε η πρόκληση να γίνουμε… διάσημοι είναι ακόμη μεγαλύτερη!!!
Του Βασίλη Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα...

Το τελευταίο «Καποδιστριακό»… 14ο Αντάμωμα των Χασιωτών (9 φωτό του 2009)

Το 14ο αντάμωμα των Χασιωτών
θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο θαυμάσιο χώρο αναψυχής του Άγιου Θεοδόσιου Γάβρου Καλαμπάκας, στις 15 και 16 Μαΐου 2010. Οι Χασιώτες ετοιμάζουν εκπλήξεις, με αποχαιρετισμό στον «Καποδίστρια», που περνά για 2η φορά στην ιστορία…
...Η εκδήλωση θα καλυφθεί από την εκπομπή της ΕΤ3 «Κυριακή στο Χωριό». Πέρυσι το ρεπορτάζ για την ΕΤ3 το έκανε Βαγγέλης Μητρούσιας. Ζούζουλα δεν πιστεύω να έχεις και φέτος εκείνο το άλογο που κλοτσούσε πέρυσι;… Άμα δεις ότι κλοτσάει, να βγάλεις απ’ το χορό, μη μας έρθει καμιά αδέσποτη... Δείτε μερικές φωτό από την περσινή εκδήλωση στο trikalaola2 εδώ: http://trikalaola2.blogspot.com/2010/05/14.html
(Αρχείο trikalaola).
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται με επιτυχία η 1η Συνάντηση Θεατρικών Σχημάτων Θεσσαλίας.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
διοργανώνει για πρώτη φορά το Theatro thes-festival (Thessaly theatre festival) ήτοι την 1η Συνάντηση Θεατρικών Σχημάτων Θεσσαλίας.
Στοχεύοντας στην σύμπραξη των καλλιτεχνών της περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιείται η 1η Συνάντηση...
...Θεατρικών Σχημάτων Θεσσαλίας. Από την άλλη το κοινό της πόλης μας θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις θεατρικές παραστάσεις που δημιούργησαν οι θεατρικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Μια συνάντηση που θα λειτουργήσει επιπλέον ως αφετηρία ζυμώσεων και αναζητήσεων ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στο κοινό, αλλά και στην δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγών ανάμεσα στα θεατρικά σχήματα. Επιπλέον θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπραξης και συμπαραγωγών που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας. Ήδη στις 4 και 5 Μαΐου παρουσιάστηκε στην Suita art café η μουσική παράσταση «Εγώ… η άλλη»,από το Bar Theater Company του Βόλου.
Σήμερα Σάββατο 8 και αύριο Κυριακή 9 Μαΐου ώρα 21.30 θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλο το σπουδαίο έργο των Δ. Κεχαίδη και Ε. Χαβιαρά., «Δάφνες και πικροδάφνες», μια παραγωγή του Θεάτρου Όψεις Καρδίτσας και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Τιμές εισιτηρίων: Τιμή Εισιτηρίου 15 ευρώ κανονικό και 12 ευρώ φοιτητικό. Πληροφορίες 24310 20000.
Η παράσταση παίχτηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, στα Εξάρχεια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός, Σκηνικά: Ευαγγελία Κοκκίνου, Κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου
ΠΑΙΖΟΥΝ: Παύλος Βησσαρίου, Γιώργος Ευγενικός, Νίκος Σκουλάς, Νίκος Ορφανός.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
Τρίπολη, τέλη δεκαετίας του ’70, παραμονές εκλογών. Τέσσερις τοπικοί κομματάρχες, ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος συγκεντρώνονται για τα συνήθη εκλογομαγειρέματα και τη μοιρασιά της εκλογικής πελατείας. Φαινομενικά. Γιατί άλλα κρύβονται πίσω από τις προφανείς σκοπιμότητες. Και αυτή τη χειμωνιάτικη νύχτα, σα θρίλερ θα ξετυλιχτούν οι αποκαλύψεις, οι ανταγωνισμοί, τα απωθημένα, και όλα μέσα από μια σάτιρα που φτάνει στην μεγάλη παθογένεια της Ελληνικής κοινωνίας: τον παραγοντισμό. Μια πολιτική κωμωδία που είναι πολύ πληθωρική για να χωρέσει σε αυτόν τον τίτλο και μόνο.
Ένα έργο ορόσημο στην ελληνική δραματουργία. Με συγκλονιστικούς στην καθαρότητά τους διαλόγους και μια δομή σχεδόν κινηματογραφική. Τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα.
Ένα έργο που διαθέτει μια επικαιρότητα συγκλονιστική στις μέρες μας, μολονότι πλησιάζει τα 30 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και διακωμωδεί την πραγματικότητα μας, μιλά για τα προβλήματα, της ανθρώπινες σχέσεις, τον παρασιτισμό και την ματαιοδοξία.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
• 7, 8, 9 Μαΐου, ώρα 21.30 «Δάφνες και πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά, Θέατρο Όψεις (Καρδίτσα)- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου Αίθουσα Δημοτικού Κιν-φου
• 11, 12,13 Μαΐου ώρα 21.30
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ –Εξυπερύ, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.
Αίθουσα Δημοτικού Κιν-φου
16 Μαΐου, ώρα 21.30 «Ο σκηνοθέτης» μονόλογος του Μάκη Λαχανά, «off art productions» (Λάρισα). Αίθουσα Δημοτικού Κιν-φου
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας ( 9 Μαΐου 2010)

Ως Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ αφιερώνουμε τη φετινή παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στην Αγγελική Παπαθανασοπούλου πού έχασε της ζωή της μαζί με το αγέννητο παιδί της κατά την διάρκεια της δολοφονικής εμπρηστικής επίθεσης στην...
...Τράπεζα στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν επίσης τη ζωή τους άλλοι δύο νέοι εργαζόμενοι συνάνθρωποί μας.
Η παγκόσμια ημέρα της Μητέρας, η γιορτή της μητέρας, αποτελεί φόρο τιμής στο πρόσωπο της γυναίκας που μας έφερε στον κόσμο. Είναι αφιερωμένη στο πιο αγαπημένο πρόσωπο κάθε οικογένειας, στο δημιουργό της ζωής και της ταυτότητας κάθε ανθρώπου. Η εμπειρία της μητρότητας αποτελεί ανεξίτηλη σφραγίδα στη γυναικεία ταυτότητα.
Σήμερα οι μητέρες έχουν ιδιαίτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν όπως τη στοιχειώδη επιβίωσή τους και των οικογενειών τους, τις αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας, την επιβολή προτύπων και πολλαπλών κοινωνικών ρόλων -πολλές φορές αντικρουόμενων- που καλούνται να διαδραματίσουν, τη βρεφική και παιδική φροντίδα και υποστήριξη από τις αδύναμες, σε πολλές περιπτώσεις, κοινωνικές δομές.
Η μητέρα του 21ου αιώνα διεκδικεί να είναι εργαζόμενη, μορφωμένη, πολιτικοποιημένη και ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών μέσα αλλά και έξω από την οικογένεια.
Οι μητέρες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες είναι σήμερα στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Η επιδείνωση της θέσης της μητέρας και της οικογένειας αποτελεί πλήγμα και κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και απαιτείται να πρωτοστατήσουμε στην στήριξη της.
Ως Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της σημερινής πολύ-επίπεδης κρίσης προϋποθέτει την αποτελεσματική και άμεση στήριξη της μητέρας. Υποστηρίζουμε και προωθούμε δυναμικά την εξισορρόπηση της επαγγελματικής οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των γυναικών με την άμεση εφαρμογή πολιτικών, μέτρων και την υλοποίηση υποδομών και που θα στηρίζουν την γυναίκα, την εργαζόμενη, τη μητέρα, την οικογένεια, στις σημερινές δύσκολες και απαιτητικές στιγμές για τη χώρα μας.
Θέλουμε να εκφράσουμε την θλίψη μας που η γιορτή της μητέρας συνέπεσε κατά τραγική ειρωνεία, με την δολοφονία μιας νέας εργαζόμενης πριν μπορέσει να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την δολοφονική επίθεση, ζητούμε τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών καθώς και την αποφασιστική πολιτική καταδίκη και απομόνωση των ψευδεπίγραφων «ψευτοεπαναστατών», πού λειτούργησαν είτε ως ηθικοί αυτουργοί, είτε ως παριστάμενοι χειροκροτητές της αποτρόπεας αυτής πράξης.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΠΕΤΣΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη του δημαρχείου Τρικάλων κάτω από διαμαρτυρίες των συμβασιούχων.

Ένταση και φραστικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στο δημαρχείο Τρικάλων, όταν περισσότεροιι από 50 συμβασιούχοι προχώρησαν σε κατάληψη της εισόδου.
Οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι επί 12 μήνες και ζητούν την καταβολή των μισθών τους, ενώ οι νόμιμοι υπάληλοι διεκδικδικούν επίδομα κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Τρικάλων είναι ο μοναδικός της Ελλάδος που οφείλει στους εργαζόμενους. Η αντιδήμαρχος οικονομικών κα Παναγιώτα Βράντζα μίλησε με τους συμβασιούχους και επικαλέστηκε την οικονομική κρίση και την οικονομική στενότητα που έχει η δήμος Τρικκαίων. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συμβασιούχων με αποτέλεσμα η κα Βράντζα να δεσμευτεί για την καταβολή ενός μισθού γι' αυτή την εβδομάδα
Φωτό αρχείου
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ (9 φωτό 2 βίντεο)



«Ο πολιτισμός δε γνωρίζει σύνορα»
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα της ΤΕΔΚ Τρικάλων, στην γενέτειρα του Ασκληπιού στα Τρίκαλα, παρουσιάστηκε η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων). Συντονιστής και παρουσιαστής, ήταν η φωνή του απόδημου Ελληνισμού, ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ 5 κ. Νώε Παρλαβάντζας. Την εκδήλωση, χαιρέτησε...
...στην έναρξη ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος. Στο πάνελ της παρουσίασης, ήταν ακόμη, η κα Ελένη Τέγου παιδαγωγός – συγγραφέας, ο κ. Ηλίας Κατσιάμπας συντάκτης της εφημερίδας ΕΡΕΥΝΑΣ και συγγραφέας και φυσικά ο Πρόεδρος και η καρδιά της ΕΕΛΣΠΗ κ. Βάϊος Φασούλας. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Δημήτρης Γιώτης, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού του Συλλόγου Μαυροματίου Καρδίτσας και ο Πρόεδρος των Θεσσαλικών συλλόγων και Ομοσπονδιών κ. Διαμαντής Γκίκας. Η 4η Ανθολογία είναι μία χορηγία του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Στο τέλος απαγγέλθηκαν αποσπάσματα του τόμου από διάφορους συγγραφείς. Τις απαγγελίες έκαναν οι κα Έφη Γιώτη και Γιάννα Κιριλιτσένκο. Δείτε όλες τις φωτό της εκδήλωσης στο trikalaola2 εδώ:
http://trikalaola2.blogspot.com/2010/05/4-15.html Δείτε επίσης αποσπάσματα της εκδήλωσης στα δύο βίντεο.

«Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα»
Σχολιάζει ο δημοσιογράφος της «ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας» Νώε Παρλαβάντζας
Κάθε δημόσιο γεγονός που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο ελλαδικό μητροπολιτικό κέντρο και τον Ελληνισμό της Διασποράς αποτελεί μία μικρή όαση ελπίδας, ένα ποιοτικό άλμα της δύσκολης και κάτω από αντίξοες συνθήκες πορείας του νεότερου βίου μας.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Τρικάλων και της ΕΕΛΣΠΗ για την παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας, εκτός από την προβολή του λογοτεχνικού έργου των 42 ομογενών μας συγγραφέων που ζουν στην ξενιτιά, εγκαινιάζει ταυτόχρονα κι έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στον σύγχρονο οικουμενικό ελληνισμό και στους «υποψιασμένους» έλληνες πολίτες που ζουν εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.
Η κεντρική αφίσα, το μεγάλο πανό, που στόλιζε την αίθουσα της ΤΕΔΚΤ στη γενέτειρα του Ασκληπιού, έφερε ως τίτλο το απόλυτα επιτυχημένο σύνθημα «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ!» Από κάτω με φαρδιά-πλατιά γράμματα, ο υπότιτλος σηματοδοτούσε την αιώνια επιστροφή, τον αγιάτρευτο νόστο, με τη φράση «Η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ στη γενέτειρα του Ασκληπιού», ένα μήνυμα ίασης και αισιοδοξίας, θα λέγαμε, του πνευματικού και πολιτιστικού μας γίγνεσθαι.
Στη τρίωρη αυτή εκδήλωση, πέρα από τους πανηγυρικούς, αλλά και τους εύστοχους κριτικούς λόγους-του έγκριτου Τρικαλινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Κατσιάμπα, καθώς και τις αξιότιμης συγγραφέα και κοινωνικής λειτουργού Ελένης Τέγου-αυτό που είχε σημασία είναι ότι ακούστηκαν συγκινητικά αποσπάσματα της ανέκδοτης διασπορικής λογοτεχνίας μας από δύο νεαρές «μούσες»: την Έφη Γιώτη και την Γιάννα Κιριλιτσένκο. 24 και 17 χρόνων αντίστοιχα, η πρώτη, ένα λυγερόκορμο κορίτσι, δασκάλα παραδοσιακών χορών αλλά και αθλήτρια που κατάγεται από το Ιστορικό χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας, τη γενέτειρα του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη και η δεύτερη, μία καλλονή από τη Ρωσία, που ήρθε μικρή στην Ελλάδα, την αγάπησε παράφορα και μέσα σε μια τετραετία έμαθε άψογα Ελληνικά, ερωτεύθηκε τη λογοτεχνία και από τότε απαγγέλει, ως έτοιμη ηθοποιός, τα δύσκολα λυρικά και πεζά αριστουργήματα του ελληνικό λόγου!
Αυτός δεν είναι ο στόχος του οικουμενικού ελληνισμού; Να ενσωματώνει στους κόλπους του, να μυεί στην ομορφιά και την ελευθερία της πολυσήμαντης διαχρονικής του Παιδείας τους λαούς όλου του κόσμου; Με αυτό τον τρόπο δεν προκύπτει η καρποφορίας του πνευματικού εποικοδομήματος, η βαθύτερη αισθητική και ψυχική ηδονή που γονιμοποιεί αενάως τη φωτεινή πλευρά της ανθρώπινης ζωής;
Στην Αρχαία Τρίκκη, κοντά στον Όλυμπο., στη χιλιόχρονη κοιτίδα των Πελασγών όλου του κόσμου ακούστηκαν, λοιπόν, προς τέρψιν των σημερινών Ελλήνων και Φιλελλήνων τα έντεχνα αυτά μαργαριτάρια των 42 σύγχρονων λαϊκών ραψωδών του Απόδημου Ελληνισμού: του Ιάκωβου Γαριβάλδη από την Αυστραλία, του Σπύρου Δαρσινού από το Νέσβιλ Τενεσί της Β. Αμερικής, της Αγγελικής Βόλλνερ Μαραγκουδάκη από τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, της Βάνας Κοντομέρκου απ ποτ Κονέκτικατ των ΗΠΑ, του Γαβριήλ Παναγιωσούλη και της Γιώτας Στρατή από τη Ν. Υόρκη, του Νίκου Παλαμήδη από τη Βενεζουέλα, της Χριστίνας Τσαρδίκου από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, του Γιώργου Πλακιά, έγκριτου φυσικού και παιδαγωγού από τη Γερμανία και πολλών άλλων για να αναφέρουμε ενδεικτικά και μόνον παραδείγματα της πλούσιας αυτής λογοτεχνικής σφαίρας των Ελλήνων όλου του Κόσμου.
Αυτού του Κόσμου, που διευρύνεται συνεχώς και μέσα από τη δράση της ΕΕΛΣΠΗ αναδεικνύεται σήμερα σθεναρά σε έναν ορατό φάρο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αισθητό και αναγνωρίσιμο πλέον από την ελληνική Κοινή γνώμη, αλλά και τους δημόσιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, που αργεί κάπως, αλλά καταφέρνει στο τέλος, έστω και με «δυσκοίλιο» τρόπο, θα λέγαμε, να αποδεχτεί στους κόλπους της, όσους βρίσκονται εκτός «συστήματος» της ντόπιας πολιτικής και πνευματικής νομενκλατούρας.
Χρέος όλων μας είναι να αναδείξουμε παρόμοιες προσπάθειες, που ξεπηδούν αυτόνομα και αυθεντικά μέσα από τις κοινωνικές και διανοητικές διεργασίες των ενεργών πολιτών του Απόδημου Ελληνισμού και να τις «παντρέψουμε» με τις αντίστοιχες προσπάθειες πολλών και αξιόλογων μονάδων, αλλά και ομάδων ελλήνων πολιτών, που αγωνιούν σήμερα να εκφράσουν και πάλι, μέσα από ένα νέο ξεκίνημα, την αστείρευτη πολιτισμική παρακαταθήκη της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού!
Το τολμηρό αυτό εγχείρημα της επανένωσης των πνευματικών δυνάμεων των σύγχρονων Ελλήνων βρίσκεται μόλις στην αρχή του και θα απαιτηθούν σκληρές προσπάθειες, ουσιαστικός και δύσκολος διάλογος, βαθύτερος στοχασμός και γνώση, καθώς και πολιτική βούληση για να έρθει σε πέρας.
Θερμά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όλα τα μέλη της ΕΕΛΣΠΗ και στον ακούραστο, σεμνό εργάτη του λόγου, Τρικαλινό Απόδημο συγγραφέα Βάιο Φασούλα, που ξεκίνησε αυτήν την προσπάθεια πριν από δέκα περίπου χρόνια και τη βλέπουμε τώρα να καρποφορεί εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τρίκαλα, Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010
Νώε Παρλαβάντζας

Ο λόγος του κ. Βάϊου Φασούλα
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων - ΕΕΛΣΠΗ και των μελών της, σας καλωσορίζουμε θερμά και σας ευχαριστούμε για την τιμή να παραβρεθείτε σήμερα κοντά μας και να αφουγκραστείτε τα μηνύματά μας.
Για τη φιλοξενία και συνεργασία με την ΤΕΔΚ, τον ΠΟΔΤ, τον πρόεδρο και δήμαρχο κ. Μ. Ταμήλο και ιδιαίτερα τις ευγενέστατες συνεργάτιδες της ΤΕΔΚΤ, ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία αυτής της πολιτιστικής διοργάνωσης.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ με την ευκαιρία της έκδοσης της «4ης Ανθολογίας» της ΕΕΛΣΠΗ που πραγματοποιήθηκε χάρη στο άψογο ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Προέδρου του ΣΑΕ κου Στέφανου Ταμβάκη, και την ευγενή χορηγία του Προέδρου του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, κου Αντώνη Στ. Παπαδημητρίου, από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ. Και από αυτή τη θέση τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Η ΕΕΛΣΠΗ είναι μια λογοτεχνική κοιτίδα που αποσκοπεί στη διάδοση του ελληνισμού και διαμεσολαβεί για τη διεξαγωγή ενός πνευματικού διαλόγου ανάμεσα στους διανοούμενους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Κυρίως μέσα από την ένωση διαφαίνεται και ο ρόλος της λογοτεχνίας της διασποράς στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητάς μας. Συνάμα με την ελληνική φυσιογνωμία, που διαφαίνεται από το έργο των Ελλήνων λογοτεχνών, σχηματοποιούνται κριτήρια σχετικά με το διεθνές γίγνεσθαι, όπως ήθη, στερεότυπες αντιλήψεις, αισθητική, προβληματισμοί. Οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, στις οποίες εντάσσονται και οι Έλληνες δημιουργοί, δεν αναιρούν τη δυνατότητα ύπαρξης κοινών οραμάτων και ενιαίας αισθητικής, επιπλέον πολιτικής και κοινωνικής αντίληψης.
Το 2001 ξεκίνησε η δραστηριότητα της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων και ως σήμερα πραγματώνεται ένας διαρκής πνευματικός διάλογος με ανταλλαγή στοιχείων ως απόρροια των δημοσιευμάτων, των εκδόσεων ακόμα και μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο. Είναι ενδεικτική η ροή των γεγονότων στα πλαίσια των σύγχρονων κοινωνιών με την ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα στους πολίτες λογής εθνικοτήτων. Η συμμετοχή σε εκθέσεις βιβλίου, η προβολή των ελληνικών έργων απ’ τον τύπο, η καταγραφή των απόψεων μέσω της αθρογράφησης, η έκδοση βιβλίων- ανθολογιών, οι δημοσιοποιήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα και άλλες δραστηριότητες πιστοποιούν το εύρος της δράσης μας.
Η τέταρτη ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ περιλαμβάνει κείμενα 42 Ελλήνων συγγραφέων ως επί το πλείστον κατοίκων του εξωτερικού, αποδήμων, αλλά και κάποιων που ζουν στο εσωτερικό. Γενικά είναι ένα απάνθισμα λογοτεχνικών έργων κάθε είδους: έργα ποιητικά, πεζογραφήματα, διηγήματα, θέατρο ακόμα και στίχους προς μελοποίηση. Έτσι αναδεικνύεται το ελληνικό πνεύμα, οι ιδιαίτερες ευαισθησίες των δημιουργών, ιδίως όμως το κοινό αίσθημα της ελληνικότητας που διανθίζεται από τις αξίες και τα διαχρονικά ιδεώδη της πατρίδας μας. Στόχοι του συγκεντρωτικού αυτού πονήματος είναι η προβολή των κειμένων που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δύσκολο να αναδείξουν τη σύνθεση ιδεών και την ενιαία ταυτότητα αξιών του ελληνισμού υπό την οπτική των λογοτεχνών.
Επιπλέον διακρίνεται η συσπείρωση των ελληνικών στοιχείων απανταχού της γης για την κατάθεση της σύγχρονης κουλτούρας. Άλλωστε ο ελληνισμός της διασποράς ιστορικά αποδεικνύεται ως πρωτοστάτης στη διαμόρφωση υψηλού πολιτισμού σε πολλά επίπεδα. Κάθε γενιά συγγραφέων μας διαφωτίζει για μια σειρά ιδεογραμμάτων που εντοπίζονται στην εκάστοτε εποχή που αυτοί αντιπροσωπεύουν και ιδιαίτερα αποσαφηνίζονται κοινά στοιχεία που πιστοποιούν το ύφος, την επικρατούσα γλωσσική έκφραση, την ποιότητα της μορφολογίας, τους βασικούς θεματικούς πυρήνες, τις πηγές έμπνευσης και τις πεποιθήσεις.
Στη λογοτεχνία της διασποράς παρατηρούμε διάσπαρτα στοιχεία που αναδεικνύουν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Επιπλέον στο πνεύμα του διεθνισμού υπάρχει διαλεκτικός συσχετισμός των ιδεών των Ελλήνων συγγραφέων του εξωτερικού στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού και των εγχώριων δημιουργιών. Σε πολλά έργα λοιπόν των αποδήμων Ελλήνων λογοτεχνών διακρίνεται η έντονη νοσταλγική διάθεση για την πατρίδα, που παρουσιάζεται ως μια κοιτίδα που συγκρατεί τις ευαισθησίες, τους οραματισμούς και ένα διαδεδομένο σκεπτικό. Έτσι καλλιεργούνται οι γλωσσικές δυνατότητες, ερμηνεύονται οι διαχρονικές αξίες, σχηματοποιείται ένα ενιαίο σκεπτικό και η συνείδηση της εθνικής φυσιογνωμίας Μια προοπτική κρίνεται το να μεταλαμπαδεύεται η εθνική κληρονομιά, σε μια περίοδο με πρωτεύουσα συνθήκη το διεθνισμό.
Ο μελετητής της λογοτεχνίας μέσα απ' τα έργα των αποδήμων δύναται βέβαια να συγκεντρώσει στοιχεία που πιστοποιούν τις ιδιαιτερότητες της γραφής και των θεμάτων τους που οφείλονται στη χρόνια παραμονή τους στο εξωτερικό. Συνάμα όμως παρέχεται η δυνατότητα να αποσαφηνιστεί και η έννοια της ελληνικότητας, όπως σχηματοποιείται από τους κοινούς προβληματισμούς τους για ζητούμενα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τα κοινωνικά αδιέξοδα, την πορεία του ελληνισμού στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Β. Φ.

Ο λόγος του κ. Δημήτρη Γιώτη.
Κυρίες και κύριοι
Εκ μέρους των κατοίκων του Μαυρομματίου του χωριού του Καραϊσκάκη,
Θέλω να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Δεν είμαι τεχνίτης του λόγου όπως ο πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ και φίλος κ. Βάϊος Φασούλας καθώς και πολλοί άλλοι εκλεκτοί που βρίσκονται σήμερα εδώ. Κύριε πρόεδρε της ΕΕΛΣΠΗ, φίλε Βάϊο. Θα ήθελα πριν αναφερθώ και εγώ στην μεγάλη προσφορά σου για τη διάσωση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και γραμμάτων μέσα από το τεράστιο συγγραφικό σου έργο, να πω ένα ρητό. «Τα γράμματα είναι καλά μα να χεις νου και γνώση». Αν δεν κάνω λάθος το είπε ο μεγάλος Δημόκριτος. Αυτό λοιπόν το ρητό κυρίες και κύριοι σήμερα που τα Ελληνικά γράμματα, οι τέχνες, ο πολιτισμός μας βάλλεται από παντού, και από πολλούς ανθέλληνες, είναι ακόμα επίκαιρο και πρέπει να το τηρούμε όλοι μας. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σαν και σας και σαν και σένα κύριε πρόεδρε της ΕΕΛΣΠΗ που αγωνίζονται για την διάσωση των Ελληνικών γραμμάτων. Φανταστείτε κυρίες και κύριοι έναν κόσμο χωρίς την Ελληνική γλώσσα και το Ελληνικό Αλφάβητο. Όλοι μας θα επικοινωνούσαμε μεταξύ μας με άναρθρες κραυγές και νοήματα. Αν δεν υπήρχε κ. πρόεδρε το Ελληνικό Αλφάβητο όλοι αυτοί οι ξένοι ψευτοκουλτουριάριδες με τον μηδενικό πολιτισμό τους, είμαι σίγουρος θα ζούσαν ακόμη σε σπηλιές και πάνω σε δένδρα. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά τον πρόεδρο της ΕΕΛΣΠΗ κ. Βάϊο Φασούλα για την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα εδώ σαν εκπρόσωπος του Μαυρομματίου γενέτειρα του μεγαλύτερου πολέμαρχου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας μας, την οποία γενέτειρα, το επίσημο Ελληνικό κράτος με την νέα χωροταξική του αναδιάρθρωση [Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ] δεν τίμησε, και να επισημάνω τη σημαντικότητα της σημερινής εκδήλωσης με τον σημαδιακό τίτλο «Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα» για την παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας όπου στον τόμο αυτό συμμετέχουν σαράντα δύο [42] μέλη της Ελληνικής Λογοτεχνίας των πέντε ηπείρων, θεωρώ ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόοδο της Ελληνικής παιδείας, του πολιτισμού μας, και στο δυνάμωμα των σχέσεων με την Μητέρα Πατρίδα των Ελλήνων που ζούν στα πέρατα του κόσμου.

Δημήτριος Θ. Γιώτης
Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου
<<Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ >>

Διαβάστε περισσότερα...

Τι καλά που περνάμε στον ΣΟΧΤ, σε λακωνική έκδοση…

-Αναχώρηση από Κορομηλιά στα 1100.
-Νέοι φίλοι του ΣΟΧΤ και κοπέλες που τα κατάφεραν άψογα μέχρι την κορυφή.
-Καταπράσινο τοπίο με έλατα, πυκνή βλάστηση και βράχους.
-Πανοραμική θέα σε Καλαμπάκα, Μετέωρα, Κλεινοβό κλπ
-Οι τρελές ιστορίες του Βάϊου!
Διαβάστε περισσότερα...

Την ερχόμενη Κυριακή ο 13ος Σταΐκιος δρόμος 30 χλμ. στο Περτούλι Τρικάλων

Με δεκάδες συμμετοχές απ’όλη την Ελλάδα που συνεχίζουν να έρχονται στους διοργανωτές έχει μπει στην τελική ευθεία ο 13ος ΣΤΑΙΚΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.
Ο Σ.Ο.Χ.Τ. σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αιθήκων
και την συμπαράσταση του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων ευελπιστεί να...
...διεξαχθεί και φέτος μια άψογη διοργάνωση.Ο αγώνας διεξάγεται την Κυριακή 9/5/10 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον κλασικό αγώνα των 30χλμ.(29652μ.) με εκκίνηση που θα δοθεί στις 8 το πρωί λόγω των υψηλών βαθμών θερμοκρασίας που προβλέπεται να έχουμε στην περιοχή ενώ για τον αγώνα των 1.000μ. η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:15 .
Στον αγώνα των 30χλμ θα υπάρχουν 12 κατηγορίες Ανδρών (ανά 5ετία) ενώ στις Γυναίκες 4 κατηγορίες με την προϋπόθεση να υπάρχουν 3 αθλήτριες – τες .
Για όσους δεν έχουν λάβει μέρος άλλη φορά στον αγώνα υπενθυμίζουμε στους φίλους δρομείς ότι ο αγώνας είναι κυκλικός με αφετηρία και τερματισμό το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου .Η διαδρομή με εκκίνηση στις 8:00 από το Χ.Κέντρο εκτυλίσσεται κυρίως στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου με κατεύθυνση προς τον οικισμό ΒΛΑΧΑ, ΚΟΡΠΟΥ,ΞΥΛΟΓΕΦΥΡΟ,ΣΜΙΞΗ, ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ και το ΠΕΡΤΟΥΛΙ απομένουν 6χλμ εύκολα για τον τερματισμό. Η μισή περίπου διαδρομή είναι σε άσφαλτο και σε χωματόδρομο με ποιο δύσκολο κομμάτι από το 17ο χλμ.στην γέφυρα της Σμίξης μέχρι το Νεραιδοχώρι 21ο χλμ. οπου οι αθλητές έχουν να αντιμετωπίσουν τα 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και είναι το ποιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Ανά 5χλμ θα υπάρχει σταθμός με νερό ενώ όσοι αθλητές θέλουν να καταναλώσουν ισοτονικά πρέπει να τα παραδώσουν στην Γραμματεία 15 λεπτά πριν την εκκίνηση.
Στους νικητές όλων των κατηγοριών θα δοθούν κύπελλα και σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα – μετάλλιο.
Στον Αγώνα Υγείας των 1.000μ. θα δοθούν κύπελλα στους τρεις πρώτους νικητές και αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.
Η παράδοση των αριθμών θα ξεκινήσει το Σάββατο 8/5/10 στο Χ.Κ.Περτουλίου από τις 17:30 μέχρι τις 20:00 και αμέσως μετά ακολουθεί δείπνο σε οικογενειακή ταβέρνα της περιοχής.
Θερμή παράκληση σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή που διεξάγεται ο αγώνας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από τις 8:00 μέχρι τις 12:00.
Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την Ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου www.soxt.gr
Η φωτό του trikalaola είναι από τον περσινό αγώνα.
Διαβάστε περισσότερα...

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ορεινής Διάσωσης στις 07 εώς 09 Μαΐου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας σε συνδιοργάνωση με το Παράρτημα...
...Τρικάλων και τον Δήμο Καλαμπάκας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν θέματα που άπτονται της ορεινής διάσωσης, όπως οργάνωση και συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης, ανάλυση επιχειρήσεων διάσωσης του παρελθόντος, τεχνικές αεροδιάσωσης, εξειδικευμένος διασωστικός εξοπλισμός, πρώτες βοήθειες, τηλεπικοινωνίες, στατιστικές μελέτες και παρουσίαση ομάδων διάσωσης του εξωτερικού. Επίσης, το πρακτικό μέρος του συνεδρίου θα περιλαμβάνει τεχνικές ανέλκυσης φορείου με πολυτραυματία από ορθοπλαγιά, ασκήσεις αεροδιάσωσης αναρριχητών από τους βράχους των Μετεώρων με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και τεχνικές καταρρίχησης (rappel) από ελικόπτερο.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τα παραρτήματα της ΕΟΔ, εθελοντικές διασωστικές οργανώσεις και ορειβατικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, κρατικοί φορείς αρμόδιοι για θέματα διάσωσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πολεμική Αεροπορία με ελικόπτερο και στελέχη της, η εταιρία Intersalonica με ελικόπτερο, καθώς επίσης και εταιρίες κατασκευής και εμπορίας εξειδικευμένου διασωστικού εξοπλισμού.
Εισηγητές του συνεδρίου θα είναι εκπαιδευτές και έμπειροι διασώστες της ΕΟΔ, στελέχη εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ, εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών, καθώς και άτομα με βιωματικές εμπειρίες που θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις του τελευταίου έτους.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο www.hrt.org.gr και στο τηλέφωνο 2310310649
.
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα Παρασκευή το RIVER PARTY ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ από την Ε.Ο.Δ.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας, διοργανώνει River Party, την Παρασκευή 7 Μαίου, στις 9.30 το βράδυ, στην Παλιά Γέφυρα της Σαρακίνας. (17 χιλιόμετρο Τρικάλων-Καλαμπάκας, έξω από...
...το χωριό Σαρακίνα)
Το πάρτι διοργανώνεται στα πλαίσια του Πανελληνίου Συνεδρίου Ορεινής Διάσωσης το οποίο ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Κυριακής και αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή της Καλαμπάκας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook (Sarakina River Party).
Διαβάστε περισσότερα...

Η Άννα Βαγενά θα δώσει μία σειρά παραστάσεων σε πόλεις της Γερμανίας και της Σουηδίας

Στην πόλη της Νυρεμβέργης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης «Μετέωρα» και τον Ποντιακό Σύλλογο «Εύξεινος Πόντος»
Η Άννα Βαγενά, μία από...
...τις πιο σημαντικές σύγχρονες ελληνίδες ηθοποιούς, θα δώσει μία σειρά παραστάσεων σε πόλεις της Γερμανίας και της Σουηδίας, κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαϊου 2010. Θα ερμηνεύσει, σε ένα προσωπικό ρεσιτάλ ηθοποιίας, έναν μονόλογο διάρκειας 1 ώρας και 25 λεπτών, με τίτλο «Αγγέλα Παπάζογλου».
Ο μονόλογος αυτός, που παίζεται ήδη δέκα χρόνια με τεράστια επιτυχία, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Κύπρος, Σόφια, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Νότια Ιταλία, Βρυξέλλες), θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.
Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα το 1919, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής το 1922.
Ακολουθούμε μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που έφυγαν από τη Σμύρνη, μετά την καταστροφή και ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της, με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής 1941-1944, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του 1950, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του!…
Οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλά ένας θεατρικός «μονόλογος». Αλλά στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφοντας τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και με το πάθος του λαϊκού παραμυθά – αφηγητή.
Οι διηγήσεις της Αγγέλας, διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις. Μεγάλο, λοιπόν, μέρος της παράστασης αναφέρεται στο ρεμπέτικο τραγούδι. Μιας και ο άντρας της Αγγέλας ήταν ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το ρεμπέτικο, ένα αυθεντικό είδος ελληνικού τραγουδιού, που γεννήθηκε στις γειτονιές των προσφύγων και εξέφρασε τους πόθους, τους καημούς και τα πάθη αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, κι έχει πολλές αντιστοιχίες -από κοινωνική άποψη- με το αμερικάνικο μπλουζ.
Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Στο ρόλο της αναγνώστριας η Γιασεμί Κηλαηδόνη.
Η επιλογή του κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και η θεατρική προσαρμογή έγιναν από τον μουσικολόγο - καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, που έχει επίσης και την ευθύνη της επιλογής των τραγουδιών και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος, ενώ τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δαμαλάς.
Παραστάσεις θα δοθούν:
Στουτγάρδη: 16/5/2010, ώρα 19:00, στο Θέατρο BOULEVÄRLE, διεύθυνση: NECKARTALSTRABE 261, 70376 STUTTGART, τηλέφωνο 0049-71152077430.
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Στουτγάρδης για την Τέχνη και τον Πολιτισμό «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»
Στοκχόλμη: 19/5/2010, ώρα 19:00, στην αίθουσα ABF – HUSET, Z-SALEN διεύθυνση: SVEAVÄGEN 41 STOCKHOLM.
Διοργάνωση: Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων & Κοινότητων Σουηδίας. Συνδιοργανωτές: Κοινότητες & Σύλλογοι της πόλης. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 08-6270027, στα γραφεία της Ομοσπονδίας κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και στις Κοινότητες και στους Φορείς της πόλης.
Ουψάλα: 23/5/2010, ώρα 19:00, στην αίθουσα Grändy skolan, διεύθυνση Liljeforstorg 1, τηλέφωνο 004670683525 (Mrs Eleni Persson)
Σε συνεργασία με την Πολιτική Στέγη της Ουψάλας.
Φρέχεν (Κολωνία): 29/5/2010, ώρα 21:00, στην αίθουσα Mehrzweckhalle, διεύθυνση : Kloster str., 50226, Frechen - Habbelrath τηλέφωνο 21:00, τηλέφωνο 02234-270714 & 0177386351 & 01741349214
Νυρεμβέργη: 30/5/2010, ώρα 18:30, στην αίθουσα Nachbarschaftshaus Gostenhof - Aula, διεύθυνση: Adam-Klein str. 6, 90429 Nuernberg, τηλέφωνο 0911 8938256 & 00491520 1848806
Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης «Μετέωρα» και τον Ποντιακό Σύλλογο «Εύξεινος Πόντος» Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Διαμαντής Γκίκας
Ο Α’ Γραμματέας Ιωάννης Κίτσιος
Διαβάστε περισσότερα...

«ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ»

Συνεχίζεται το Theatro Thes-festival (1η Συνάντηση Θεατρικών Σχημάτων Θεσσαλίας) που διοργανώνει το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
Την Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9 Μαΐου ώρα 21.30 θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλο το σπουδαίο έργο...
…των Δ. Κεχαίδη και Ε. Χαβιαρά., «Δάφνες και πικροδάφνες», μια παραγωγή του Θεάτρου Όψεις Καρδίτσας και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Τιμές εισιτηρίων: Τιμή Εισιτηρίου 15 ευρώ κανονικό και 12 ευρώ φοιτητικό. Πληροφορίες 24310 20000.
Η παράσταση παίχτηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, στα Εξάρχεια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός
Σκηνικά: Ευαγγελία Κοκκίνου
Κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου
Παίζουν: Παύλος Βησσαρίου
Γιώργος Ευγενικός
Νίκος Σκουλάς
Νίκος Ορφανός
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
Τρίπολη, τέλη δεκαετίας του ’70, παραμονές εκλογών. Τέσσερις τοπικοί κομματάρχες, ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος συγκεντρώνονται για τα συνήθη εκλογομαγειρέματα και τη μοιρασιά της εκλογικής πελατείας. Φαινομενικά. Γιατί άλλα κρύβονται πίσω από τις προφανείς σκοπιμότητες. Και αυτή τη χειμωνιάτικη νύχτα, σα θρίλερ θα ξετυλιχτούν οι αποκαλύψεις, οι ανταγωνισμοί, τα απωθημένα, και όλα μέσα από μια σάτιρα που φτάνει στην μεγάλη παθογένεια της Ελληνικής κοινωνίας: τον παραγοντισμό. Μια πολιτική κωμωδία που είναι πολύ πληθωρική για να χωρέσει σε αυτόν τον τίτλο και μόνο.
Ένα έργο ορόσημο στην ελληνική δραματουργία. Με συγκλονιστικούς στην καθαρότητά τους διαλόγους και μια δομή σχεδόν κινηματογραφική. Τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα.
Ένα έργο που διαθέτει μια επικαιρότητα συγκλονιστική στις μέρες μας, μολονότι πλησιάζει τα 30 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και διακωμωδεί την πραγματικότητα μας, μιλά για τα προβλήματα, της ανθρώπινες σχέσεις, τον παρασιτισμό και την ματαιοδοξία.
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη ποδηλατοπορεία την ερχόμενη Κυριακή στα Τρίκαλα

Η ομάδα πολιτών «Απέναντι Όχθη» συνεχίζοντας τις δράσεις της, θα συμμετέχει ενεργά στην ποδηλατοπορεία που θα ξεκινήσει την Κυριακή 9/5 από την κεντρική πλατεία της πόλης που διοργανώνουν οι «Ποδηλάτες Τρικάλων» και...
...διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη του πάγιου αιτήματος για τη δημιουργία πλήρους και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας.
Θέλουμε και διεκδικούμε μία ανθρώπινη πόλη με περισσότερο σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον και λέμε όχι στην αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου .
Μετά την ποδηλατοπορεία οι δύο συλλογικότητες διοργανώνουμε από κοινού συλλογικό πικ-νικ στην πλατεία του πρώην ΚΤΕΛ διεκδικώντας την προάσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων της πόλης που απειλούνται, είτε από την καθημερινά εντεινόμενη κερδοσκοπική διάθεση κάποιων που σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή θεωρούν ότι κάθε γωνιά της πόλης είναι και μια ευκαιρία για εκμετάλλευση και κέρδος, είτε από τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την δημιουργία στη συγκεκριμένη πλατεία ενός ακόμα υπόγειου πάρκινγκ.
Καλούμε όλους τους πολίτες με «όπλα» τα ποδήλατά τους και τη καλή τους διάθεση να συμμετέχουν στη κοινή αυτή προσπάθεια για να υπερασπισθούν ενεργά την ποιότητα ζωής τους.
Δελτίο τύπου
Διαβάστε περισσότερα...