Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Εισήγηση στο ΔΣ Τρικκαίων για το Αγροτικό-Λαϊκό Συλλαλητήριο Τρικάλων στις 2-2-1925

Προς: Πρόεδρο ΔΣ Τρικκαίων κ. Μαραγκό Δημ.Τρίκαλα
Κύριε Πρόεδρε,

Το θέμα που θα συζητήσει σήμερα το δημοτικό σας συμβούλιο είναι καθαρά ιστορικό.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1925 συγκεντρώθηκαν σε συλλαλητήριο οι γεωργοί και οι εργάτες στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, για συμπαράσταση προς τους αγρότες του Καστρακίου Καλαμπάκας, οι οποίοι είχαν καταλάβει μοναστηριακά κτήματα.
Μετά τις ομιλίες ορίστηκε...
...τριμελής επιτροπή, για να επιδώσει στο νομάρχη το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Όλοι οδηγήθηκαν προς τη νομαρχία που ήταν στην οδό Ασκληπιού.
Ο νομάρχης δεν δέχτηκε να παραλάβει το ψήφισμα. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς τη νομαρχία και να ζητούν από το νομάρχη με φωνές, να παραλάβει το ψήφισμα. Εκείνος κάλεσε το στρατό για να επιβάλει την τάξη.
Ο διοικητής του 5ου ΣΠ αντισυνταγματάρχης Χρήστος Καβράκος, με 100 στρατιώτες, 2 οπλοπολυβόλα και μερικούς αξιωματικούς περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Σε σύσκεψη του νομάρχη Πανόπουλο με τον αντεισαγγελέα Πιπερίδη και το Χρήστο Καβράκο αποφασίστηκε η βιαία διάλυση του πλήθους. Εκείνοι δεν έφευγαν και ο διοικητής διέταξε πυρ κατά του πλήθους. Σκοτώθηκαν τέσσερις εργάτες, δύο αγρότες και ένα κοριτσάκι 12 χρονών. Τραυματίστηκαν πάνω από 25.
Νεκροί είναι οι: Μιχάλης Ράδος ξυλουργός, Γιώργος Ντάλλας καρεκλάς, Νίκος Τζαβάρας καπνεργάτης, Νίκος Σταυρίκος εργάτης, Κώστας Βουτσελάς γεωργός από τον Πυργετό, Δημήτρης Κούτρας γεωργός από τις Καρυές και ένα κοριτσάκι 12 ετών.
Όλα τα θύματα από την πλευρά των διαδηλωτών. Κανένας στρατιώτης , αξιωματικός, χωροφύλακας ή αγροφύλακας μεταξύ των θυμάτων. Όλοι οι νεκροί, ανήκουν στο δήμο Τρικκαίων.
Η Αγροτική και Λαϊκή εξέγερση του 1925 χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ στις 3-2-1925 ως κομουνιστικό κίνημα που χάρη στη γενναία στάση του στρατού διαλύθηκε το πλήθος και ετράπησαν σε φυγή οι πρωταίτιοι. Δεν είναι όμως έτσι. Η εξέγερση των κολίγων άρχισε προτού εμφανιστεί το κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα. Οι άθλιες συνθήκες τις ζωής και η άγρια εκμετάλλευσή τους από τους τσιφλικάδες ήταν οι λόγοι που τους αγανάχτησαν. Ο Κώστας Αγγελής στο βιβλίο του με τίτλο ΟΙ ΚΟΛΙΓΟΙ γράφει για την κατάσταση που επικρατούσε στο θεσσαλικό κάμπο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881:
… Υποχρεούνταν οι καλλιεργητές να δίνουν στο γαιοκτήμονα το μισό των παραγομένων καρπών και να πληρώνουν για τη βοσκή των ζώων. Να στέλνουν τουλάχιστον ένα θηλυκό μέλος της οικογένειας στο κονάκι του επιστάτη για να καθαρίζει το πάτωμα, να ζυμώνει και να ψήνει το ψωμί και να ξεσπυρίζει το καλαμπόκι.
Ο βουλευτής Αττικής Αντ. Ζυγομαλάς έλεγε στη Βουλή στις 12-2-1882:
«Και θέλετε να αισθανθεί ο Θεσσαλός ότι έχει πατρίδα και απόχτησε ελευθερία όταν είναι είλωτας-δούλος του αυτού αφέντη; … Διότι, είτε με τον Χασάν είτε με τον Καραπάνον ζει, η ίδια κατάσταση κυριαρχεί, το σύστημα κατάκτησης είναι το ίδιο».
Ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Ταρμπάζης έλεγε στη Βουλή στις 5-3-1883: «… Μου είναι πολύ στενάχωρο να σας το πω. Τους φυλακίζουν (τους κολίγους δηλαδή) μέσα σε αποχωρητήριο. Μ’ όλον τούτο η σκληρότητα των επιστατών του Χριστάκη Ζωγράφου δεν κάμπτεται και εις τους εμμένοντας θέτουν εις τους πόδας και σιδεράς αλυσίδας που θέτουν εις τους ίππους των».
Το παραπάνω γεγονός έμεινε καταχωνιασμένο για 85 χρόνια στο χρονοντούλαπο της λησμονιάς. Άγνωστοι οι λόγοι. Η εξέγερση του Τρικαλινού αγρότη και εργάτη, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εξεταστεί κομματικά. Αφορά την ιστορία των Τρικάλων και αποτελεί χρέος προς την ιστορία του τόπου μας. Αφορά όλους μας το ίδιο.
Ο Δήμος Τρικκαίων τιμά το Χρήστο Καβράκο δίνοντας το όνομά του σε μεγάλο δρόμο της πόλης. Καμία τιμή στους νεκρούς εκείνης της ημέρας.
Καλείστε εσείς σήμερα να αποφασίσετε για την τύχη αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος. Να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που του αξίζει. Τόσο στη συνείδηση των Τρικαλινών, όσο και στην αγροτική ελληνική ιστορία. Είναι καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ευχαριστώ
Συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων το θέμα της Αγροτικής και Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων στις 2 Φεβρουαρίου 1925.
Το θέμα προς συζήτηση το εισηγήθηκε σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ. Μετά την ενημέρωση του σώματος από το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αγγελή, ακολούθησε έντονη τοποθέτηση των συμβούλων της πλειοψηφίας και μερικών πολιτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.
Στο τέλος πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων με διαφωνούντα τον κ. Δελιλίγκα ως προς τον όρο «εξέγερση».
Α. Αναγνωρίζεται η Αγροτική και Λαϊκή εξέγερση Τρικάλων στις 2-2-1925 ως ιστορικό γεγονός.
Β. Καθιερώνεται η πρώτη Κυριακή του κάθε Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης.
Γ. Θα δοθεί το όνομά του γεγονότος σε μια πλατεία της πόλης στην περιοχή της Μπάρας.
δ. Θα αναγερθεί μνημείο με τα ονόματα των νεκρών εκείνης της ημέρας.
Νικόλαος Γκόγκος
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Νομαρχιακός Σύμβουλος
3 Ιουνίου 2010
Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας scramble κεντρικής Ελλάδος τώρα στην Καστανιά Καλαμπάκας

(χωρίς φωτό).
Διεξάγεται αυτή την ώρα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στην Καστανιά Καλαμπάκας, ο συναρπαστικός αγώνας scramble κεντρικής Ελλάδας. Ο αγώνας διακόπηκε για λίγη ώρα, διότι ένας αναβάτης είχε πτώση σε ένα άλμα και υπέστη κάταγμα του...
...του αριστερού κάτω άκρου.

Ο αγώνας θα τελειώσει σε μιάμιση ώρα περίπου και στο τέλος θα γίνουν οι απονομές. Ο φακός του trikalaola έχει καταγράψει και ολιγόλεπτο βιντεάκι. Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση προς τους αναγνώστες του trikalaola

Φίλες και φίλοι αναγνώστες του trikalaola
σας ενημερώνουμε πως αυτές τις ημέρες υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στο blog κι αυτό οφείλεται στη μη επάρκεια χρόνου, λόγω της ολοκλήρωσης της νέας ιστοσελίδας www.trikalaola.gr που η κατασκευή της τελειώνει την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου. Σας ζητούμε συγνώμη για την καθυστέρηση και σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για την αποδοχή σας.
Διαβάστε περισσότερα...