Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Έτοιμη για το φεστιβάλ η νεολαία ΠΑΣΟΚ

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήθει στην βόρεια Εύβοια στην Αγ. Άννα από Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010 μέχρι Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010
• Η τιμή για την συμμετοχή στο Φεστιβάλ έχει οριστικοποιηθεί στα 75€
• Το ποσό αυτό καλύπτει την μεταφορά προς και από τον χώρο της εκδήλωσης, τρεις διανυκτερεύσεις (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) την παροχή εγκατεστημένης...
...σκηνής , πρωινό και μεσημεριανό για τις ημέρες παραμονής μας καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του camping.
• Δηλώσεις συμμετοχής καθώς και το ηλεκτρονικό φυλλάδιο θα είναι στην διάθεση όλων μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου.
• Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2103665314, στο neolaia@pasok.gr ή μπορείτε να αναρτήσετε τα ερωτήματά σας στον τοίχο της εκδήλωσης και θα απαντηθούν άμεσα.
• Εντός των ημερών θα υπάρξει ενημέρωση για τον τρόπο καταβολής των χτημάτων όπως και για τα θεματικά τραπέζια αλλά και της εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθ
ούν.
Διαβάστε περισσότερα...

«Η φιλοσοφία της αρπαχτής» στα Τρίκαλα

-Υπόσχεση αξέχαστης θεατρικής βραδιάς στο «φρούριο»
ΦΩΤΟ Τάβλι
«Το Τάβλι»,

το διαχρονικό αριστούργημα του Δημήτρη Κεχαϊδη, σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου, με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον συμπολίτη μας ηθοποιό Βασίλη Νανάκη θα παρουσιαστεί στην πόλη μας την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στο υπαίθριο... ...θέατρο του «φρουρίου» στις 9.30 το βράδυ.
Ο σκηνοθέτης και οι δύο ηθοποιοί καλούν τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση που άφησε άφωνους κοινό και κριτικούς στην Αθήνα και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών», ως «ο νέος δρόμος για το ελληνικό θέατρο», χαρίζοντας στιγμές μεγαλειώδους, ατόφιου, καθαρού θεάτρου, μέσα από μια γκροτέσκα και εξπρεσιονιστική ματιά.
Μια παράσταση, από αυτές που δύσκολα φθάνουν στην επαρχία, μια μοναδική και πρώτης τάξεως ευκαιρία για το τρικαλινό κοινό να απολαύσει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, παρακολουθώντας δύο ηθοποιούς στα όρια της ύπαρξής τους πάνω στη σκηνή, σκηνοθετημένους από έναν κορυφαίο άνθρωπο του θεάτρου, τον Άρη Ρέτσο.
Το έργο
Δύο άνδρες ο Φώντας και ο Κόλιας (Βασίλης Νανάκης και Γιάννης Παπαϊωάννου αντίστοιχα), ανάμεσα σε μια παρτίδα τάβλι, ένα ζεστό απόγευμα καλοκαιριού παίζουν μια γυναίκα στα ζάρια, ενώ ακολουθούν το δικό τους όνειρο, ένα «greek dream» όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Άρης Ρέτσος.
«Πρόκειται για δύο τύπους που έχουν φθάσει στην κατώτερη ένδεια και σκέφτονται να πλασάρουν την Καλλιόπη για να βγάλουν λεφτά. Βρίσκονται κάτω από μια πέτρα που πάει να τους συνθλίψει και εκείνοι οραματίζονται» λέει και προσθέτει: «Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο, βοήθησέ τον…».
Ο ένας, καθαρός, τακτικός, ορθολογιστής. Ο άλλος παρορμητικός, συναισθηματικός, ονειροπόλος. Και ο αγώνας ανάμεσά τους θα είναι μέχρι εξόντωσης. «Μήπως δεν υπάρχουν πια τύπου σαν τον Φώντα που ονειρεύεται;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης, ο οποίος αναζήτησε στο «Τάβλι» μια παράσταση που ακολουθεί έναν αυστηρό κώδικα και κωμικά στοιχεία, ενώ κάνει, όπως συνηθίζει, χρήση της μάσκας.
Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Άρης Ρέτσος απορροφήθηκε από τη μελέτη του αρχαίου δράματος, με τις παραστάσεις «Ανοιχτή δοκιμή» (βασισμένη σε αποσπάσματα από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή), «Αντιγόνη», «Στροφές και αντιστροφές» (με έργα του Σοφοκλή. Την άνοιξη του 2008 ανέβασε το «Αίμα κακό» βασισμένο στην ποίηση του Αρθούρου Ρεμπό.
Δευτέρα 28 Ιουνίου
Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο «φρουρίου»
Ώρα 9.30 μ.μ. Τιμή εισιτ. 12 ευρώ, φοιτ. 10 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων στον ΠΟΔΤ και στο καφέ του Μύλου Ματσόπουλου.
Διαβάστε περισσότερα...

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ο Ν.Λέγκας στη Βουλή για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας κατά την ομιλία του στην...
...αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο, νομοθετεί αλλαγές οι οποίες είναι επαχθείς και βίαιες και σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αιφνιδιάζοντας απολύτως ευαίσθητες κατηγορίες όπως οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα τέκνα και οι τρίτεκνοι, και προχωρά σε ρυθμίσεις με αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και βέβαιη κατάληξη την σφοδρή κοινωνική αναταραχή.
Όπως επεσήμανε ούτε από το Μνημόνιο προκύπτουν οι δυσμενείς όροι για το νέο υπολογισμό των συντάξεων αλλά ούτε και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι βίαιες ρυθμίσεις για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, καθόσον η απόφαση αυτή αναφέρονταν μόνο στην ανάγκη εξομοίωσης χωρίς να καθορίζεται ο πήχης των ορίων συνταξιοδότησης.
Ο Τρικαλινός πολιτικός ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία με την αρμόδια Επίτροπο κα. Ρέντιγκ καθόσον τον Ιούλιο του 2009 οι υπηρεσίες της Ε.Ε είχαν αναγνωρίσει ότι η συμμόρφωση της χώρας μας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, θα έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο μεταβατικό στάδιο για να μην προκληθεί κοινωνική αναστάτωση.
Σήμερα βλέπουμε στις ρυθμίσεις να καταγράφεται μια άλλη λογική πιο σκληρή πιο επαχθής, με μειωμένο το χρόνο προσαρμογής και με αύξηση των ορίων ηλικίας, υπογράμμισε.
Ο πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν διαφωνεί ότι το συνταξιοδοτικό έχει παθογένειες και ότι η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Αλλά η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή, σε κατεδάφιση δικαιωμάτων, σε ανατροπή των συνθηκών ζωής δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι μειώσεις που θα επέλθουν για να βγάλουμε συμπέρασμα αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος ή εν τέλει η περικοπή των συντάξεων .
Επεσήμανε ακόμη ότι η κατάργηση των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των υπαλλήλων που έχουν τρία παιδιά και άνω δεν θα επιφέρει ουσιαστικά δημοσιονομικά οφέλη παρά μόνο κοινωνική αναταραχή.
Ανάλογη κατάσταση αναμένεται να προκύψει και από τις αλλαγές που επέρχονται στις γυναίκες και στους άνδρες που έχουν ανάπηρο παιδί, καθώς και από την επιβάρυνση ακόμη και κατά 15 έτη γυναικών με ανήλικα παιδιά που είχαν την ατυχία να προσληφθούν στο Δημόσιο την δεκαετία 1983-1992.
Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε ότι το ασφαλιστικό και του Δημοσίου θα επιλυθεί οριστικά με ρυθμίσεις σαν κι αυτές. Ρυθμίσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κάτι πολύ χειρότερο από την έκρηξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ελλείμματος, την κοινωνική έκρηξη, επεσήμανε ο Ν. Λέγκας και κάλεσε την κυβέρνηση να υποδείξει πως θα αποτρέψει τους ασφαλισμένους που έχουν τα λεγόμενα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα να μην μπουν στην ουρά για την έξοδο, αλλά και πως θα αποτρέψει την οικονομική και ουσιαστική καθίζηση των Ταμείων τα οποία δεν θα έχουν πια έσοδα.
Η αναγκαία αυστηροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου
πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα οδηγεί στην διαχειριστική και ουσιαστική κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, στην συρρίκνωση της οικονομίας και την ύφεση, αλλά αντιθέτως θα εξασφαλίζει το λεγόμενο κοινωνικό μαξιλάρι
για τους θιγόμενους, πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι μητέρες ανήλικων παιδιών, δήλωσε ο Ν. Λέγκας.
Από το πολιτικό γραφείο
Διαβάστε περισσότερα...

Ομιλητής ο Χρήστος Χάϊδος για τα ομόλογα

Κεντρικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των Ομολόγων ορίστηκε ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Χρήστος Χάιδος.
Με την παρέμβασή του ο...

...Τρικαλινός Βουλευτής παρουσίασε τους λόγους που καθιστούν χρήσιμη και αναγκαία τη σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής και κάλεσε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να την υπερψηφίσουν. Μετά την ομόφωνη απόφαση του Σώματος της Βουλής για τη σύστασή της, ο κ. Χάιδος προτάθηκε και θα συμμετέχει ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Από το Πολιτικό Γραφείο
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση συμβασιούχων με το δήμαρχο Τρικκαίων


Προκειμένου να βρεθεί μια ικανοποιητική συμβιβαστική λύση για τους συμβασιούχους του Δήμου Τρικκαίων που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου συνάντηση των εργαζομένων με τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Ταμήλο.
Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν το ...

...πρόβλημά τους όσον αφορά την δεινή οικονομική κατάσταση των ιδίων και των οικογενειών τους και ζήτησαν από τον Δήμαρχο να καταβάλλει την κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να τους καταβληθούν οι μισθοί που τους οφείλονται.
Ο Δήμαρχος τους διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων τους και τους επανέλαβε ότι δεν έχει την δυνατότητα να τους υποσχεθεί περισσότερα πέραν των όσων τους είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη συνάντησή τους. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να καταβληθούν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα τρεις (3) μισθοί στους εργαζόμενους συμβασιούχους καθώς επίσης τρεις (3) ακόμη μόλις ο Δήμος Τρικκαίων εκταμιεύσει το δάνειο που έχει ζητήσει από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
Εξέθεσε ακόμη την συνολική οικονομική κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στον Δήμο Τρικκαίων αλλά και συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι με την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί συνολικά στην χώρα δεν είναι δυνατόν να προγραμματίσει αλλά ούτε και να δεσμευτεί για καταβολή επιπλέον μισθών μακροπρόθεσμα. Δεν είναι μόνο η περικοπή του 30% των τακτικών επιχορηγήσεων που δημιουργεί πρόβλημα οικονομικής στενότητας στον Δήμο τόνισε ο κ. Ταμήλος, αλλά ακόμη και η περικοπή όλων των προγραμμάτων άλλα και των έκτακτων επιχορηγήσεων που επιτείνει το πρόβλημα.
Επεσήμανε πάντως ότι πιθανόν τον Σεπτέμβριο να υπάρξει κάποια σχετική βελτίωση τόσο από την λήψη του δανείου όσο και από τα έσοδα που ο Δήμος ευελπιστεί να έχει από το ετήσιο πανηγύρι.
Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν την πρόταση του Δημάρχου για καταβολή των τριών μισθών άμεσα, ανακοίνωσαν ότι σταματούν την επίσχεση εργασίας και έδωσαν πίστωσαν χρόνου για την διευθέτηση του οικονομικού θέματος.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλουτίζεται η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων με φασιανούς, λαγούς και ορτύκια


Με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων, βάση μελετών που εκπονήθηκαν από το δασαρχείο Τρικάλων και σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών, άρχισε σήμερα ο εμπλουτισμός σε ενδημικό θήραμα. Σε πρώτη φάση απελευθερώθηκαν σήμερα στο φυσικό περιβάλλον 1.400 φασιανοί, σε όλο σχεδόν το πεδινό μέρος, από το Διαλεχτό έως και την...
...Πηνειάδα. Η διαδικασία άρχισε σήμερα το μεσημέρι και τελείωσε ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Οι φασιανοί είναι περίπου 4 μηνών και έχουν πολύ καλό φτέρωμα και απόλυτα υγιείς. Στην απελευθέρωση, εκτός των μελλών του Δ.Σ. του Κ.Σ.Τ. και φίλων κυνηγών, ήταν παρόν και οι υπεύθυνοι θύρας του δασαρχείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Καλόγηρος και Δημήτρης Παππάς, που με τη συμβολή τους εκπονήθηκαν οι μελέτες για τον εμπλουτισμό. Μετά από λίγες ημέρες θα απελευθερωθούν άλλοι 1.100 φασιανοί, ενώ αργότερα η περιοχή των Τρικάλων θα εμπλουτιστεί με 4.000 ορτύκια και 232 λαγούς. Όλα αυτά είναι αποκλειστική δαπάνη του Κ.Σ.Τ., ενώ όπως δήλωσε στην κάμερα του trikalaola ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Ρουσιαμάνης, από το αρμόδιο Υπουργείο δεν υπήρξε ούτε ευρώ για την δαπάνη. Οι κυνηγοί παρόλο τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν από μόνοι τους την επάρκεια σε θήραμα. Δείτε το σχετικό βίντεο από την απελευθέρωση και τις σχετικές φωτογραφίες.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι στη ΔΕΚΟΜΕΤ

Από πέρυσι τον Μάιο έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΚΟΜΕΤ. Η πρόταση από πλευράς δήμου είναι να πληρωθούν για 3 μήνες δεδουλευμένα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν φτάσει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και δεν μπορούν πλέον να...
...αντέξουν, ζητούν 5 μήνες. Μιλώντας χθες το πρωί ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Ταμήλος, στην εκπομπή του Κώστα Καραποστόλη, στο Ράδιο Ζυγός, ανέφερε πως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα και αν δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να τους καταβληθούν δεδουλευμένα 3 μηνών, ας φύγουν. Απλήρωτους όμως συμβασιούχους δεν υπάρχουν μόνο στο δήμο Τρικκαίων, αλλά και σε άλλους δήμους του Νομού Τρικάλων και η δικαιολογία της μη πληρωμής είναι πως δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι. Διαβάστε περισσότερα...

I LOVE KARDITSA

Στις 24-27 Ιουνίου
στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο,
στο Μύλο Ματσόπουλου
θα προβάλλεται καθημερινά στις 21.45
η ταινία
I LOVE KARDITSA
Γενική είσοδος 6 euro, φοιτητικά- μαθητικά 4 euro.
KΩΜΩΔΙΑ 100΄ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
Σκηνοθεσία:...
ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
Ηθοποιοί: ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΚΟΥΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, ΤΙΤΙΚΑ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ.
Ένας πρωτοπόρος Έλληνας επιστήμονας, στις αρχές της δεκαετίας του' 70, στη Νέα Υόρκη, κλωνοποιεί τον πρώτο άνθρωπο, τον Έλληνα Γρηγόρη Κανιά, από την Καρδίτσα, δημιουργώντας τον Μάικ Κανιά. Στην Αμερική του 21ου αιώνα, ο Μάικ σταματά ένα βράδυ για τσιγάρα και πέφτει θύμα κλοπής. Έχοντας χάσει 30 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται αντιμέτωπος με την Μαφία. Για να σωθεί, θα πρέπει να πάει στην Καρδίτσα και να αλλάξουν θέσεις με τον κλώνο του. Ο Γρηγόρης, ως τυπικός Έλληνας της επαρχίας, είναι μπλεγμένος σε πολλές ερωτικές ίντριγκες και ψάχνει τον τρόπο να αποκτήσει πολλά λεφτά χωρίς φυσικά να δουλέψει. Μια sexy ξανθιά με μια μεγάλη επιταγή είναι το τέλειο δόλωμα?
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2010
• 24-27 Ιουνίου I LOVE KARDITSA KΩΜΩΔΙΑ 100΄
• 28-30 Ιουνίου ΑΔΩΞΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 153΄
• 1-4 Ιουλίου 2012 ΕΠΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 158΄
• 5-7 Ιουλίου SOUL KITCHEN KΩΜΩΔΙΑ 101΄
• 8-11 Ιουλίου ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
• 12-14 Ιουλίου ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ 110
• 15-18 Ιουλίου Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 110΄
• 19-21 Ιουλίου Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ KΩΜΩΔΙΑ 94
• 22-25 Ιουλίου Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ ΠΡΙΓΚΙΨ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 154΄
• 26-28 Ιουλίου ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ 142΄
• 29 Ιουλ.-1 Αυγ. ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 130΄
• 2-4 Αυγούστου IRON MAN 2 ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 125΄
• 5-8 Αυγούστου ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ 138΄
• 9-13 Αυγούστου SHERLOCK HOLMES ΚΩΜΩΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 129΄
• 16-18 Αυγούστου Ο ΠΕΡΣΙ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 120΄
• 19-22 Αυγούστου ΝΗSOS KΩΜΩΔΙΑ 100΄
• 23-25 Αυγούστου PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 117΄
• 26-29 Αυγούστου Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 107΄
• 30 Αυγ-1 Σεπτέμβ. ROBIN HOOD ΕΠΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 141΄
• 2-5 Σεπτεμβρίου Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ KΩΜΩΔΙΑ 94΄
Διαβάστε περισσότερα...

«Εν είδει Κοινωνικής Κριτικής»

ΠΡΙΝ
«Τα σφάλματα των ιδιωτών προκαλούν ζημιά μόνο στους ίδιους και όχι στο πλήθος ενώ τα σφάλματα των αρχόντων και των πολιτικών αγγίζουν τους πάντες».
Δημοσθένης
Η παραδοχή, κατ’ αρχάς, ότι η εν πολλοίς κρατικοδίαιτη διαφθορά στις μέρες μας ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, είναι...
....απαραίτητο στοιχείο εθνικής αυτογνωσίας, καθώς η ιστορία έχει δείξει πως ο δρόμος της αρετής απαιτεί ανάληψη ρηξικέλευθων πρωτοβουλιών και τολμηρά έργα. Ο καθηγητής και εμβριθής διανοητής Χρήστος Γιανναράς διατυπώνει σχετικά: «εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα η κοινωνική διαφθορά είναι σε μεγάλο ποσοστό κρατικογενής. Το κράτος είναι ο βασικός διαφθορέας της ελληνικής κοινωνίας, μολυσματική αιτία και γενεσιουργός αφορμή αμοραλισμού, σήψης, εκφαυλισμού των πολιτών. Το κράτος: δηλαδή τα κόμματα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος έξω από τα κόμματα, ίσως ούτε και κοινωνικές εκφάνσεις του βίου αμόλυντες από τον κομματισμό. Έχουμε τελευταία αφόρητη αίσθηση πνιγμού από τη δυσοσμία και αποφορά της διαφθοράς, μέχρι ασφυξίας σε κάθε πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας. Κοινός τόπος ότι στο Ελλαδικό κράτος υπάρχουν νόμοι, αλλά είναι κραυγαλέα ατελέσφορο το θεσμικό σύστημα επιβολής των νόμων. Ο Έλληνας ενηλικιώνεται με την εμπειρική (ασυνείδητη ίσως) βεβαιότητα ότι οι νόμοι υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται».
Οι δε υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης, είτε εντοπίζονται σε υψηλά κλιμάκια πολιτικο-οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας είτε σε χαμηλά, είτε απλώς έχουν επωφεληθεί από τη σχέση τους μαζί τους, επιτάσσεται να ομολογήσουν εμπράκτως τα σφάλματά τους και να απομακρυνθούν από την εξουσία δια παντός. Οι κατέχοντες την εξουσία ας αναλογιστούν επιτέλους τη βαρύτητα των λόγων του Κικέρωνα: «Η διοίκηση μιας κυβερνήσεως καθώς και μιας κηδεμονίας δεν πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του κηδεμόνος αλλά του κηδεμονευομένου».
Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι αν υπήρχαν νομοταγείς πολίτες δε θα χρειαζόταν το κράτος. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει «τρόφιμους» ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Τη μνήμη της μακραίωνης παράδοσης του λαού μας σε καιρούς ακμής αλλά και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων; «Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι»; (Γ. Σεφέρης: «Δοκιμές»).
Ο σημερινός Έλληνας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το είναι του, δηλαδή, την ίδια την καθημερινότητα του, όπως αυτή εκπορεύεται από τις ηθικές αξίες και τις γενικότερες αρχές του, και να εκμεταλλευτεί την σπουδαία τεχνολογική πρόοδο που συντελείται στην εποχή μας, μέσα από την ίδια του την ελεύθερη φύση. Αφού η ελευθερία της μηχανής πρέπει να σταματά εκεί όπου αρχίζει η ουσιαστική ανθρώπινη ελευθερία, η μηχανή πρέπει να συντελέσει στην επαύξηση της ανθρώπινης ελευθερίας και όχι στη μείωσή της. Ο περιορισμός της άκριτης καταναλωτικής μανίας, η εξάλειψη της κακοδιοίκησης, η έμπρακτη «κατάργηση» των πελατειακών σχέσεων, η εμπέδωση των αρχών της ισονομίας και ισοπολιτείας αποτελούν σκληρά αθλήματα για τον Νεοέλληνα που αξίζουν τον κόπο…
Ο Καφκικός μικρός μύθος, που με απλά λόγια περιγράφει και περικλείει όλο το φιλοσοφικό νόημα κάθε ουσιαστικής, ενδόμυχης αναζήτησης, για την σύγχρονη παραδοξότητα του ανθρώπου και, πολύ περισσότερο, υπό τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις, για την παραδοξότητα και μοναξιά του Έλληνα ανθρώπου, είναι εύγλωττα αφοπλιστικός: «Τι ευτυχία! Είπε ο ποντικός. Ο κόσμος γίνεται ολοένα και μικρότερος μέρα με τη μέρα! Στην αρχή ήταν τόσο μεγάλος που απ’ το φόβο μου μ΄ έπιανε η καρδιά μου, έτρεχα όλο και πιο μακριά και ήμουν ευτυχισμένος που τελικά μπόρεσα να κοιτάζω δεξιά και αριστερά, πέρα, μακριά, τα τείχη. Αλλά αυτά τα μακρινά τείχη πλησιάζουν τόσο γρήγορα το ένα το άλλο, έφτασα κιόλας στο τελευταίο δωμάτιο, κι εκεί, στην γωνία βρίσκεται η φάκα κι εγώ τρέχω καταπάνω της. Πρέπει απλά ν’ αλλάξεις την κατεύθυνση προς την οποία τρέχεις, είπε η γάτα και τον έφαγε…»
Υπάρχει μια επιστημονική αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε κενό που δημιουργείται στη φύση καλύπτεται αναπόφευκτα και κατά κανόνα από άλλα στοιχεία υποβαθμισμένης ποιότητας. Όλοι μας έχουμε την τάση αυτό να το ξεχνούμε. Όταν εγκαταλείπονται ή χάνονται παλιές ηθικές αξίες, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, ιεροφάντες της παιδείας, η κοινωνία στο σύνολό της και με την συνολική της δράση υποχρεωτικά θα πρέπει να τις αντικαταστήσει με άλλες. Αν όχι, τότε επέρχεται μια κατακόρυφη πτώση στη δυναμική της.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ονομάζει τις σημερινές κυβερνήσεις, «φιλελεύθερες ολιγαρχίες»: «Στην αρχαία Ελλάδα λειτουργούσε από τα χρόνια του Ομήρου ένα άτυπο δημοκρατικό πολίτευμα. Η ονομασθείσα από τον Ένγκελς «Αυθόρμητη Δημοκρατία». Γέννημα της «Αυθόρμητης Δημοκρατίας» είναι η «κουλτούρα του πολίτη» των αρχαίων Ελλήνων. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία γεννήθηκε από τον μετασχηματισμό της «Αυθόρμητης Δημοκρατίας» ενώ η «Έμμεση Δημοκρατία» από τον μετασχηματισμό των μοναρχιών και φεουδαρχιών».
Στην αθηναϊκή δημοκρατία δεν μπορούσε να ψηφιστεί Νόμος αν δεν υπήρχε «προβούλευμα» της Βουλής, ούτε τον παραμικρό νόμο είχανε δικαίωμα να ψηφίσουν οι βουλευτές μόνοι τους, πολύ περισσότερο δεν είχαν εξουσία να κρίνουν σοβαρά ζητήματα όπως ο πόλεμος. Αυτά τα ψήφιζε με ατομική ψηφοφορία ο «λαός» δηλαδή άπαντες οι έχοντες νομίμως το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη.
Επί πλέον «εντός ενός έτους από την ψήφιση μιας προτάσεως νόμου μπορούσε να ασκηθεί καταγγελία, άρα και δίωξη, από οποιονδήποτε πολίτη κατά του προτείνοντος το νόμο καθώς και κατά των προεδρευόντων των προτάσεων, αν η πρόταση είχε ψηφισθεί με παραπλάνηση του δήμου και ήταν «παράνομη», δηλαδή ερχόταν σε αντίθεση με τους υφιστάμενους ήδη νόμους. Εάν ο κατηγορούμενος με γραφή παρανόμων κρινόταν ένοχος, τότε ο νόμος ή το ψήφισμα που είχε προτείνει ακυρωνόταν και ο ίδιος, προσωπικά υποχρεωνόταν σε πρόστιμο, ενίοτε πολύ μεγάλο, και σε ατιμία». (Γ. Ν. Οικονόμου : «Η άμεση Δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη», σελ.34).
Στις σημερινές σύνθετες, πολύπλοκες συνθήκες ζωής, η «παγκοσμιοποίηση» και η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστούν την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των «μέγιστων» γι’ αυτούς αποφάσεων κρίσιμη και ζωτική. Η δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να αποτελεί πειρασμό, αν όχι κίνδυνο, όταν χρησιμοποιείται για την άσκηση της εξουσίας από τους λίγους και όχι απ’ όλους τους πολίτες. Σήμερα όργανα εξουσίας είναι οι εκλεγμένοι από τους πολίτες εκπρόσωποί τους. Η εξουσία των πολιτών έχει περιορισθεί στην επιλογή των εκπροσώπων τους, που γίνεται με κανόνες και πρακτικές που δεν καθορίζονται από τους πολίτες, αλλά από τους «άρχοντες» κάθε τύπου και μορφής.
Η αντιμετώπιση, συνεπώς, της παντοειδούς κρίσης απαιτεί την ακύρωση των αιτίων που την προκαλούν. Επιβάλλει την ορθολογική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των «μεγίστων» αποφάσεων. Η εξουσία της επιλογής των αρχόντων δεν είναι αρκετή. Η επαναφορά της άμεσης Δημοκρατίας με την ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί ένα από τα σενάρια μελλοντικών πολιτικών πρακτικών και μεθόδων που, μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και δημοψηφισμάτων, θα συνέβαλλαν αποφασιστικά ,σύμφωνα με πολλούς από τους κοινωνικούς αναλυτές, στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης.
Της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη, φιλολόγου-ιστορικού (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ’ το Α.Π.Θ.)
Υπεύθυνης Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων, ailiadi@sch.gr
http://users.sch.gr/ailiadi , http://blogs.sch.gr/ailiadi , http://www.matia.gr , http://www.emy67.wordpress.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η Σούλα Μερεντίτη στο Βελιγράδι για την κοινοβουλευτική συνέλευση της Μεσογείου

Η Σούλα Μερεντίτη μεταβαίνει σήμερα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη -ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας , δεδομένου ότι είναι και η εθνική εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Μεσογείου-, στο Βελιγράδι για να...
...συμμετάσχει στην πέμπτη συνάντηση των μόνιμων επιτροπών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Μεσογείου .
Ως γνωστόν , η τρικαλινή βουλευτής κατέχει και το αξίωμα της Αντιπροέδρου του σημαντικού αυτού διεθνούς οργανισμού, ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της μεσογείου. Η Σούλα Μερεντίτη , θα εκφωνήσει λόγο -ενώπιον του σώματος της Συνέλευσης-, για τη μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ, στο περιθώριο των εργασιών της συνελεύσεως, θα συναντηθεί και με ομολόγους της, καθώς και κυβερνητικούς παράγοντες της γείτονος .
(ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ)
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο «εξυγίανσης» του ΟΣΕ, ένα νέο συγκοινωνιακό έγκλημα.

Η αναλγησία ή ασχετοσύνη και ο τριτοκοσμικός τρόπος σκέψης για μια ακόμη φορά θα ονομαστεί υπευθυνότητα, επαγγελματισμός και εξορθολογισμός. Οι ανεπαρκείς δημόσιοι λειτουργοί και οι για δεκαετίες διοικούντες, οι άνθρωποι που η μοναδική τους ικανότητα είναι να...
...παρουσιάζουν το μαύρο για άσπρο με την παρεΐστικη νοοτροπία των «κολλητών» και των «αρεστών» φίλων, καταφέρνουν να απαξιώσουν και να διαλύσουν τον Ελληνικό σιδηρόδρομο καθώς και τα μέσα σταθερής τροχιάς στο σύνολο τους. Πολύ μακριά από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και πλησιάζοντας την λογική των απολίτιστων κοινωνιών, με γελοίες δικαιολογίες ετοιμάζονται να μηδενίσουν τα Ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα και να εκθεμελιώσουν τα πάντα γύρω από το τραίνο και τις μαζικές μεταφορές. Οι αστείες δικαιολογίες για το ότι πάντα φταίνε οι άλλοι, η ατιμωρησία στα συνεχή εγκλήματα και η απύθμενη βλακεία δεν πείθουν κανένα πια.
Αυτό που εμείς εισπράττουμε είναι η παντελής έλλειψη ήσσονος προσπάθειας αλλά και ψηγμάτων ευφυΐας για να εξορθολογίσουν τον Ελληνικό σιδηρόδρομο και να τον καταστήσουν αντάξιο ή έστω να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή νοοτροπία πάνω σε αυτόν τον τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν αύριο κλείσουν τα δίκτυα της Πελοποννήσου και κάποια περιφερειακά της Μακεδονίας η εξοικονόμηση θα είναι μηδαμινή. Και όλο το δίκτυο να καταργήσουν πάλι τα κόστη θα παραμείνουν. Κατάφεραν οι μαθητευόμενοι μάγοι όλα τα προηγούμενα χρόνια να φτιάξουν μια μορφή δημόσιας επιχείρησης που όσο περισσότερο εργάζεται τόσο περισσότερες ζημιές να συσσωρεύει. Ανέπτυξαν δηλαδή από κοινού, για να μην πούμε με τη συνέργεια του ΥΜΕ, μια ζημιογόνα πατέντα επιχειρηματικότητας μοναδικής στα παγκόσμια δεδομένα που καταδεικνύει αφενός τη φιλοσοφία των αρεστών και προπαντός ατιμώρητων βλακών που ασέλγησαν με τους εκάστοτε κομματικούς μανδύες προστασίας για σειρά ετών απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και αφετέρου την παντελή άγνοια του πώς παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών. Και αυτό αφορά τόσο τον Σιδηρόδρομο όσο και τις Αστικές Συγκοινωνίες.
Δεν θα δεχθούμε κανένα περιορισμό του ήδη περιορισμένου Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου το οποίο στο σύνολο του έχει εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια με σημαντικά κονδύλια της ΕΕ και του Έλληνα φορολογούμενου και πολύ περισσότερο δεν μας πείθουν πλέον οι αόριστες παιδικές δικαιολογίες. Ζητάμε να λειτουργήσει επιτέλους η απλή κοινή λογική, αλλά πρωτίστως να δημιουργηθεί το ανάλογο νομικό περιβάλλον για να μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους αυτή η απλή λογική.
Από τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου (με έδρα την Αθήνα).
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιχειρούμενες μαζικές διώξεις και απολύσεις εργαζομένων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. από την Κυβέρνηση

Ι) Το αδιαμφισβήτητο της νομιμότητας των προσλήψεων των 269 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το σχέδιο νόμου «Κατάργηση, Συγχώνευση Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα», που δημοσιοποίησε, αποφάσισε την κατάργηση της Εταιρείας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης – ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και την απόλυση 269 εργαζομένων στην...
...κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες της σ’ όλη τη χώρα. Πρόκειται για μαζικούς διωγμούς και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι κυριολεκτικά πετιούνται στο δρόμο και ανατρέπεται δραματικά η υπηρεσιακή και οικογενειακή τους ζωή.

Είναι βέβαιο ότι οι σχετικές προβλέψεις του υπό ψήφιση νόμου αφίστανται συνταγματικών και νομικών προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας και οι εργαζόμενοι οι οποίοι κατάφορα αδικούνται με τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου, σίγουρα θα δικαιωθούν δια των αποφάσεων της Ελληνικής δικαιοσύνης, που θα ακολουθήσουν.

Μετά τις απειλές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ –από τον Οκτώβριο του 2009 κιόλας– με απολύσεις και διωγμούς για τους εργαζόμενους στην ΑΓΡΟΓΗ, μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι δήθεν οι προσλήψεις 269 εργαζομένων τον Αύγουστο του 2009 «ήταν ανύπαρκτες» και ότι «δεν υπήρξε προκήρυξη, δεν υπήρξε απόφαση, δεν τηρήθηκαν διαδικασίες», έρχεται σήμερα η ίδια (η κυβέρνηση) και με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου επικυρώνει ουσιαστικά τη νομιμότητα των διαδικασιών πρόσληψης των υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

Δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους για μη νομιμότητα των διαδικασιών πρόσληψης, περί της οποίας θετικά είχε γνωμοδοτήσει ο κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και η ειδικώς συσταθείσα προς τούτο Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τη σημερινή του πολιτική ηγεσία.

Καταρρίπτονται, έτσι, όλα τα χαλκευμένα ψεύδη και οι αναληθείς ισχυρισμοί, γνωστών κύκλων και ανωνύμων κονδυλοφόρων, ότι οι προσλήψεις που είχαν γίνει ήταν μη σύννομες και διαβλητές.

ΙΙ) Η Αντισυνταγματικότητα και το παράνομο των μαζικών απολύσεων και διωγμών των υπαλλήλων

Στο σχέδιο νόμου, καθώς και στη συννημένη αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται ότι καταγγέλονται οι συμβάσεις εργασίας του προσληφθέντος προσωπικού λόγω κατάργησης της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και της μη-μεταφοράς σε άλλο φορέα των αρμοδιοτήτων της.

Το επιχείρημα αυτό είναι ψευδέστατο και προσχηματικό, αφού τα αντικείμενα και οι δράσεις της ΑΓΡΟΓΗ συνεχίζουν να υπάρχουν και μεταφέρονται σε άλλο φορέα.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. συνεστήθη με το Άρθρο 46 του Ν.2637/1998, με σκοπό την αξιοποίηση της Αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών στη διαχείριση της Αγροτικής γης, με προώθηση διαχειριστικών προτύπων.

Επίσης, η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., με βάση το άρθρο 16 του Ν.3790/2009, είχε σαν αντικείμενο και αρμοδιότητες:

Α) Τη «χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Δηλαδή:

Την επικαιροποίηση, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και της χαρτογραφικής διόρθωσης του Εποικιστικού Αρχείου του ΥπΑΑΤ στο Ελληνικό Γαιωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς.
Την κεντρική τήρηση του ψηφιακού Εποικιστικού Αρχείου και τη συνεχή ενσωμάτωση των νέων εργασιών διανομών, αναδασμών και μεταβολών.
Τη διάθεση του ψηφιακού αρχείου στις αρμόδιες υπηρεσίες ατελώς.
Την κεντρική τήρηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της εξέλιξης των αναδασμών και διανομών στο σύνολο της χώρας.
Την παροχή Τεχνικών Συμβουλών Βιώσιμης Διαχείρισης των Εποικιστικών Εκτάσεων προς τις Νομαρχίες και το ΥπΑΑΤ.
Τη διάθεση του Εποικιστικού Αρχείου σε ψηφιακή μορφή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. σε κάθε περιοχή που εκτελείται κτηματογράφηση.
Β) Τη δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας, η παρακολούθηση και η συνεχής επικαιροποίησή του. Δηλαδή:

Τη συμπλήρωση και διαχρονική ανανέωση των δορυφορικών ορθοφωτοχαρτών, του συνόλου της χώρας.
Την ανάπτυξη ψηφιακών θεματικών-χαρτογραφικών υποβάθρων, με στόχο την αξιοποίησή τους για τον καθορισμό στρατηγικών στον αγροτικό τομέα.
Την ετήσια συμπλήρωση, ανανέωση και επικαιροποίηση του συστήματος ενοτήτων και υποενοτήτων βάσει των μεταβολών που επέρχονται.
Την ενημέρωση – εμπλουτισμό του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων της Ενιαίας Αίτησης (LPIS) με τις ψηφιακές γεωγραφικές βάσεις δεδομένων που συντάσσονται στη χώρα.
Τον κεντρικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό διαχείρισης και εκτέλεσης του έργου, τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών και διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και γενικότερα την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ερωτούμε:

α) Όλα αυτά τα αντικείμενα και όλες αυτές οι δράσεις, παύουν να υφίστανται σαν ανάγκες του Ελληνικού κράτους;

β) Εάν παραμένουν, μεταφέρονται ή όχι στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

γ) Εάν μεταφέρονται, γιατί αναφέρεται η κατάργηση των αρμοδιοτήτων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και δεν προβλέφθηκε η συγχώνευση των δύο νομικών προσώπων ώστε να μη διακοπεί η εργασιακή σχέση και απασχόληση του προσωπικού της;

δ) Γιατί σε όλους τους άλλους φορείς που καταργούνται, λόγω κατάργησης των αρμοδιοτήτων τους, λαμβάνεται μέριμνα μετακίνησης του προσωπικού τους σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και γίνεται επιλεκτική, αρνητική μεταχείριση, μόνο για τους 269 προσληφθέντες υπαλλήλους της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.;

ε) Πως δικαιολογείται και αιτιολογείται η διαφορετική αντιμετώπιση του προσωπικού της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. σε προσληφθέντες την 14η Αυγούστου του 2009 και σε προσληφθέντες πριν την ημερομηνία αυτή;

Όλα αυτά καταδεικνύουν κατά τον πλέον ευκρινή και σαφέστατο τρόπο ότι δεν πρόκειται για νόμιμες απολύσεις, αλλά για μαζικές διώξεις νέων υπαλλήλων σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο, με διαδικασίες παράνομες και αντισυνταγματικές, που προσδιορίζουν άνιση, διακριτική μεταχείριση μεταξύ των καταργούμενων φορέων και εντός του ίδιου φορέα (ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.).

Τέλος, όσον αφορά το αδιαμφισβήτητο της νομιμότητας των προσλήψεων των 269 υπαλλήλων τον Αύγουστο του 2009, ισχύουν τα εξής :

Όπως επανειλημένα έχουμε τονίσει –και όπως επικυρώνεται πλέον με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης– οι διαδικασίες των προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ήταν διαφανείς, με απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες, πλήρως νόμιμες και συμβατές με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, λαμβανομένης υπόψη της νομικής μορφής του φορέα, που είναι ΝΠΙΔ.

Υπογραμμίζουμε επιπλέον, ότι χωρίς την αναβάθμιση του ρόλου της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. σ’ ολόκληρη τη χώρα και την καθοριστικής σημασίας συνδρομή της στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, το σημαντικό αυτό έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και οι έλληνες αγρότες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, για τελευταία φορά, όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ, επισημαίνονται τα εξής:

Πρώτο. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1998 (επί ΠΑΣΟΚ), με το νόμο 2637/1998 είναι μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την αξιοποίηση της Αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών.

Δεύτερο. Το Δεκέμβριο του 2006, η ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Έλεγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων (Καν. ΕΚ 1782/2003). Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2008 και απεφεύχθη το πρόστιμο των 350 εκ. Ευρώ το οποίο επίσειε στη χώρα η Επίτροπος κα M. Fisher-Boel.

Τρίτο. Για να μην απειληθεί στο μέλλον με πρόστιμα η χώρα και για να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, ανατέθηκε στην ΑΓΡΟΓΗ η ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου και η καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων «Αγροτικό Κτηματολόγιο» (Υπουργική Απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 2008 και Νομοθετική ρύθμιση της 30ης Ιουλίου 2009).

Τέταρτο. Το νέο Σύστημα υποβολής δηλώσεων με το νέο υπόβαθρο που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2009, είναι φυσικό να απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής και επίλυσης των πολλών προβλημάτων τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Πέμπτο. Για να καλύψει αυτές τις αυξανόμενες άμεσες και επείγουσες ανάγκες η ΑΓΡΟΓΗ ανέπτυξε ένα πλήρες Σχέδιο Ανάπτυξης και Υλοποίησης Έργου, το οποίο προέβλεπε ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τη σύσταση περιφερειακών γραφείων ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία στις ΕΑΣ και να υπάρξει η αναγκαία συνεργασία, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες και καταβάλλονται σ’ αυτούς κάθε Δεκέμβριο.

Ειδικότερα όσον αφορά στις προσλήψεις:

o Η πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 13 του Νόμου 2229/94, που αναφέρει: «Με απόφαση των υπουργών που ασκούν την εποπτεία στις εταιρείες, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των προσώπων, που μπορεί να προσληφθούν για κάθε έργο, καθώς και η νομική μορφή της απασχόλησής τους».

o Έγινε ανάθεση νέου έργου στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. «η χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων αρμοδιότητος του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας, η παρακολούθηση και η συνεχής επικαιροποίησή του», με τροπολογία που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, προσθήκη στο άρθρο 16 του Νόμου 2637/98.

o Με την από 04/08/09 Υπουργική απόφαση (που εξεδόθη βάσει της προρρηθείσης διατάξεως του Νόμου 2229/94) καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν, η σχέση εργασίας τους και προβλέφθηκαν συγκεκριμένες οργανικές θέσεις (Οργανόγραμμα).

o Σημειώνουμε ότι για τη λειτουργία της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού για την κάλυψη των επιπλέων λειτουργικών της δαπανών πραγματοποιήθηκε ανακατανομή πιστώσεων εντός του Υπουργείου και των εποπτευομένων Οργανισμών.

o Έγινε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΓΡΟΓΗ (04/08/09), πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για την υποβολή βιογραφικών.

o Στη συνέχεια συνεστήθη 3μελής επιτροπή αξιολόγησης των ενδιαφερομένων και συνετάγη πίνακας προσληπτέων, ο οποίος επικυρώθηκε από το Δ.Σ. της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

o Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από 19/08 έως 25/08, ενώ η ανάληψη υπηρεσίας αυτών έγινε την 01/09/09.

o Όλες οι ανωτέρω ενέργειες έγιναν σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και με την τήρηση όλων των νομίμων διαδικασιών, σχετικά:

α) η από 2/11/2009 γνωμοδότηση καθηγητού Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Σπύρ. Φλογαΐτη «... Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη μου, ακολουθήθηκε η ως άνω διαδικασία και υπογράφηκε από 19/8/2009 έως 25/8/2009 σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μεταξύ της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και 270 ατόμων. Με την υπογραφή των συμβάσεων καταρτίστηκε ισχυρή ως προς όλα τα έννομα αποτελέσματα της σύμβασης εργασίας, αορίστου χρόνου...» και

β) το πόρισμα της Επιτροπής που συνέστησε η ίδια η Υπουργός Γεωργίας κα Κατερίνα Μπατζελή, απόφαση με αριθ. Πρωτ. 566/3.11.2009.



Απ’ όλα τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι για την πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες:

Υπήρξε προκήρυξη –αν και ως Α.Ε. δεν υποχρεούταν να το κάνει, αλλά αποφασίστηκε ο δρόμος αυτός εκ περισσού και για λόγους διαφάνειας– καθώς και σχετική Απόφαση.

Επίσης, τα όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς περί μη δημοσίευσης σε ΦΕΚ, προφανώς κάποιοι αγνοούν τον Νόμο ή το επικαλούνται για λόγους ρεβανσισμού, αφού η ΑΓΡΟΓΗ ως Α.Ε. δεν υπόκειται στις διατάξεις που επιβάλλουν την υποχρέωση δημοσίευσης σε ΦΕΚ.

Να θυμίσουμε δε, ότι οι προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ πριν το 2004 γίνονταν μόνο με συνέντευξη από επιτροπή (αποτελούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και δύο υπαλλήλους της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.), δηλαδή με «πλήρωση με εσωτερικές διαδικασίες».

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αναθέσει το έργο της σύνταξης του «αγροτικού κτηματολογίου» στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, απέβη προς όφελος των αγροτών.
Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι γνωστό ότι χωρίς την καθοριστικής σημασίας συνδρομή της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το σημαντικό αυτό έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και οι έλληνες αγρότες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Από το Πολιτικό γραφείο
Διαβάστε περισσότερα...