Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

232 λαγοί απελευθερώθηκαν χθες στα Τρίκαλα (7 φωτό και βίντεο αποκλειστικό)

Μία ακόμη κίνηση εμπλουτισμού σε ενδημικό θήραμα έγινε χθες από τον Κυνηγετικό σύλλογο Τρικάλων. Μετά τους φασιανούς και τα ορτύκια που απελευθερώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, χθες αφέθηκαν ελεύθεροι σε διάφορους κυνηγότοπους 232 λαγοί εκτροφείου, 6 μηνών, σε άριστη κατάσταση και έτοιμοι για αναπαραγωγή. Χθες στο σημείο συνάντησης που μοιράσθηκαν οι λαγοί σε φορτηγάκια, ήταν παρόν και...
Περισσότερα στο:
http://www.trikalaola.gr/ Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη κλιμακίου οικολόγων Πράσινων στα Τρίκαλα

Την περασμένη Πέμπτη 22-7-10 επισκέφθηκαν τα Τρίκαλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων και συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς για την ανάδειξη των προβλημάτων. Το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Πανελλήνιο. Το παρακάτω κείμενο μας στάλθηκε από την Περιφερειακή Γραμματεία Θεσσαλίας των Οικολόγων Πράσινων. Δείτε επίσης και το βίντεο του trikalaola με...
…αποσπάσματα της συνέντευξης.
Αποτελέσματα της επίσκεψης των Οικολόγων Πράσινων στα Τρίκαλα: αιφνιδιαστική επίσκεψη στις φυλακές Τρικάλων και συναντήσεις στον Ο.Σ.Ε. και στην Ε.Α.Σ.
Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, την Πέμπτη 22/7, όπου είχε συναντήσεις με τον σταθμάρχη του ΟΣΕ, τον αντιπρόεδρο του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, καθώς και τον Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, ενώ πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στις φυλακές Τρικάλων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ομαδική απεργία πείνας από κρατούμενους.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, η Θεοδώρα Κακάτσιου εκπρόσωπος της Πολιτικής Κίνησης Λάρισας και αναπληρωματικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ο Θανάσης Μακρής, οργανωτικός υπεύθυνος Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, ο Χρήστος Παπαγεωργίου, συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Τρικάλων, η Δήμητρα Ανδρίτσου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αγιάς Λάρισας και ο Κυριάκος Τσίπης, επιστημονικός υπεύθυνος του γραφείου Θεσσαλίας των Οικολόγων Πράσινων.
Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων τροποποίησε το πρόγραμμα των επισκέψεων του, και μετέβη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της πόλης, όπου είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή και τον Αρχιφύλακα, οι οποίοι, μετά από παρέμβαση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίνου Σκανδάμη, δέχθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο σε τμήμα της αντιπροσωπείας.
«Αν και ζητήσαμε να συνομιλήσουμε με τους απεργούς πείνας και να λάβουμε γνώση των αιτημάτων τους, ωστόσο δεν μας επιτράπηκε και, συνεπώς, με κάθε επιφύλαξη από την πλευρά μας, σχολιάζουμε τα όσα μας μετέφεραν ο Διευθυντής και ο Αρχιφύλακας σχετικά με τα αιτήματα. Ενώ ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή για τα αιτήματα που σχετίζονται με την χορήγηση αδειών και υφ’ όρον απόλυσης, ωστόσο το αίτημα για απομάκρυνση του κοινωνικού λειτουργού της φυλακής, μας έγινε γνωστό μόνο μέσω δημοσιευμάτων της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Το γεγονός ότι 185 (πάντα σύμφωνα με τον Διευθυντή της φυλακής) άνθρωποι αρνούνται την λήψη τροφής από την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ενώ ήδη εδώ και δύο εβδομάδες απείχαν από το συσσίτιό τους, δεν μπορεί παρά να συνηγορεί υπέρ της σοβαρότητας των συλλογικών αιτημάτων τους.
Θεωρούμε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση των φυλακών φέρει η νομοθεσία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και η συνεπακόλουθη καταστολή, που έχει ως αποτέλεσμα να καταδικάζονται και να κρατούνται ως έμποροι ναρκωτικών, απλοί χρήστες. Μέχρι, όμως, να αλλάξει η νομοθεσία, απαιτούμε να δημιουργηθούν στις φυλακές όλες οι υποδομές απεξάρτησης που υπάρχουν κι εκτός αυτών. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, ως θετική την απόφαση για την δημιουργία μονάδας του ΚΕΘΕΑ στην φυλακή Τρικάλων, για την οποία μας ενημέρωσε ο Διευθυντής και αναμένουμε και την λειτουργία υποκατάστατων προγραμμάτων» δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου.
Μετά την επίσκεψη, η αντιπροσωπεία των Πράσινων δεσμεύθηκε να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ στελεχών τους και συνδικαλιστικών εκπροσώπων των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής Τρικάλων, με σκοπό να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την εύρυθμη λειτουργία της με κύριο γνώμονα την ανθρώπινη αντιμετώπιση των κρατουμένων και την διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Επίσης, σε σημερινή (23/7) επικοινωνία με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την μεταρρύθμιση τόσο του σωφρονιστικού συστήματος όσο και της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των Καταστημάτων Κράτησης, προς τον σκοπό διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων των κρατουμένων και διασφάλισης ενός minimum ποιότητας ζωής.
Στην συνάντηση στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου συνομίλησαν με τον σταθμάρχη και τον αντιπρόεδρο του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, τα μέλη του κλιμακίου των Ο.Π. ενημερώθηκαν για το τοπικό δίκτυο του ΟΣΕ, και συζήτησαν το θέμα των τεχνητών ελλειμμάτων του, το οποίο αποτελεί αφορμή για την μείωση δρομολογίων και κατάργηση γραμμών. Με δεδομένο ότι ο σιδηρόδρομος είναι ο μοναδικός (εκτός από τους αυτοκινητόδρομους) τρόπος συγκοινωνιακής διασύνδεσης της Θεσσαλίας με την υπόλοιπη Ελλάδα, και τα δρομολόγιά του στην περιοχή παρουσιάζουν πληρότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν πως η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η ενίσχυση των δρομολογίων, η διασύνδεση, τόσο με σιδηροδρομικά δρομολόγια σε άλλους νομούς, όσο και με ακτοπλοϊκούς κόμβους, και η μεταφορά εμπορευμάτων με τρόπο ανταγωνιστικό, μπορούν να αποτελέσουν θετικά βήματα προς την εξυγίανση του Ο.Σ.Ε., με ταυτόχρονη διατήρηση του κοινωνικού και φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα του σιδηρόδρομου. Επανέλαβαν την άποψη πως τα ελλείμματα του ΟΣΕ είναι πρωτίστως πολιτικά και τόνισαν πως η εξυγίανσή του δεν θα επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης, αλλά μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του ιδίως σε περιοχές, όπως η Θεσσαλία, όπου κατέχει προνομιακή θέση. Στην συνάντηση με την Ε.Α.Σ., η αντιπροσωπεία των Πράσινων ενημερώθηκε για το έργο και τα προβλήματα των συνεταιρισμών του Νομού και γενικότερα των αγροτών της περιοχής και παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος . Τόνισαν πως η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η στροφή της παραγωγής σε προϊόντα, των οποίων η καλλιέργεια είναι συμβατή με τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής, η προτεραιότητα της προώθησης των αγροτικών προϊόντων στην τοπική αγορά και η ενίσχυση της διαδικασίας μεταποίησής τους μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών, μπορούν να συμβάλλουν στην απεξάρτηση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις και να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία. Συμφωνήθηκε να διοργανωθούν από την Ε.Α.Σ. ημερίδες ενημέρωσης των αγροτών για τις εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή, με τη συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων.
Η Περιφερειακή Γραμματεία Θεσσαλίας των Οικολόγων Πράσινων
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κεφάλια μέσα μέχρι που να δύσει ο Ήλιος…

Μία ακόμη καυτή ημέρα στα Τρίκαλα. Αποπνικτική ατμόσφαιρα, με το θερμόμετρο να χτυπά 37 βαθμούς μέσα στην πόλη των Τρικάλων, αλλά και στα περίχωρα. Το μεσημέρι σημειώθηκε και ένα μίνι μπλακ – άουτ, πιθανώς λόγω της παρατεταμένης χρήσης των κλιματιστικών. Από χθες το απόγευμα η πόλη των Τρικάλων έδειχνε...
...σημάδια ερημοποίησης, καθώς έχουν φύγει πολλοί αδειούχοι και εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, τυχεροί… Υπομονή, Καλοκαιράκι έχουμε. Διαβάστε περισσότερα...

«Κυριακή στο χωριό» στο Κακοπλεύρι Καλαμπάκας

Τώρα στην ΕΤ3. Μία ακόμη εκπομπή της ΕΤ3 στην περιοχή μας που αποτυπώνει τα πλούσια παραδοσιακά δρώμενα των χωριών της περιοχής μας. Ο Ζούζουλας πάντως με τον γαμπρό είναι σε πρώτο πλάνο συνεχώς… Διαβάστε περισσότερα...